[ccpw id="136103"]

Πιο αναλυτικά, το επιτόκιο στα έντοκα 185 ημερών σημείωσε βουτιά στο 0,00% και βρέθηκε στα όρια του αρνητικού επιπέδου, για πρώτη φορά στην ιστορία, ακολουθώντας τα βήματα των εντόκων τριών μηνών, τα οποία στις 9 Οκτωβρίου είδαν το επιτόκιό τους να βυθίζεται στο -0,02% κατά την δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, στην δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,802 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,88 φορές.


Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτή η εξέλιξη αποτελεί άλλο ένα “ορόσημο” για την Ελλάδα, στέλνοντας άλλο ένα σήμα βελτίωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στα ελληνικά assets.

Το “Draghi effect”

Η επίδραση των μέτρων Ντράγκι – το Draghi effect – τα οποία και έχουν οδηγήσει σε μία πρωτοφανή πτώση των αποδόσεων όλων των ομολόγων δεινώς – κρατικών και εταιρικών – η οποία αναμένεται να έχει και συνέχεια εν όψει και της εκκίνησης του νέου QE σε λίγες ημέρες (1η Νοεμβρίου), αποτελεί τον βασικό “οδηγό” αυτής της εντυπωσιακής επίδοσης που συνεχίζει να σημειώνει η Ελλάδα και που έχει προκαλέσει αίσθηση στην επενδυτική κοινότητα.

Βεβαίως, σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η ενίσχυση των προοπτικών της χώρας το τελευταίο διάστημα, μετά και τις γρήγορες κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. 


Η αναμενόμενη επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας μετά και την κίνηση της S&P αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής όπου έφερε την “βαθμολογία” της χώρας τρία σκαλοπάτια μακριά από την “επενδυτική” βαθμίδα (και στην ίδια γραμμή με το rating των Fitch και DBRS), σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική της ΕΚ, εκτιμάται ότι θα κρατήσουν τους ελληνικούς τίτλους υψηλά στο ραντάρ των επενδυτών καθώς παρά το ιλιγγιώδες ράλι συνεχίζουν να προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην ευρωζώνη.

Με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στα όρια του 1,2% και την απόδοση του 5ετούς κοντά στο 0,4%, είναι “λογικό” το επιτόκιο στα εξάμηνα έντοκα να βρεθεί πλέον στο μηδέν. Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο στην αντίστοιχη δημοπρασία το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,097%, ενώ στα τέλη Αυγούστου είχει διαμορφωθεί στο 0,15%.

Ενισχύεται η εμπιστοσύνη

Τα σχόλια του Μάριο Ντράγκι για την πορεία της Ελλάδας, κατά την τελευταία του press conference ως επικεφαλής της ΕΚΤ, λειτουργούν υποστηρικτικά στις διαθέσεις των επενδυτών.

Το γεγονός ότι ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως “είναι μια καλή περίοδος για την Ελλάδα σε σύγκριση με την περίοδο πριν από 4 ή 5 χρόνια”, ενώ χαρακτήρισε ως “ξεκάθαρη επιτυχία της χώρας” τον δανεισμό της Ελλάδας με αρνητικό επιτόκιο σε δημοπρασία εντόκων στις αρχές Οκτωβρίου, ενισχύει ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες γύρω από την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά assets.

Η πλήρης άρση των capital controls, η ενεργοποίηση του “Ηρακλή”, η συμφωνία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η απουσία ρήξης με τους θεσμούς, καθώς και η έγκριση του ESM για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, δεν έμειναν απαρατήρητα από τους επενδυτές, “σπρώχνοντας” όλο και πιο χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, με την αγορά να αναμένει “καλά νέα” και από την DBRS την Παρασκευή, όταν και πρόκειται να δημοσιεύσει την προγραμματισμένη αξιολόγησή της για την Ελλάδα.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως παρά την πολύ καλή πορεία των εντόκων, στα άμεσα σχέδια του ΟΔΔΗΧ είναι και η σταδιακή μείωση της έκθεσης στα ελληνικά έντοκα, μέσω του περιορισμού των εκδόσεων καθώς και την αντικατάστασή τους με ομόλογα, μέσω εκδόσεων ομολόγων μέσης διάρκειας (3ετία). 


Συγκεκριμένα, τα έντοκα γραμμάτια από τα 15,28 δισ. ευρώ αναμένεται να μειωθούν στα 12,72 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019 και στα 9,72 δισ. ευρώ το 2020.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/10/blog-post_562.html