[ccpw id="136103"]
Η “Οδύσσεια” αυτή άλλωστε έχει διαβρώσει την κομματική πειθαρχία και η ψήφος πολλών ψηφοφόρων πιθανώς να κριθεί από το πώς βλέπουν την αποχώρηση της Βρετανίας, παρά από τον τρόπο που ψήφιζαν τα προηγούμενα χρόνια.

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα σαφές προβάδισμα για τους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον με ελάχιστη διαφορά επτά μονάδων. Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση για λογαριασμό της Ipsos/Mori δείχνει 12 ποσοστιαίες μονάδες να χωρίζουν τους Συντηρητικούς με τους Εργατικούς, αυτό της ComRes 8 μονάδες ενώ αυτό της PanelBase 9 μονάδες.

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις τότε ο Μπόρις Τζόνσον εξασφαλίζει αυτοδυναμία (ιδανικά πάνω 330 βουλευτές) και τα επόμενα βηματα είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένα, αφού μπορει χωρίς εμπόδια να βγάλει την Βρετανία εκτός ΕΕ.

Παρόλα αυτά, υπάρχει το ενδεχόμενο να οι προβλέψεις να “πέσουν έξω” όπως έγινε άλλωστε στις γενικές εκλογές του 2017 και οι Συντηρητικοί να μην έχουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι το 2017 οι δημοσκοπήσεις έδιναν στην Τερέζα Μέι, πρώην αρχηγό των Συντηρητικών προβάδισμα και πλειοψηφία ως και 30 εδρών για να καταλήξει εν τέλει σε συμμαχία με τους Βορειοϊρλανδους του DUP.

Σε αυτό το σενάριο της έλλειψης αυτοδυναμίας τα πράγματα δυσκολεύουν για τον Τζονσον, αφού οι Βορειοιρλανδοι πνέουν τα μενεα για τη συμφωνία που πέρασαν οι Συντηρητικοί σύμμαχοι τους. Αυτό σημαίνει ότι πολύ δύσκολα το DUP θα είναι μετεκλογικος εταίρος των “Τόρις”. Το λεγόμενο “κόμμα του Brexit” του Νάιτζελ Φαράτζ δύσκολα θα εκλέξει βουλευτές στερώντας ετσι έναν πολύτιμο δυνητικά σύμμαχο από τον Τζόνσον. Συνεπώς, μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών θα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει και θα καταστήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό έρμαιο των εταίρων του

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επισης το σενάριο να βρεθεί ο Κόρμπιν στη θέση εντολοδόχου πρωθυπουργού. Κι αν αυτό συμβεί, το σοσιαλδημοκρατικό εθνικιστικό SNP της Σκοτσέζας πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον ανήγγειλε επίσημα, κατά την παρουσίαση του προεκλογικού μανιφέστο, πως προτίθεται να σχηματίσει «προοδευτική συμμαχία» με τους Εργατικούς για να κρατήσει τους Τόρις μακριά από την εξουσία, ζητώντας συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Βασική προϋπόθεση των παραπάνω είναι οι Εργατικοί να αυξήσουν την δύναμή τους σε τουλάχιστον 280 έδρες (από 243 σήμερα) και οι Σκωτσέζοι να εξασφαλίσουν τουλάχιστον 35 έδρες.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προς το παρόν αποκλείουν την πιθανότητα συνεργασίας με τους Εργατικούς με τον Κορμπιν στην πρωθυπουργία, αλλά είναι βέβαιο πως θα την δώσουν αν αυτό κριθεί απαραίτητο για να αποτρέψουν τους Τόρις να βγάλουν τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κόμμα της Τζο Σουίνσον είναι το μόνο που υποσχέθηκε πως στην απίθανη περίπτωση που νικήσει, η πρώτη κίνηση θα είναι να προχωρήσει στην ανάκληση του Άρθρου 50.

Υπάρχει ενδεχόμενο λοιπόν με βάση τα παραπάνω να επιστρέψουμε στη σημερινή κατάσταση στην οποια η Βουλή δεν θα μπορεί να δώσει λύση στο Brexit χωρίς τη δυναμική η χώρα να προχωρήσει στην επόμενη εποχή.

Του Γιάννη Μαντζίκου
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/12/blog-post_625.html