Οι αγορές ως γνωστόν ούτε λένε… ψέματα, ούτε χαρίζουν χρήματα, ούτε κάνουν πολιτικές χάρες, ούτε πολιτικά ρουσφέτια! 

Πάντα προεξοφλούν καταστάσεις, συχνά «υπαγορεύουν» το μέλλον σε ορίζοντα έξι, οκτώ ή και δέκα μήνες μπροστά, ενώ έχουν τους δικούς τους νόμους και τους δικούς τους κανόνες που δεν είναι πάντα εύκολα αναγνώσιμοι από τους πολλούς.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, διαβλέποντας την πολιτική αλλαγή από την αρχή του 2019, ξεκίνησε ένα ράλι προεξόφλησης με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, το οποίο – σε πείσμα πολλών αναλυτών και άλλων που έχουν «χάσει» την αγορά – συνεχίζεται.

Χθες, τελευταία συνεδρίαση του Νοέμβρη και του 11μήνου, το ελληνικό χρηματιστήριο διέσπασε – έστω και οριακά – τα προηγούμενα υψηλά του καλοκαιριού, αλλά πλέον βρίσκεται σε νέο ρεκόρ κοντά πέντε ετών, κλείνοντας – με μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού – τον πτωτικό (και καταστροφικό) κύκλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!

Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 901,58 μονάδες (+0,20%), επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τις 26 Φεβρουαρίου 2015, ήτοι ακριβώς ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Έκτοτε και για σχεδόν μια τετραετία, η αγορά «έλιωσε» κυριολεκτικά, η Ελλάδα βρέθηκε σε επενδυτική καραντίνα, το χρηματιστήριο έχασε το παγκόσμιο bull market, με αποκορύφωμα το… λιώσιμο του Γενικού Δείκτη στο χαμηλό των 420,82 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 11ης Φεβρουαρίου 2016), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει δει το Χ.Α. τα τελευταία 29 χρόνια, ήτοι από τις αρχές του 1990!

Είδαμε capital controls, κλείσιμο του χρηματιστηρίου για πέντε εβδομάδες, κάτι που έγινε για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης, ήτοι από τον πόλεμο του ’40, είδαμε τη χώρα να… ακουμπάει την καταστροφή και να φλερτάρει έντονα με τη… μαύρη τρύπα του Grexit, μέσα από έναν πρωτοφανή πλειστηριασμό… ακτιβιστικής επαναστατικής ανευθυνότητας, που όμοιά της δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στον τόπο.

Αλλάζει επίπεδο πλέον η αγορά

Έχοντας αφήσει πίσω αυτή την εποχή, η ελληνική οικονομία βαδίζει σε πιο στέρεα μονοπάτια, κάτι που αντανακλάται τόσο στις αποδόσεις των ομολόγων που έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά, όσο και στην εικόνα του χρηματιστηρίου αλλά και ευρύτερα στη μεγάλη κινητικότητα σε επενδυτικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Η χώρα μετά από πολλά χρόνια στο «γύψο» της κρίσης, βγαίνει σταδιακά στο διεθνές προσκήνιο, οπότε οι επιχειρήσεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να κερδίσουν κάτι από την τεράστια διεθνή ρευστότητα.

Οι κάνουλες της διεθνούς ρευστότητας έχουν ανοίξει για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση για τις ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης του κόστους δανεισμού τους, μέσω μπαράζ εκδόσεων ομολόγων, είτε καινούριων, είτε επανεκδόσεων προηγούμενων με πιο βελτιωμένα επιτόκια.

Την περασμένη εβδομάδα βγήκε ο Μυτιληναίος για πρώτη φορά στις διεθνείς αγορές αποκομίζοντας με σχετική ευκολία 500 εκατ. ευρώ, σήμερα ανακοίνωσε η Ελλάκτωρ ότι θα προβεί σε έκδοση διεθνούς ομολόγου έως 600 εκατ. ευρώ, ομόλογο 200 -300 εκατ. ευρώ θα εκδώσει στο πρώτο τρίμηνο και η Lamda Development για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού, ενώ αυτό το δρόμο θα ακολουθήσει και ο ΟΠΑΠ και πιθανότατα και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.

Καταλύτης ήταν ο FTSE 25

Καταλύτης για την υπέρβαση αυτής της εβδομάδας ήταν ο δείκτης FTSE 25 (+2% το 5ήμερο), κλείνοντας στις 2.274,79 μονάδες που είναι νέα υψηλά πολλών ετών, σηματοδοτώντας τη φυγή προς τα εμπρός. Ο δείκτης αυτός, πλέον δείχνει να επιβεβαιώνει την υπέρβαση του κομβικού ορίου των 2.250 μονάδων, έχοντας τρία κλεισίματα πάνω από αυτή τη ζώνη και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, τότε είναι μπροστά σε αλλαγή επιπέδου μακροπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά το Γενικό Δείκτη, θα πρέπει να επιβεβαιώσει σε φίλτρο τριών ημερών τον έλεγχο των 900 μονάδων, άρα οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα είναι καθοριστικές ως προς αυτό. Ο Γ.Δ. έβγαλε το 5ήμερο με άνοδο 1,15%, το Νοέμβριο ενισχύθηκε κατά 2,15%, ενώ σε επίπεδο έτους ενισχύεται σε ποσοστό 47%. Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται στο ράλι το 11μηνο κρατώντας κέρδη 105,60%.

Παράλληλα, ο Νοέμβριος ήταν ο 10ος ανοδικός μήνας στους έντεκα έως τώρα, κάτι που από το 2000 που κρατάει στοιχεία ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης δεν έχει ξανασυμβεί. Θυμίζουμε ότι ο μοναδικός διορθωτικός μήνας φέτος ήταν ο Αύγουστος όπου ο Γ.Δ. είχε πτώση 3,54%.

Η μέση αξία συναλλαγών σε επίπεδο εβδομάδας αυξήθηκε στα 86,9 εκατ. ευρώ, έναντι 73 της αμέσως προηγούμενης, όμως ρόλο έπαιξε και η αναδιάρθρωση δεικτών MSCI στη συνεδρίαση της Τρίτης που οδήγησε το τζίρο εκείνη την ημέρα στα 145 εκατ. ευρώ. Πάντως, στη χθεσινή συνεδρίαση που ήρθε η υπέρβαση, ο τζίρος ανήλθε στα 87,56 εκατ. ευρώ, επίδοση αν μη τι άλλο εξαιρετική. Ο ΟΠΑΠ που δεσπόζει όλο το τελευταίο διάστημα έχοντας 14 ανοδικές στις 17 τελευταίες συνεδριάσεις με νέα υψηλά δύο και πλέον ετών, διακίνησε 19,15 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το 5ήμερο στον οργανισμό διακινήθηκαν 85 εκατ. ευρώ!

Τεχνικά δεδομένα – Τι λένε οι αναλυτές

Σ’ ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «η αγορά μέχρι στιγμής σέβεται το επίπεδο 900, χωρίς να κάνει υπερβολές σε τιμές και τζίρο κάτι το οποίο συνηγορεί σε κατάσταση bull market. 

Για τους αισιόδοξους αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος του αργού μεν αλλά θετικού Νοεμβρίου. 

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/11/5_30.html

Share.