Τι άλλο να υποθέσεις όταν ζεις σε μια χώρα που 

 

…ενώ διαπιστώνεται ότι αποκλείεται να βγει από την 10χρονη οικονομική κρίση (με εξωτερικό χρέος κοντά στο 180% του ΑΕΠ) χωρίς γενναίες βιομηχανικές επενδύσεις και εκ των πραγμάτων ενεργοβόρες όπως είναι ο χάλυβας, το τσιμέντο, τα χημικά, τα είδη άμυνας, τα ναυπηγεία (συγκροτήματα που προσφέρουν και άφθονες θέσεις εργασίας-) 

 

…πουλάει την γιγαβατώρα ηλεκτρισμού κοντά στα 70 ευρώ με τις ανταγωνίστριες, εντός της Ε.Ε., να την χρεώνουν στα μισά. Στα 35-40 ευρώ!!!

Τι άλλο να υποθέσεις όταν σε όλη την Ε.Ε. οι ταχύτητες προς τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι ιλιγγιώδεις και τα αποτελέσματα στην κάλυψη θεαματικά αλλά εμείς συζητάμε αν θα κρατήσουμε (για μικροκομματικούς τοπικούς λόγους) λιγνιτικές μονάδες, που έχουμε και συμφέρον να αντικαταστήσουμε.

Τι άλλο να υποθέσεις όταν είμαστε το μοναδικό κρατικό ενεργειακό μονοπώλιο στην Ε.Ε. σε κατάσταση εκκαθάρισης (οι διπλανοί μας Ιταλοί το πήραν χαμπάρι πριν 15 χρόνια και έκαναν ό,τι έπρεπε) αλλά βγαίνουμε στους δρόμους (έστω και 300-400 κομματικοί) για να το συντηρήσουμε, έτσι όπως έχει. Χωρίς παρεμβάσεις.

Για να δούμε λοιπόν, από τη μια, τι συμβαίνει στον τόπο. 

 

Και από την άλλη, τι πάει να γίνει και τι ζητάνε να ξεριζώσουν λίγοι κομματικοί της ΔΕΗ (για λογαριασμό της αριστεράς και της προόδου…, βεβαίως) και μπας και ανοίξουν δρόμους σε εργατοπατέρες που φλερτάρουν με τη Βουλή… (υπολογίζοντας ασφαλώς σε ασυλία… για τα κρατικά μονοπώλια ενέργειας).

Μέχρι το 2025 δεν υπάρχει περίπτωση να καπνίσει νέο βιομηχανικό φουγάρο ακόμη και αν από την πρωτοχρονιά του 2020 βάλουμε εμπρός το δυναμικότερο δυνατό σχέδιο εκβιομηχάνισης της χώρας όχι μόνο με κίνητρα αλλά και αν ρίχναμε στις επενδύσεις ολόκληρη τη δόση των 767 εκατ. ευρώ που οπωσδήποτε θα παραλάβουμε από τους δανειστές, ίσως και μέσα στις γιορτές.

Δεν προλαβαίνουμε. Πολύ δε περισσότερο, επειδή θα μεσολαβήσουν οι εκλογές του 2023. Και ας είναι ευνοϊκά τα αποτελέσματα για τη σημερινή δυναμική της οικονομίας.

Μιλάμε για “φουγάρα” και δεν κάνουμε λόγο για τα logistics, ας πούμε, ή καινοτομικά προϊόντα, γιατί μόνο στη βιομηχανία θα βρεθούν θέσεις εργασίας, από τις 920.000 που έχουμε ανάγκη.

Μη ξεχνάμε πως η αγροτική παραγωγή έχει παραδοθεί στα χέρια των λαθρομεταναστών (57%), η οικοδομή στους μετανάστες (πάνω από 60%), η ναυτιλία έχει τα δικά της πανιά… Και ο τουρισμός ξεκινάει από ψηλά με τους ολίγους Έλληνες και καταλήγει στους πολλούς μετανάστες.

Στη σωστή όμως βιομηχανική παραγωγή, κράτους της Ε.Ε., απαιτείται να διακρίνονται, στην κορυφή μάλιστα, ενεργοβόρα βιομηχανικά συγκροτήματα.

Για να συμβεί αυτό πρέπει το κόστος ενέργειας να είναι ανταγωνιστικό όχι μόνο στους ενεργοβόρους αλλά γενικά στη μεταποίηση. Όποια και όση συντηρούμε.

Οφείλουμε λοιπόν να βάλουμε εμπρός την ανάπτυξη σήμερα, από την πρωτοχρονιά του 2020, γιατί οι αλυσιδωτές ανάγκες στην οικονομία κάνουν το 2025 να φαίνεται σαν σήμερα. Όχι αύριο.

Και πάμε στα ενεργειακά σχέδια. Ο “βουκεφάλας” της ενέργειας, η ΔΕΗ, είναι πράγματι κουτσός… 

 

Τα κουμάντα όμως της κυβέρνησης τον πηγαίνουν στις σωστές “μάχες”. Και με τρόπο που να αντέχει, έστω και κάτω από τη σημαία της γνωστής κρατικής μιζέριας.

Τα σχέδια που παρουσίασε, για το αύριο της ΔΕΗ και της παραγωγής ενέργειας (και σε ειδική εκδήλωση), ο υπουργός Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκης, έχουν τόπο να οικοδομηθούν. 

 

Και ας απλώθηκαν στο τραπέζι, αντί του 2015 που έπρεπε, την τελευταία ημέρα πριν τον θάνατο της…, με συνέπεια να επιβάλλουν τώρα θυσίες και ηρωισμούς.

Υπογραμμίζουμε τους θετικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς και για ένα πρόσθετο λόγο. 

 

Το δικό μας ρεπορτάζ για τη ΔΕΗ (και τη ΔΕΠΑ που βαδίζει προς αποκρατικοποίηση), λέει, πως η πρόθεση των εργαζομένων για συνεργασία στην εξυγίανση είναι δεδομένη σε εντυπωσιακή πλειοψηφία!!!. 

 

Ίδια είναι και η εικόνα για αντίθεση και στις παρεμβολές ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εργατοπατερισμού που δήθεν πονάει…, για τη μονιμότητα όσων θα προσλαμβάνονται. 

 

Να τα σημειώσουμε αυτά. Και να τα βάλουμε δίπλα-δίπλα στην αλήθεια πως στον δρόμο για ανάπτυξη, η ενέργεια είναι το τραμ το τελευταίο…

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/12/blog-post_10.html

Share.