[ccpw id="136103"]

Από το 2020 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εμφανίσουν πληρωμές ηλεκτρονικών δαπανών ίσες με το 30% του φορολογητέου εισοδήματός τους. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως 1 στις 3 δαπάνες θα πρέπει να γίνεται μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. 


Όσοι δεν καταφέρνουν να καλύψουν το 1/3 του εισοδήματος με δαπάνες ηλεκτρονικών συναλλαγών το ποσό που υπολείπεται θα φορολογείται με 20-25%.

Με την παλιά ρύθμιση κάποιος με εισόδημα περί τις 10.000 ευρώ θα έπρεπε να εμφανίσει ηλεκτρονικές συναλλαγές 1.000 ευρώ ενώ με το νέο πάνω από 3.000 ευρώ. Αν δεν τα καταφέρει ενδεχομένως να πληρώσει περισσότερα απ’ όταν ο φορολογικός συντελεστής ήταν υψηλότερος.

Τούτο σημαίνει πως μπορεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. να μείωσε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 9% για τους χαμηλά αμειβόμενους αλλά από την πίσω πόρτα κάποιος που δεν θα καταφέρει να συμπληρώσει τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές συναλλαγές ενδέχεται να πληρώνει περισσότερα στο “Αφεντικό” που λέγεται κράτος μέσω του “Μεγάλου Αδελφού” που λέγεται τραπεζικό σύστημα…

Στην κυβέρνηση θεωρούν την άθροιση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών συναλλαγών εύκολη υπόθεση καθώς με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία οι φορολογούμενοι με εισόδημα 10.000 ευρώ δήλωσαν πέρυσι κατά μέσο όρο αντίστοιχες ηλεκτρονικές δαπάνες 4.400 ευρώ ή το 44% του εισοδήματός τους.

Αντίστοιχα όσοι εμφάνισαν εισόδημα περί τις 30.000 ευρώ εμφάνισαν δαπάνες ηλεκτρονικών συναλλαγών που έφτασαν κατά μέσο όρο το 36% του εισοδήματος.

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις το Υπουργείο Οικονομικών αντί να ελέγξει τις πιθανές παρενέργειες αποφάσισε να χειριστεί το ζήτημα με την τακτική που μας είχε συνηθίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή επικοινωνιακά. Προσέθεσε λοιπόν ένα πλαφόν ηλεκτρονικών συναλλαγών στις 20.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε εισοδήματα της τάξης των 66.000 ευρώ και απαλλάσσει ελάχιστα πολύ υψηλά (για τα δεδομένα της ελληνικής “σοβιετίας”) εισοδήματα.

Μέτρα σαν το παραπάνω συμβάλλουν περαιτέρω στην εξαθλίωση της μεσαίας τάξης και των στρωμάτων με χαμηλά εισοδήματα.

Δεν πλήττουν όσους καταφέρνουν να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και να διαβιούν πολυτελώς χάριν επιδομάτων, φοροδιαφυγής ή διαφθοράς (π.χ. αναγκών της κομματοκρατούμενης κρατικής μηχανής για λάδωμα και φακελάκια).

Με βάση τα στοιχεία των μέσων όρων, λοιπόν οι “φωστήρες” του Υπουργείου των Οικονομικών έκριναν πως οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι χωρίς παρενέργειες…

Τούτο απέχει όμως από την πραγματικότητα και για του λόγου το αληθές λάβετε υπόψη περιπτώσεις σαν αυτή που αναφέρει στην επιστολή που ακολουθεί φίλος της στήλης που είναι λογιστής:

“Κύριε Στούπα καλημέρα


Αυτό το μέτρο θα είναι Βατερλώ για τους μπλε Συριζαίους με γραβάτα. Το καλοκαίρι του ‘21 με τα εκκαθαριστικά του 2020 θα έχουμε πολλαπλά εγκεφαλικά από τα πρόστιμα στους φορολογουμένους.

Καταρχήν είναι σκοπίμως λάθος το ποσοστό 30% επί του εισοδήματος.
Στην πράξη για να μην επιβληθεί πρόστιμο το ποσοστό θα κυμαίνεται άνω του 60% εξαναγκάζοντας τους πολίτες να μην αποταμιεύουν!!!!

Επί του πρακτέου σε περσινό εκκαθαριστικό που έχω μπροστά μου από Μηχανικό του ΕΜΠ μισθωτό που δουλεύει 11 ώρες σε μεγάλη εταιρία έχει συνολικό δηλωθέν εισόδημα 54.928,22.

