Ο Επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουλτανάτο του Ομάν Ηλίας Νικολακόπουλος μας πληροφορεί ότι την περασμένη Κυριακή οι υπήκοοι του Σουλτανάτου που ζουν εκτός Ομάν ψήφισαν μέσω της τηλεφωνικής τους συσκευής για τους εκπροσώπους της Κάτω Βουλής. 

Διαβάζω το κείμενο που μας έστειλε ο κ. Νικολακόπουλος και κλαίω. Αλλά, να πούμε και του Θεοδωρικάκου το δίκιο. Στο Ομάν, κύριε Νικολακόπουλέ μας, δεν έχουν ΚΚΕ!

Σας παραθέτω ολόκληρο το άρθρο που μας έστειλε ο κ. Νικολακόπουλος.

Κι αφού κλάψουμε όλοι μαζί παρέα, στην συνέχεια θα πρέπει να πούμε ορισμένα πράγματα έξω από τα δόντια.

Διότι εμείς οι ίδιοι που εγκαλούμε σήμερα την κυβέρνηση γιατί έκανε εκπτώσεις από τις αρχικές της θέσεις, θα ήμασταν εκείνοι που θα της ζητούσαμε εξηγήσεις σε περίπτωση που είχε υιοθετήσει τη… δική μας «σκληρή γραμμή» και οδηγούμασταν έτσι σε αδιέξοδο.

Σε αυτή την περίπτωση θα περιμέναμε την επόμενη δεκαετία για να συζητήσουμε εκ νέου το θέμα. Χωρίς άλλες παρεμβάσεις, το άρθρο του κ. Νικολακόπουλου:

Στο Σουλτανάτο του Ομάν ψηφίζουν ηλεκτρονικά. Εμείς;

«Το Σουλτανάτο του Ομάν είναι μία “παλιά” αραβική χώρα, στο νοτιοανατολικό άκρο της Σαουδαραβικής Χερσονήσου. Το Ομάν είναι περίπου 2 φορές μεγαλύτερο σε έκταση από την Ελλάδα και ο πληθυσμός των Ομανών αριθμεί περίπου 2,5 εκατομμύρια. Από το 1970, την αρχή της βασιλείας του σημερινού Σουλτάνου Καμπούς μπιν Σαΐντ αλ Σαΐντ (ο τρίτος μακροβιότερος μονάρχης του κόσμου), το Ομάν έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη σε υποδομές, υγεία, εκπαίδευση, σε μία περίοδο που δικαίως ονομάζεται η “Αναγέννηση” του Ομάν.

Το Ομάν έχει την Άνω Βουλή που ορίζεται από εκπροσώπους επιλεγμένους από τον Σουλτάνο και την Κάτω Βουλή, τα μέλη της οποίας εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου του 2019, οι υπήκοοι του Σουλτανάτου του Ομάν, ψήφισαν για τις 86 θέσεις της Κάτω Βουλής (Majlis al Shoura). Συνολικά ψήφισαν 713.335 Ομανοί πολίτες σε εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια. Την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο, όσοι Ομανοί πολίτες βρίσκονταν στο εξωτερικό, μπορούσαν να ψηφίσουν είτε στις κατά τόπους πρεσβείες και προξενεία είτε μέσω της τηλεφωνικής τους συσκευής.

Όλοι ψήφισαν ηλεκτρονικά, τόσο εντός όσο και εκτός Ομάν. Πώς; Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που έχουν καταχωρημένους τηλεφωνικούς αριθμούς σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών με βάση το Ομάν, με ενεργοποιημένο PKI (public key infrastructure ή αριθμό υποδομής δημόσιου κλειδιού). Αφού ενεργοποιήσουν τον αριθμό αυτό, «κατεβάζουν» την αντίστοιχη εφαρμογή από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://www.moi.gov.om/en-om#) και δικαιούνται να ψηφίσουν.

Εννοείται πως το Κράτος του Ομάν προσπαθεί να αυξήσει τους ψηφοφόρους, που από τις προηγούμενες εκλογές του 2015 αυξήθηκαν κατά 16,5%. Το Υπουργείο Εσωτερικών εκπαιδεύει τους υπευθύνους των εκλογών για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος και μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει προβλήματα.

Άλλες χώρες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας για τις εθνικές και τις δημοτικές τους εκλογές, πέραν της γνωστής Εσθονίας, συμπεριλαμβάνουν την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Βραζιλία και τις Φιλιππίνες.

