Προς… ξεκαθάρισμα οδηγείται πολύ σύντομα η διαδικασία για το καζίνο του Ελληνικού, καθώς η πρώτη φάση τoυ διαγωνισμού οδηγείται στην τελική ευθεία.

Την προσεχή Πέμπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού για να εκδώσει το πόρισμά της επί των ευρημάτων στα υπομνήματα που είχαν υποβάλει νωρίτερα οι δύο διαγωνιζόμενοι (Mohegan Gaming και Hard Rock International) σχετικά με τους φακέλους των δικαιολογητικών.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διαδικασία εξέτασης, οι «ενδείξεις» ήταν αρνητικές για τον έναν από τους δύο φακέλους. Κάτι που, εφόσον επιβεβαιωθεί αναμένεται να πυροδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις.

Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια εφόσον πράγματι η εισήγηση είναι αρνητική για έναν από τους δύο διαγωνιζόμενους; Μένει να φανεί αν η διαδικασία θα προχωρήσει σωστά, δηλαδή με αποκλεισμό του ελλιπούς φακέλου, ή αν στην Επιτροπή κάποιοι αποφασίσουν να κάνουν τα στραβά μάτια και ανάψουν το πράσινο φως σε πρόταση που παρουσιάζει ελλείψεις.

Τότε είναι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου καθώς ο έτερος διεκδικητής θα υποχρεωθεί να αμφισβητήσει την απόφαση και θα βρεθούμε μπροστά σε βομβαρδισμό ενστάσεων.

Το παράδειγμα της Εθνικής Ασφαλιστικής και του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκαν οι αρμόδιες αρχές τον διαγωνισμό είναι ενδεικτικό το πόση ζημιά μπορεί να προκληθεί όταν οι υπεύθυνοι αποφασίζουν να κάνουν τα «στραβά μάτια».

Τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική αγορά τραυματίσθηκε από το ναυάγιο του πρώτου διαγωνισμού για την Εθνική Ασφαλιστική, όταν αποδείχθηκε ότι η προσφορά των κεφαλαίων της Exin Group και του fund του John Calamos, ήταν χωρίς οικονομικό αντίκρυσμα. Όμως λόγω των ελλιπών προδιαγραφών του διαγωνισμού, το σχήμα είχε στο μεταξύ αναδειχθεί σε προτιμητέο ανάδοχο.

Το αποτέλεσμα ήταν η Εθνική Τράπεζα να προσπαθεί να αλληλογραφήσει επί μήνες με τον ανάδοχο, ο οποίος αντίστοιχα εμφανιζόταν να επιχειρεί να συγκεντρώσει τα κεφάλαια. Το ναυάγιο της διαδικασίας, δεν εξέθεσε μόνο τους ξένους «επενδυτές», αλλά και τους διενεργούντες το διαγωνισμό και έθεσε έτσι ένα παράδειγμα προς αποφυγή.

Από την άλλη πλευρά, οι αυστηρές προδιαγραφές που έχουν τεθεί για τη διενέργεια του διαγωνισμού από την αρμόδια εποπτική αρχή, θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ελλιπούς στοιχειοθέτησης των φακέλων ή και προτάσεων που δεν έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Οι φάκελοι

Οι φάκελοι των δικαιολογητικών, φάνηκε εξ αρχής ότι διαμορφώνουν μία πολύ κρίσιμη πτυχή της μάχης μεταξύ της Mohegan Gaming (που κατεβαίνει σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) και της Hard Rock International.

Υπενθυμίζεται ότι το «παιχνίδι των εγγράφων» ξεκίνησε από την ημέρα υποβολής των προσφορών, στις 4 Οκτωβρίου, όταν στη διαδικασία αποσφράγισης των δικαιολογητικών, η πλευρά της Hard Rock International επιχείρησε να δημιουργήσει κωλύματα καθώς ζήτησε να παραμείνουν εμπιστευτικά τα έγγραφά της. Δηλαδή ακόμη και ο φάκελος των δικαιολογητικών να μην περιέλθει σε γνώση της άλλης πλευράς.

Η απαίτηση αυτή δεν έγινε αποδεκτή και η απόφαση που ελήφθη ήταν οι φάκελοι να μην κριθούν εμπιστευτικοί, με αποτέλεσμα να προχωρήσει η διαδικασία κανονικά με την υποβολή των εκατέρωθεν υπομνημάτων στις 4 Νοεμβρίου και την συζήτησή τους στη συνέχεια.

Η…προληπτική «προειδοποίηση» της Hard Rock

Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε την περασμένη Παρασκευή, ημέρα παραλαβής των υπομνημάτων από την Επιτροπή, η παρέμβαση του πρώην επικεφαλής Πρωτοκόλλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικλ Καρλούτσος και νυν συμβούλου της Hard Rock, στα διαδικαστικά του διαγωνισμού. 

Ο κ. Καρλούτσος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 σημείωσε:

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα επιλεγεί η Hard Rock γιατί αυτό είναι το καλό για την Ελλάδα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή θα είναι η τελική απόφαση. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι τέλους. Ακόμη και στα δικαστήρια. Εάν αυτό είναι απαραίτητο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο δικαστικό σύστημα, ας γίνει έτσι».

Για να προσθέσει: «Αισθανόμαστε πολύ άνετα με την διαδικασία. Αρκεί η διαδικασία να είναι έννομη. Αν η διαδικασία δεν είναι έννομη, τότε «ντροπή μας ως Ελλάδα».

liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/11/blog-post_676.html

Share.