[ccpw id="136103"]
Πρόκειται για την τομή που χωρίζει τις πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις που προασπίζονται τα συμφέροντα των πολλών και τους νεοσυντηρητικούς προασπιστές των προνομίων των λίγων.

Εν προκειμένω, είχαμε τη σύγκρουση γύρω από μια εμβληματική ΔΕΚΟ, που αποτέλεσε διαχρονικό σύμβολο του κρατισμού, τη ΔΕΗ. 

Η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση και πέρασε δύο διατάξεις με βαρύ συμβολισμό:

  • την άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους και 
  • την κατάργηση της έκπτωσης του 70% που απολάμβαναν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ στο ρεύμα.

Το σκεπτικό της ρύθμισης υπαγορεύεται από την κοινή λογική: δεν μπορεί σε μια αγορά απελευθερωμένη οι εργαζόμενοι να χωρίζονται στους πατρικίους της μονιμότητας της ΔΕΗ και τους πληβείους των ιδιωτικών εταιρειών.

Και, παράλληλα, δεν μπορεί να ζητείται από τους καταναλωτές να πληρώσουν αυξήσεις στο ρεύμα για να περιοριστούν οι ζημίες των 900 εκατομμυρίων της ΔΕΗ, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοί της απολαμβάνουν προνόμια που σε καμία άλλη ιδιωτική επιχείρηση του κλάδου δεν υφίστανται.

Απέναντί της η κυβέρνηση βρήκε τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, στους οποίους γύρισε την πλάτη η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Παρά τις συνδικαλιστές κορώνες, ελάχιστοι εργαζόμενοι απήργησαν, ενώ το συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ δεν γέμισε ούτε το πεζοδρόμιο απέναντι από τη Βουλή.

Κι όμως, κόντρα στην κοινή λογική, οι ρυθμίσεις αυτές, αντί να τύχουν ευρείας αποδοχής από τη Βουλή, υπερψηφίστηκαν μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προτίμησε να δώσει μάχες οπισθοφυλακής, υπερασπιζόμενη αναχρονιστικές αντιλήψεις και προκλητικά προνόμια. Πιστή στη φιλοσοφία μιας κρατικοδίαιτης οικονομίας ρουσφετολογικής συναλλαγής κράτους-πολίτη.

Ο μανδύας του δήθεν προοδευτικού έπεσε.

Γιατί τελικά στην περίπτωση της ΔΕΗ ο σύγχρονος προοδευτισμός νίκησε τον νεοσυντηρητισμό.

Όμως, ας μη γελιόμαστε,

…θα χρειαστεί να δοθούν και πρέπει να κερδηθούν πολλές ακόμα τέτοιες μάχες. Η έκβασή τους θα δείξει εάν πράγματι τα παθήματα της κρίσης των τελευταίων ετών έγιναν μαθήματα. 

Αυτό, άλλωστε, είναι και το διακύβευμα της νέας πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ των πραγματικά προοδευτικών σύγχρονων δυνάμεων και των εκφραστών της νέας συντήρησης…

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/12/blog-post_51.html