Εμείς γιατί δεν μπορούμε ή γιατί δεν θέλουμε»;

Συζώντας με το ΚΚΕ ή αλλιώς πού ο Τάκης Θεοδωρικάκος μπορεί να βρει το δίκιο του…

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός των Εσωτερικών και αρχιτέκτονας του νομοσχεδίου για τους Έλληνες του εξωτερικού, έχει τύχει σκληρής κριτικής από μια μερίδα των φιλελευθέρων. Η κριτική αυτή έχει μία σωστή βάση. Κοιτώντας κανείς το ζήτημα αφ’ υψηλού μπορεί να εγκαλέσει την κυβέρνηση γιατί υποχώρησε στις αξιώσεις του ΚΚΕ. Η απάντηση από την άλλη πλευρά είναι προφανής και έχει εξίσου ισχυρή βάση: «Αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει μια κάποια συμφωνία. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι». Κι αυτό είναι αλήθεια. Οι 200 ψήφοι δεν μαζεύονται διαφορετικά.

Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιμείνει σε μία λογική του «όλα ή τίποτα», η οποία και θα είχε ως τελικό αποτέλεσμα να εισπράξουν οι Έλληνες του εξωτερικού το απόλυτο τίποτα. Αν αυτό ήταν το ζητούμενο, τότε ναι ο κ. Θεωδωρικάκος απέτυχε. Αν έπρεπε να πετύχει ένα κάποιο αποτέλεσμα, τότε τα έχει καταφέρει. Πήρε κάτι. Το 20%, το 30%; Ως ποσοστό μπορεί να είναι μικρό, αλλά σίγουρα είναι μεγαλύτερο από το απόλυτο τίποτα. Χρειάστηκε να διαπραγματευτεί γι αυτό με το ΚΚΕ. Με αυτούς είχε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί. Το ΚΚΕ έτυχε στον δρόμο της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα κόμματα επέλεξε ο ελληνικός λαός.

Να πούμε και κάτι ακόμη! Ας γίνει το πρώτο βήμα και οι Έλληνες του εξωτερικού που θεωρούν (και σωστά θεωρούν) ας έρθουν στην Ελλάδα στις επόμενες εκλογές κι ας δώσουν μία μεγαλύτερη πλειοψηφία στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν μια ξεκάθαρη θέση για την ψήφο τους! Έτσι θα μπορέσουν στην επόμενη Βουλή τα δύο αυτά κόμματα να συγκεντρώσουν χωρίς εκπτώσεις τις 200 ψήφους. Δεν το έκαναν χτες, ας το κάνουν αύριο.

Δεν είναι νίκη η νέα ρύθμιση. Έχουμε όλοι μας σοβαρές επιφυλάξεις απέναντι στις υιοθετούμενες ρυθμίσεις. Αλλά είναι μια αρχή. Λένε οι επαϊοντες ότι υπάρχει θέμα Συνταγματικότητας. Φαντάζομαι ότι το θέμα αυτό θα το λύσουν τα Δικαστήρια. Το πολιτικό θέμα, όμως, πρέπει να μπει στην σωστή του βάση. Κι αυτό έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζει η αριστερά τους Έλληνες του εξωτερικού και πως αλλιώς μπορούσε να είναι αποτελεσματική η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με δεδομένο ότι χρειάζεται τους 200 ψήφους. Κι επειδή στο σημείο αυτό μπορεί κάποιος να πει ότι θα ήταν προτιμότερο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να παραμείνει πιστή στις θέσεις της και να διεκδικήσει το δίκιο της στο μέλλον, θα σας θυμίσω ότι και το 2015 στο δημοψήφισμα οι «Μένουμε Ευρώπη» είχαμε όλα τα δίκια με το μέρος μας (όπως αποδείχτηκε περίτρανα και στην συνέχεια) αλλά χάσαμε πανηγυρικά. Στην πολιτική μετράει το αποτέλεσμα. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει.

Δικαίως αναρωτιέται ο Επίτιμος πρόξενός μας στο Ομάν γιατί εμείς δεν μπορούμε. Δεν είναι ότι δεν μπορούμε ή ότι δεν θέλουμε. Είναι που ο ελληνικός λαός έχει στείλει στην Βουλή τα κόμματα που έχει στείλει. Αν είχε στείλει άλλα κόμματα, κύριε πρόξενε, θα ήταν ένας άλλος λαός και η Ελλάδα θα ήταν μία άλλη χώρα. Περισσότερα στην επόμενη εκλογική μάχη, όποτε κι αν αυτή γίνει.

ΣΗΜ.: Ο αξιότιμος κύριος Επίτιμος πρόξενος δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον δημοσκόπο Ηλία Νικολακόπουλο.

Θανάσης Μαυρίδης
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/11/blog-post_69.html

Share.