[ccpw id="136103"]

Όσο δηλ. εισπράττει το κράτος από τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος για ακίνητα που δεν αποδίδουν εισόδημα ισοδυναμεί με δήμευση περιουσίας σε δόσεις.

Τα στοιχεία αυτά για κόστος των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων βρίσκονται στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ.

Αν ο ΕΝΦΙΑ ως ισοδύναμο του κόστους των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων που συντήρησε εν μέσω χρεοκοπίας και κρίσης το κομματικό πελατειακό κράτος σας φαίνεται άδικο, ας το μετρήσουμε με συγκρίσιμες “μονάδες” εθνικής ασφάλειας και επιβίωσης. Δηλαδή π.χ. φρεγάτες και υποβρύχια…

Όλοι παρακολουθούμε τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου την οποία η Τουρκία έχει καταστήσει σουρωτήρι με τις αλλεπάλληλες γεωτρήσεις.

Μικρή αναδρομή…

Όταν το Χειμώνα του 1983 παρουσιάστηκα να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία στο θρυλικό αντιτορπιλικό Βέλος αυτό ήταν ηλικίας 40 ετών αλλά δεν ήταν ούτε από τις ισχυρότερες ούτε από τις πιο σύγχρονες μονάδες του πολεμικού ναυτικού τότε.

Οι πλέον σύγχρονες μονάδες ήταν οι φρεγάτες Έλλη και Λήμνος της οποίας παρακολουθούσαμε και καμαρώναμε στο ναύσταθμο και τις ασκήσεις. Πριν από αυτές ήταν τα αντιτορπιλικά τύπου “Φραμ”. Το δικός μας ήταν “φλέτσερ” και ήταν παλαιότερο.

Αν και το Βέλος έχει αποσυρθεί από το ’90 και λειτουργεί πλέον σαν πλωτό μουσείο, η Έλλη παραμένει ακόμη σε υπηρεσία.

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο ρεπορτάζ της Καθημερινής “Η φρεγάτα “Ελλη”, όσο καλά συντηρημένη και αν είναι, σε λίγα χρόνια δεν θα μπορεί να λαμβάνει μέρος ούτε στον “Παρμενίωνα” ούτε καν σε τεχνική εκπαίδευση στον Σαρωνικό….”

Τούτο δεν πρέπει να απέχει πολύ από τη αλήθεια. Όταν η Έλλη ήταν ισχυρό όπλο στο Αιγαίο, ο ίδιος κυκλοφορούσα στα καταστρώματα του Βέλους με ένα Walkman της Sony που μου είχε στείλει δώρο η μια θεία μου από την Αμερική.

Αν είχα εγγόνια και τους έδειχνα το Walkman του ’80 θα το νόμιζαν πως το έκλεψε από κάποιο μουσείο και θα έψαχναν τη οθόνη αφής.

Όπως και η μουσική, τα αμυντικά συστήματα έχουν ψηφιοποιηθεί.

Οι ειδικοί θεωρούν πως το πολεμικό ναυτικό θα έπρεπε ήδη να είχε ενισχυθεί με σύγχρονες μονάδες επιφανείας, όπως έκανε τη περασμένη δεκαετία με τα 4 υποβρύχια τύπου “Παπανικολής”.

Μια πρόταση που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία φαίνεται να μελετά σοβαρά είναι οι σύγχρονες “ψηφιακές” γαλλικές φρεγάτες κλάσης FTI/Belh@rra.

Τα δημοσιεύματα μιλάνε για δυο υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες αυτού του τύπου κίνηση που θα εξασφάλιζε και την γαλλική στήριξη της ελληνικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου. Αλλά και από μόνες οι ελληνικές φρεγάτες θα αναβάθμιζαν την παρουσία της ελληνικής ισχύος εντός και εκτός της εθνικής της επικράτειας.

Φυσικά το κόστος είναι σημαντικό και στην κυβέρνηση ως οφείλουν κάνουν τους υπολογισμούς τους.

