[ccpw id="136103"]

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τριών εκ των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος) στην βαθμίδα “Β” από “Β-“, καθώς και του outlook για την Τράπεζα Πειραιώς, που διατηρείται στη βαθμίδα “Β-” από σταθερό σε θετικό, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Όπως σημειώνει ο οίκος, θεωρεί ότι η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα κερδίζει “μομέντουμ”, γεγονός που ενισχύει το χρηματοοικονομικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών. 


Με βάση την εκτίμηση του οίκου για ανάπτυξη στην Ελλάδα την περίοδο 2019-2022 κατά 2,5% ετησίως, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, η εσωτερική ζήτηση και η ισχυρή εξαγωγική επίδοση της χώρας εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν.

Τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών βελτιώνονται σταθερά μετά τη λήξη του τριετούς προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) στις 20 Αυγούστου 2018, τονίζει η S&P, προσθέτοντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 ήρθησαν και τα τελευταία υπολείμματα των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά την πορεία του ύψους των καταθέσεων.

Οι δεσμεύσεις τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής κυβέρνησης σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δίνουν καρπούς, προσθέτει ο οίκος, όπως φαίνεται από την βελτίωση του κλίματος μεταξύ όλων των οικονομικών παραγόντων, αλλά και των ξένων επενδυτών.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/11/standard-and-poors.html