Με τολμηρές πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ενεργοποιήσει το περιώνυμο «ελατήριο» που θα εκτινάξει τη συμπιεσμένη εδώ και μια δεκαετία ελληνική οικονομία.

  • Τα γενναία αναπτυξιακά κίνητρα που περιλαμβάνει το -«πολύ σημαντικό», όπως χαρακτηρίζεται- νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα» που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, σαρώνοντας γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που ορθώνονταν στον δρόμο των επενδυτών,
  • η κατάργηση του ΦΠΑ στις οικοδομές αναδρομικά από το 2006, 
  • καθώς και τα κονδύλια ύψους 1,2 δισ. ευρώ του Προϋπολογισμού του 2020, τα οποία προορίζονται για την αναθέρμανση της οικονομίας, 

…είναι μερικές μόνο από τις κινήσεις με τις οποίες οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ευελπιστούν ότι «θα πάρει επιτέλους μπροστά η ατμομηχανή της ανάπτυξης».

Αρμόδιοι κυβερνητικοί επιτελείς εκτιμούν ότι «βρισκόμαστε πλέον μια ανάσα από το σημείο καμπής» (turning point) που θα αντιστρέψει το φαινόμενο της παρατεταμένης καθήλωσης της ελληνικής οικονομίας.

Πεποίθησή τους είναι ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατοί οι πρώτοι καρποί της αναπτυξιακής κυβερνητικής πολιτικής που είναι προσανατολισμένη στην προσέλκυση επενδύσεων και άρα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πρόδρομοι δείκτες

Ολοι οι λεγόμενοι «πρόδρομοι δείκτες», άλλωστε, «προαναγγέλλουν την επερχόμενη ανάκαμψη», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η ραγδαία βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η καθίζηση των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά και οι επερχόμενες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αποτελούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αδιάψευστες ενδείξεις για τις θετικές προοπτικές που διαγράφονται στον οικονομικό ορίζοντα της χώρας.

Προς την ίδια κατεύθυνση, εξάλλου, λειτουργεί και η ατμόσφαιρα συναίνεσης που εκπέμπει η κυβερνητική λειτουργία, με αποκορύφωμα την επίλυση του γόρδιου δεσμού με την ψήφο των αποδήμων από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Κίνηση η οποία εμπεδώνει το κλίμα της κυβερνητικής σταθερότητας που έβγαλαν οι κάλπες του Ιουλίου, δίνοντας προοπτική τετραετίας στην κυβέρνηση, η οποία δεν έχει μπροστά της εκλογικούς κάβους.

Παρά τα θετικά προμηνύματα, πάντως, στην κυβέρνηση δηλώνουν ότι δεν εφησυχάζουν. Τον τόνο της διαρκούς εγρήγορσης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση τον δίνει, όπως εξηγούν συνεργάτες του, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος ασκεί προσωπική εποπτεία σε όλο το εύρος των θεμάτων.

Η εμπλοκή του κ. Μητσοτάκη είναι άμεση τόσο στα θεωρούμενα μικρά ζητήματα που αφορούν την οικονομική καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι οι καταχρηστικές χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές, για τις οποίες κάλεσε στο γραφείο του τους τραπεζίτες απαιτώντας τον περιορισμό και την κατάργησή τους, έως τα πιο μεγάλα, όπως είναι οι επαφές με τους επιχειρηματίες και τους διεθνείς ή εγχώριους επενδυτές που έχουν σχέδια προς εφαρμογή.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας τη διεθνή παρουσία του, που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη, ηγείται μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής που θα ταξιδέψει στις αρχές Νοεμβρίου στη Σανγκάη, όπου λαμβάνει χώρα μία από τις πιο σημαντικές εκθέσεις παγκοσμίως: η China International Import Expo (CIIE) 2019.

Στην αποστολή θα συμμετάσχουν περισσότερες από 60 ελληνικές επιχειρήσεις, εκπροσωπώντας δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία και η αγροδιατροφή. Το ταξίδι του πρωθυπουργού έχει πολιτική, αλλά και επιχειρηματική διάσταση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ενώ η ελληνική πλευρά θα διοργανώσει στις 4 Νοεμβρίου business forum με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης καθώς και κορυφαία στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων.

Στην κυβερνητική ατζέντα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται ακόμη μέτρα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων ώστε να απομακρυνθούν από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και να δημιουργηθούν νέα οχήματα για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών σε πλήθος κλάδων, από την τεχνολογία έως την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών.

Τιμώμενη χώρα στη Σανγκάη

Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στην έκθεση της Σανγκάης και στη διάρκειά της έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα κατ’ ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με 200 και πλέον εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών, προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών.

Οπως επισημαίνουν αρμόδιοι αξιωματούχοι, ο πρωθυπουργός και η αποστολή που τον πλαισιώνει «θα συστήσουν την Ελλάδα ως μία χώρα δυναμική που εξέρχεται από την κρίση και προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό της, στην εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, στις ανεπτυγμένες υποδομές που προσφέρει, στον μεγάλο ορυκτό πλούτο και την ξεχωριστή μεσογειακή ομορφιά της».

Ταυτόχρονα θα παρουσιάσουν στους συνομιλητές τους τον μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για εξαγωγές ή διανομή προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.

Θα σταθούν ενδεικτικά σε σημαντικά παραδείγματα, όπως ο τομέας της ενέργειας, στον οποίο εκτιμάται ότι μεσοπρόθεσμα θα γίνουν επενδύσεις ύψους 35 δισ. ευρώ, πέραν των μεγάλων έργων που ήδη σχεδιάζονται, όπως οι αγωγοί Trans Adriatic Pipeline και Gas Interconnector Greece – Bulgaria.

Επίσης θα υπογραμμίσουν ότι η χώρα μας έχει μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών, δεδομένου ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί μονάδες συνολικής ισχύος 5,6 GW. Θα δοθεί έμφαση .ν τομέα των logistics (εφοδιαστική αλυσίδα) στον οποίο η χώρα μας έχει προοπτική να γίνει σημαντικός περιφερειακός κόμβος.

Και αυτό σε συνδυασμό με τις εμπορικές μεταφορές, όπου ήδη έχει εκδηλωθεί έμπρακτα το κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Συνολικά στον συγκεκριμένο κλάδο αναμένονται -μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης και δέκα ακόμα λιμανιών- επενδύσεις που μπορεί να υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Η συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα είναι άλλωστε ήδη βαθιά, επιτρέποντας στις δύο χώρες να επεκτείνουν και να διευρύνουν για την περίοδο 2020-2022 το αρχικό Σχέδιο Δράσεων, που υπογράφηκε το 2017. Το σχέδιο σκιαγραφεί μέτωπα συνεργασίας στις μεταφορές, στην ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

Η χώρα μας, τέλος, συμμετέχει στο εμβληματικό επενδυτικό – αναπτυξιακό πρόγραμμα της Κίνας «Belt and Road Initiative» και έχει ενταχθεί στην πρωτοβουλία «17+1» για εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Γρηγόρης Τζιοβάρας
protothema.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/10/blog-post_654.html

Share.