Αναζήτησα στο διαδίκτυο από μέσα ενημέρωσης που ειδικεύονται στα αμυντικά συστήματα για το κόστος αυτών των υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών.

Βρήκα τα εξής: “Ρωτήσαμε λοιπόν τον Fabrice Wolf για το κόστος των γαλλικών πλοίων, έτσι όπως αναμένεται να είναι η γαλλική διαμόρφωση, χωρίς το γαλλικό ΦΠΑ, αλλά με ένα τυπικό φορτίο 16 Aster30, 8 MdCN, 8 Εxocet MM40 block III, πυροβόλο των 76 mm, 2 Νarwhal, και 6 MU90. Ο Wolf υπολογίζει το κόστος ανάλογα με την παραγγελία ως εξής:

2 μονάδες σε παραγγελία, κόστος μονάδας 600/650 εκ. €

4 μονάδες σε παραγγελία, κόστος μονάδας 550/600 εκ. € (είναι το σενάριο κατασκευής 2 πλοίων στην Γαλλία και 2 σε ελληνικά ναυπηγεία)

Στις 10 μονάδες το κόστος μπορεί να πέσει στα 450-470 εκ ανά μονάδα!”

Βλέπε: Πόσο ακριβές είναι τελικά οι Belh@rra; Πόσο κοστίζουν οι ASTER 30 και MdCN (SCALP Naval); Μύθοι και πραγματικότητα

Με τα 18 δισ. που στοίχισαν την τελευταία εξαετία οι ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις θα μπορούσαμε να είχαμε εξασφαλίσει στο Αιγαίο μια αποτρεπτική ισχύ ικανή να προβληματίζει δυνάμεις αρκετά ισχυρότερες απ’ αυτές της Τουρκίας.

Φοβάμαι πως όπως συμβαίνει και γενικότερα στη Δύση, η ειρηνική και τρυφηλή διαβίωση σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας μας έχει πείσει πως το κατά Φράνσις Φουκογιάμα τέλος της ιστορίας έχει καταστεί πραγματικότητα.

Πιστεύω πως τούτο απέχει πολύ από την πραγματικότητα όπως έχει αρχίσει ήδη να εξελίσσεται.

Αν σήμερα τα 2, τα 5, τα 10 ή τα 15 δισ. μας φαίνονται πολλά για την θωράκιση της άμυνας, την επόμενη μέρα μιας εθνικής τραγωδίας θα μας φαίνονται λίγα… αλλά μάλλον τότε θα είναι αργά.

Όπως και με την Κύπρο θα έχουν πέσει πάνω μας σύμμαχοι και εχθροί να συμβιβαστούμε με τις απώλειες γιατί μπορεί να υποστούμε και άλλες επιπλέον…

Ας πανηγυρίσουμε λοιπόν που για 500στή φορά τα τελευταία 20-30 χρόνια σώσαμε την ΕΒΖ και τον οργανισμό αποξήρανσης Κωπαϊδας αλλά ενδεχομένως θα χρειαστεί να επανέλθουν σε υπηρεσία το Βέλος και το θωρηκτό Αβέρωφ…

2)Ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών και ελ. Επαγγελματιών…

Κύριε Στούπα καλησπέρα,

Θα εκτιμούσα την άποψη σας σε κάποια θέματα που με απασχολούν και δυστυχώς σε όσα κείμενα και άρθρα διαβάζω δε φαίνεται να απασχολούν κανέναν άλλο.

Μεγάλος λόγος γίνεται για το νέο ασφαλιστικό και για τις νέες εισφορές που θα κληθούν να δώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Όντας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα οφείλω να ρωτήσω:

Γιατί το νέο ασφαλιστικό να αφορά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες;

Γιατί να μην αποσυνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα και για τους μισθωτούς;

Όσο άδικος ήταν για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο νόμος Κατρούγκαλου, άλλο τόσο είναι και ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού των εισφορών και για τους μισθωτούς. Με το νόμο Κατρούγκαλου απλά έγινε τόση φασαρία επειδή ήτανε κάτι καινούριο, ενώ ο ίδιος ακριβώς τρόπος ισχύει για τους μισθωτούς για πάρα πολλά χρόνια. 

