[ccpw id="136103"]

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το νέο ασφαλιστικό αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα. 


Προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών. Ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό κάθε ασφαλισμένου…

Το ασφαλιστικό παύει να είναι το νέο φορολογικό”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Βλέπε: Νέο, καινοτόμο και απλό ασφαλιστικό σύστημα” προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης

Η προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποιούσε το ασφαλιστικό σαν έναν δεύτερο πυλώνα “αόρατης” φορολογίας του εισοδήματος αφού κάποιος της μεσαίας τάξης που δήλωνε όλα του τα εισοδήματα και δήλωσε εισόδημα πάνω από 30-40.000 τον χρόνο έφτανε να φορολογείται μέχρι και με 60-70%…

Το νέο ασφαλιστικό δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να επιλέγει τη χαμηλότερη κλίμακα εισφορών σε σχέση με το εθνικό συνταξιοδοτικό σύστημα και με ένα μέρος των όσων εξοικονομεί να ασφαλίζεται με κάποιο επιπλέον ιδιωτικό συμβόλαιο.

Ούτως ή άλλως καθώς τα “νούμερα” του συνταξιοδοτικού δεν βγαίνουν, στο μέλλον αναγκαστικά θα καταλήξουμε στην επιλογή κάποιας χαμηλής εθνικής σύνταξης για όλους, ασχέτως παλαιότερων εισφορών.

Άρα οι υψηλές εισφορές που αναγκάζεται κάποιος να καταβάλει σήμερα, επί της ουσίας πηγαίνουν υπέρ… πίστεως και πατρίδος.

Με το πνεύμα του νέου ασφαλιστικού οι νεότεροι εργαζόμενοι έχουν τα χρονικά περιθώρια μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια εκτός της εθνικής σύνταξης να έχουν και μια αξιοπρεπέστερη δεύτερη σύνταξη η οποία θα συνεισφέρει προκειμένου να προκύψει ένα αξιοπρεπές άθροισμα.

Οι μεγαλύτεροι όμως που απέχουν λιγότερο χρόνο από την ηλικία συνταξιοδότησης, δεν έχουν τα περιθώρια να επωφεληθούν ανάλογα και να κερδίσουν από τη μείωση των εισφορών με την άθροιση ενός κεφαλαίου που θα τους προσφέρει μια ικανοποιητική εναλλακτική στήριξη.

Μοιραία το μελλοντικό τους εισόδημα ως συνταξιούχων θα εξαρτάται από τις εισφορές των νέων με μισθούς περί των 500 ευρώ και τη δυνατότητα του κρατικού προϋπολογισμού να επιδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία με τα 2/3 περίπου των συνταξιοδοτικών τους δαπανών.

Με απλά λόγια το παλαιό συνταξιοδοτικό του κ. Κατρούγκαλου έθετε το εξής δίλλημα σε κάποιον: Είτε καταβάλλεις το περίπου 30% του εισοδήματος προκειμένου να λάβεις μια καλή για τα δεδομένα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος σύνταξη ή χάνεις το σπίτι σου…

Γιατί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δίνουν τη δυνατότητα στον εισπρακτικό μηχανισμό πρώτα να κάνει κατάσχεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και στη συνέχεια στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία.

Βέβαια δεν υπάρχει καμιά εγγύηση πως όποιος κατέβαλε υψηλές εισφορές θα εισέπραττε και όσα του είχαν υποσχεθεί, όπως ακριβώς μετά τη χρεοκοπία του 2010 οι παλαιότερες υποχρεώσεις που είχε αναλάβει το κράτος δεν τηρήθηκαν…

Το νέο συνταξιοδοτικό θα προβλέπει την ελεύθερη επιλογή μεταξύ 5-6 κλιμάκων και με την έννοια αυτή θα αποτελέσει και μια “κάλπη” μέσω της οποίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν αν εμπιστεύονται το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα ή όχι…

Τούτο θα συμβεί ανάλογα με το αν θα επιλέξουν να καταβάλουν εισφορές με βάση τις υψηλές κλίμακες ή τις χαμηλές…

Από τη στήλη αυτή ασκούμε συχνά κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης ιδίως όταν αυτές δεν τολμούν να μεταρρυθμίσουν πολλά από τα κακώς κείμενα που κρατάνε τη χώρα πίσω.

Το νέο ασφαλιστικό κινείται προς τη σωστή μεταρρυθμιστική κατεύθυνση…

Κ.Στούπας
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/11/blog-post_455.html