Γύρω από το λαιμό κάθε φτωχού, απροστάτευτου, «ανώνυμου», ανοχύρωτου και ταλαιπωρημένου πλάσματος αυτής της έρμης χώρας, έχει τυλιχτεί ατσάλινη θηλιά φτιαγμένη στα μέτρα της τσέπης και του πορτοφολιού κάθε δικηγόρου, συμβολαιογράφου, τοπογράφου, μηχανικού και κάθε «υπηρέτη» όλων των δημόσιων τομέων

Μα φυσικά καταλαβαίνετε ακριβώς τι εννοώ. Ολοι, λίγο ως πολύ, έχουμε συναντηθεί, έχουμε υποστεί τα πάνδεινα και μερικοί εξ ημών και υμών έχουν καταλήξει στα θυμαράκια απ αυτή τη θηλιά. 


Που τη λένε γραφειοκρατία. 


Που τη λένε «δημόσιες υπηρεσίες», που τη λένε « κατάθεση, διεκπεραίωση απαραίτητων εγγράφων»

Μεγάλο μέρος του κυκλοφοριακού κονφούζιου. Μεγάλο μέρος των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. 


Μεγάλο μέρος της πελατείας δικηγόρων, συμβολαιογράφων, τοπογράφων και μηχανικών. 


Μεγάλο μέρος αιτίας εμφραγμάτων, στομαχικών διαταραχών, ψυχολογικών ανισορροπιών και πάσης φύσεως διαπληκτισμών αλλά και ατελείωτων εργατοωρών, οφείλεται, προέρχεται, κατασκευάζεται, και παράγεται απ αυτή τη θηλιά

Ο Φραντς Κάφκα ωχριά. Η «Δίκη» του Κάφκα μοιάζει με Μίκι Μάους μπροστά σ αυτό το ανελέητο μαστίγωμα το καθημερινό. 


Και το θεατρικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Η φαλακρή τραγουδίστρια» μπροστά σ αυτό το διαρκές βασανιστήριο μοιάζει με παραμύθι για μικρά παιδιά. 


Η θηλιά της γραφειοκρατίας είναι κάτι παραπάνω απ όλα αυτά

Ο ταχαριστερός Αλέξης Τσίπρας, προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους προκειμένου να αλιεύει ψηφουλάκια από τους «υπηρέτες» των πολιτών, όλα αυτά τα χρόνια έκανε τα στραβά μάτια. 


Αντί να καταφύγει στα φώτα ενός (φερ ειπείν) Κυριάκου Πιερρακάκη. 


Αντί να προστρέξει στην ψηφιακή εμπειρία κάποιου επαίοντα της Εσθονίας η της Γεωργίας, εξακολούθησε κι αυτός να πλέκει την θηλιά, να βλέπει και να απολαμβάνει τα γραφειοκρατικά κατορθώματα της ταχαριστερής Συριζαίικης πολιτικής. 


Και εξακολουθούσε να απολαμβάνει το θέαμα μιας απάνθρωπης ομηρίας των φτωχών και ανήμπορων πολιτών

Η εξασφάλιση ενός απλού εγγράφου μοιάζει με θριαμβευτική νίκη επιπέδου Στέφανου Τσιτσιπά. 


Η ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός ενός έτους μοιάζει με τον θρίαμβο της Εθνικής ποδοσφαίρου το 2004. 


Και η ανακούφιση με την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγράφων μοιάζει με την οργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα.

Η απόκτηση ενός εγγράφου, ενός πιστοποιητικού προυποθέτει την άμεση απόκτηση δύο η τριών άλλων πιστοποποιητικών και εγγράφων. 


Η μετακίνηση των πολιτών από τη μία υπηρεσία στην άλλη είναι τρέχουσα, αυτονόητη διαδικασία. Και το γρηγορόσημο επιτελεί ύψιστη κοινωνική υπηρεσία. 


Αντε, σου λέει, πλήρωσα αλλά τελικά γρήγορα ολοκλήρωσα.

Πόσο γρήγορα; Δώδεκα μήνες αντί για δύο χρόνια. Ουφ!

Και κάτι ακόμα. Το πιο σημαντικό και το πιο ταξικό. 


Αυτή η θηλιά, με την οποία πορεύεται σύμπας ο Ελληνικός λαός, αφορά αποκλειστικά και μόνο κάθε φτωχό, κάθε ανυπεράσπιστο, κάθε ανοχύρωτο και κάθε «ανώνυμο» πολίτη.

Οι έχοντες και οι προνομιούχοι γλιστρούν μέσω διαύλων, μέσω γνωριμιών, μέσω ρουσφετιών και μέσω άλλων κυκλωμάτων

Κι όμως. Το επαναλαμβάνω αυτό. 


Αντί ο ταχαριστερός Αλέξης Τσίπρας να θρυμματίσει το αυγό του δημόσιου φιδιού, εκείνος αδιαφορούσε και διάφορες σκέψεις και διάφορα στρατηγήματα υπέρ μπαχαλάκηδων στο κρανίο του επινοούσε

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της «ημέρας» των τεσσάρων ετών, καταφέρει να σκοτώσει γραφειοκρατία, να μετατράψει σε στάχτες και μπούρμπερη τη θηλιά των πολιτών, τότε και μόνο γι αυτό, θα κατακτήσει το πρωτάθλημα μεταρρυθμιστών, ανανεωτών και εκσυγχρονιστών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. 


Οπως έλεγε και μια ψυχή «να το δω αυτό και ας πεθάνω στο λεπτό»

Δ.Δανίκας
protothema.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/11/blog-post_360.html

Share.