 
Και επιπροσθέτως ο μισθωτός έχει και το εξής μειονέκτημα: Του παρακρατούνται οι ασφαλιστικές εισφορές κάθε μήνα από το εισόδημα του, αλλά δεν ξέρει αν ο εργοδότης τις καταβάλλει στον ΕΦΚΑ και ως εκ τούτου μπορεί να βρεθεί ανασφάλιστος!

Επειδή όμως για ένα μισθωτό πληρώνει και ο εργοδότης θα το πάω ένα βήμα παραπέρα. Ένας μισθωτός με μισθό 1500€ μικτά/μήνα κοστίζει στον εργοδότη του περίπου 1850€/ μήνα και ο ίδιος τελικά λαμβάνει μετά από όλες τις κρατήσεις περίπου 1200€/μήνα χωρίς να έχω συνυπολογίσει την παρακράτηση φόρου. Μετά την παρακράτηση φόρου λαμβάνει 1050€/μήνα.

Η διαφορά συνολικού κόστους εργοδότη-απολαβές εργαζομένου προ φόρου είναι 650€/μήνα. Πόσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δεχτούν να πληρώσουν κάθε μήνα 650€ στον ΕΦΚΑ με το νέο σύστημα εισφορών; Γιατί να υπάρχουν όλες αυτές οι κρατήσεις στον εργαζόμενο και να μην του μένει κάποια ελευθερία στο τί θα κάνει ο ίδιος με το εισόδημα του ακόμα και αν πρέπει υποχρεωτικά να καταβάλλει εισφορές στο δημόσιο; Ας μπορεί να επιλέξει και ο μισθωτός πόσα θέλει να πληρώσει και να λαμβάνει ανάλογες παροχές.

Εδώ να σημειώσω πως με το νέο ασφαλιστικό υπάρχει ελάφρυνση .υς μισθωτούς αλλά όχι αλλαγή του τρόπου υπολογισμού.

Η απόκριση που λαμβάνω στα παραπάνω ερωτήματα όταν τα θέτω σε συζητήσεις είναι πως “Ποιος υπάλληλος βγάζει 100.000€/ έτος; Εγώ βγάζω τόσα και πληρώνω 18.000€/έτος ασφάλιση.”

Οι συγκεκριμένοι συνομιλητές μου δεν αναγνωρίζουν τα παρακάτω γεγονότα.

1) Στις χώρες του πραγματικά ανεπτυγμένου κόσμου και των ελεύθερων οικονομιών, υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που αμείβουν τα στελέχη τους με πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ/δολάρια/γιεν/λίρες ανά μήνα και εκεί αντίστοιχα οι εργαζόμενοι έχουν τόσο υψηλά εισοδήματα και καλούνται να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές.

2) Στην Ελλάδα με τη φοροδιαφυγή που επικρατεί όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκρύπτουν εισοδήματα βρέθηκαν να πληρώνουν τα μισά σε ασφαλιστικές εισφορές απ’ ότι ο εργαζόμενος στο παραπάνω παράδειγμα (χωρίς να προσθέσω τη φοροδιαφυγή και τον εισπραχθέντα αλλά μη αποδοθέντα ΦΠΑ).

Ειλικρινά θα εκτιμούσα την άποψη σας και ακόμη περισσότερο θα εκτιμούσα αν, λόγω της θέσης σας, μπορούσατε να θέσετε τα παραπάνω θέματα στο δημόσιο διάλογο.

Παρακαλώ σε περίπτωση δημοσίευσης, μόνο τα αρχικά.

Με εκτίμηση,
Θ. Β.


Απάντηση:
Θεωρώ πως οι απορίες σας είναι εύλογες και με δημοσιοποίηση της επιστολής συνεισφέρω στην προώθησή της στο δημόσιο διάλογο…

Κ.Στούπας
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/11/blog-post_935.html