Υπολογίστε μείον φορολογία 15.784,22, μείον εισφορά αλληλεγγύης 2.415,18, μείον διατροφή που δίνει ο εν λόγω φορολογούμενος 850 ευρώ μηνιαίως για 2 παιδιά 10.200,00 ετησίως, μείον ενοίκιο 330 μηνιαίως 3.960 ετησίως, μείον ΕΝΦΙΑ – τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα 2.000 περίπου. Στον εν λόγω φορολογούμενο του μένει διαθέσιμο εισόδημα 20.500 περίπου εκ των θα πρέπει 15.000 ευρώ σύμφωνα με τους φωστήρες του Υπουργείου Οικονομικών να καταναλώσει με πλαστικό χρήμα ούτως ώστε να μην του επιβληθεί πρόστιμο!!!!!!

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος με την ψυχή στο στόμα και περνώντας ακόμα και τα έξοδα του περιπτέρου στην κάρτα είχε πέρσι 8.900, δαπάνες με πλαστικό χρήμα.

Το βέβαιο είναι ότι από το 2020 θα του επιβληθεί πρόστιμο όπως και σε χιλιάδες άλλους που δεν θα καταφέρουν να πιάσουν το όριο. Αυτό στην πράξη κύριοι του υπουργείου λέγεται λευκός Κομμουνισμός που ουσιαστικά ποινικοποιεί κάθε προσπάθεια αποταμίευσης από τους φορολογούμενους.

Υ.Γ : Παρακαλώ ασχοληθείτε με το θέμα διότι η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν έχει καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Επίσης σας παρακαλώ να μην δημοσιεύσετε τα προσωπικά μου στοιχεία.


Με εκτίμηση
ΝΝ
Λογιστής Α Τάξης”

Λάθος κίνητρα


Τούτων ρηθέντων επιβεβαιώνεται γενικότερα πως σε κοινωνίες όπου οι “φοροφάγοι” είναι περισσότεροι από τους “φοροδότες” οι κυβερνήσεις που εκλέγονται δημοκρατικά κατά πλειοψηφία πάνω κάτω ακολουθούν τις ίδιες οικονομικές πολιτικές αναδιανομής εισοδήματος από αυτούς που εργάζονται προς αυτούς που δεν εργάζονται.

Τούτο αργά ή γρήγορα εξαλείφει τα κίνητρα να προσπαθήσει κάποιος να παράγει πλούτο.

Μοιραία οδηγούμεθα σε μια κατάσταση μείωσης όσων παράγουν φόρους και αύξησης όσων τους καταναλώνουν.

Κατά συνέπεια οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές (η φορολόγηση των πλουσίων) όλο και θα αφορούν χαμηλότερα εισοδήματα.

Στην Ελλάδα κάποιος με εισόδημα 40.000 ευρώ θεωρείται πλούσιος και φορολογείται με συντελεστή που φτάνει έως και το 44% με το νέο φορολογικό από 45% με το παλιό.

Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αφορούν μισθούς πάνω από 100-150.000 ευρώ τον χρόνο.

Καθώς όμως οι ανεπτυγμένες χώρες δημογραφικά γερνούν και οι κοινωνικές παροχές μένουν στα επίπεδα της εποχής που για κάθε συνταξιούχο ή δικαιούχο κοινωνικών παροχών υπήρχαν 5-6 που εργάζονταν και κατέβαλαν φόρους και εισφορές, οι φόροι για τα μεσαία και μικρά εισοδήματα θα αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Μαζί θα αυξάνεται και εξαθλίωσή τους η οποία θα τροφοδοτεί τον λαϊκισμό και την άνοδο των πολιτικών άκρων…

Πριν λίγες μέρες άκουσα την ιστορία ενός νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας όπου αποφάσισε να μην εισέλθει γιατί ο μισθός των 500 ευρώ που του προσφέρονταν ήταν στα ίδια επίπεδα με το εισόδημα που του εξασφάλιζαν διάφορα επιδόματα αλληλεγγύης, ενοικίου, θέρμανσης κλπ. Και τα οποία ως εργαζόμενος θα έχανε…

Όταν τα κίνητρα για εργασία και πρόοδο εκλείπουν η παρακμή της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος είναι σε εξέλιξη…

2) Το άρθρο σας, χαμηλά την μπάλα …

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/11/blog-post_834.html