Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο από τη μη υλοποίηση των προαπαιτούμενων κάτι που θα οδηγούσε και στη ματαίωση όποιων συζητήσεων. 

Στόχος είναι η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης να ξεκλειδώσει κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ. 

Έμφαση θα δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση στις ιδιωτικοποιήσεις, στις παρεμβάσεις εξυγίανσης της ΔΕΗ και στις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τα ακίνητα.

Αναλυτικότερα, τα προαπαιτούμενα της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης είναι:

1. ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Στόχος είναι η μείωση αυτού του στοκ στα 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.

2. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Παρά την πρόοδο στο πρώτο εξάμηνο του 2019, η πλειονότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνεχίζει να ακυρώνεται, να αναστέλλεται ή να αποτυγχάνει λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος

3. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ: Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες για την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 περιοχές σε πρώτη φάση και εν συνεχεία να ολοκληρώσει την άσκηση αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών. Έχει παράλληλα δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών.

4. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ: Ολοκλήρωση του νέου τρόπου παρακολούθησης των δαπανών του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2019/αρχές Ιανουαρίου του 2020. Απαιτούνται πρόσθετες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η πλήρης ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης.

5. ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: ΤΟ υπουργείο Οικονομικών συγκροτεί ειδική επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την εξέλιξη των χρεών και θα ενημερώνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με εξαμηνιαίες και ενδιάμεσες εκθέσεις έως τη λήξη της θητείας της το καλοκαίρι του 2021.

6. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Στελέχωση της ΑΑΔΕ με 12.500 άτομα έως το τέλος του 2019. Συνολικά, σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά τα συμπληρωματικά μέτρα που συμφωνήθηκαν για τη διευκόλυνση της επίτευξης μελλοντικών στόχων προσλήψεων.

7. ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Εφαρμογή σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία έως τα τέλη του 2019.

8. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Εφαρμογή τριετούς σχεδίου δράσης για τη Δικαιοσύνη με στόχο την ηλεκτρονική κατάθεση νομικών εγγράφων σε όλα τα δικαστήρια, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών μέχρι το τέλος του 2019.

9. ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης με την πλήρη έκδοση όλων των σχετικών εφαρμοστικών πράξεων.

10. ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα προϋποθέτει μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME.

11. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Πρέπει να επισπευσθούν οι κινήσεις σε Εγνατία, ΔΕΠΑ, περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, «Ελ. Βενιζέλος», ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

12. ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μέχρι το τέλος του 2019. Όσοι φορείς δεν ενταχθούν δεν θα είναι σε θέση να μετάσχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας ή να εξασφαλίσουν την πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/12/13-12.html

Share.