Η απίστευτη συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του ΝΑΤΟ ανάμεσα στον Μακρόν και τον Τραμπ, ενδέχεται να δρομολογήσει μια πανευρωπαϊκή δυναμική στον Γάλλο πρόεδρο, που είπε τα πράγματα με το όνομά τους.

Είναι ίσως, η πρώτη φορά που ένας mainstream πολιτικός της Ευρώπης, δεν… κωλώνει στον «πολακισμό» του Τραμπ. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που αντιλαμβάνεται την πολιτική με όρους Μπρονξ, για πρώτη φορά «τα ακούει» από έναν Ευρωπαίο ηγέτη που προσπαθεί να διασώσει τα αυτονόητα.

Το ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», όπως δήλωσε ο Μακρόν, είναι προφανές, αφού αφήνει – με τις ευλογίες της Αμερικής – τον Ερντογάν να λέει και να κάνει ό,τι του περνάει από το μυαλό.

Ουδείς άλλος Ευρωπαίος ηγέτης μέχρι σήμερα έχει τολμήσει να πει τόσο ωμές αλήθειες στον Τραμπ.

Η Τουρκία,

  • όχι μόνο έχει το «πράσινο φως» από τους Αμερικανούς να αγοράζει τους S-400, 
  • όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να θέλει να εξοντώσει τους Κούρδους που έδωσαν τη μάχη μαζί με τους Δυτικούς ενάντια στον ISIS, 

…αλλά έχει και το δικαίωμα – με τις ευλογίες του Τραμπ –

  • να αγοράζει κατά το δοκούν και Patriot ή F-35, 
  • να απειλεί με τον πιο χυδαίο τρόπο ένα μέλος και της ΕΕ και του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και – για πρώτη φορά – 
  • να αμφισβητεί υφαλοκρηπίδες και, ενδεχομένως και σύνορα.

Σήμερα στο Λονδίνο, ο Μακρόν ίσως να μπήκε στον πειρασμό να εκβιάσει – και πολύ σωστά – την έξοδο της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ, ξαναβρίσκοντας τον μίτο της Αριάδνης με τον Γκολισμό που ενδεχομένως θα δρομολογούσε οριστικά την προοπτική να αποκτήσει, επιτέλους, η Ευρώπη αυτόνομη στρατιωτική ισχύ.

Ο Μακρόν, σε κάθε περίπτωση, ξαναδίνει στη Γαλλία το χαμένο κύρος που θυσίασε για τη νομισματική και πολιτική ένωση της Ευρώπης.

Ο Μακρόν, αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που τολμά να πει αλήθειες και να συγκρουστεί με τον πρωτογονισμό του Τραμπ.

Χρήστος Ράπτης
iefimerida.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/12/blog-post_53.html

Share.