Ανησυχούσαν διότι ενώ είχε ανακοινωθεί η αναστολή του φόρου, δεν είχε διευκρινιστεί αν αυτή θα αφορά και τα ήδη υπάρχοντα ακίνητα ή μόνο τα καινούρια.

Αν εφαρμοζόταν μόνο για τις νέες οικοδομές, όλα τα ήδη χτισμένα ακίνητα θα βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τα καινούρια, και αυτό θα τιμωρούσε όσους κατασκευαστές έχτιζαν τα πέτρινα χρόνια της κρίσης.

Και φυσικά, η αφαίρεση του ΦΠΑ από την εικόνα θα περιορίσει κάπως και τις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές που έχουν φτάσει πλέον σε επίπεδα φούσκας για ορισμένα ακίνητα λόγω της ζήτησης από το εξωτερικό.

Καλώς, λοιπόν, ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τα πράγματα διότι οι νέες οικοδομές είχαν παγώσει, οι κατασκευαστές που είχαν απούλητα επίσης είχαν κάνει κράττει περιμένοντας τη διευκρίνιση, και κακώς δεν είχε διευκρινιστεί αυτό από την αρχή.

Διότι, ως γνωστόν, ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και οι λεπτομέρειες στην αγορά ακινήτων είναι καθοριστικές και για τους εμπλεκομένους, και για την οικονομία συνολικά, αφού γύρω από τα ακίνητα περιστρέφονται πλήθος επαγγελματικοί κλάδοι.

Γενικότερα, όμως, η πολιτική της κυβέρνησης για τα ακίνητα μοιάζει αποσπασματική και πρόχειρη.

Η πολιτική ακινήτων περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές κατηγορίες, όπως είναι τα ξενοδοχεία, τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται από το Airbnb και τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση της Golden Visa.

Στην περίπτωση του Airbnb η κυβέρνηση τείνει να κάνει το χατίρι των ξενοδόχων οι οποίοι είναι πολλοί και οργανωμένοι.

Από την άλλη μεριά, οι χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες που βρήκαν τρόπο να βγάλουν μεροκάματο από τα διαμερίσματα και τα εξοχικά τους είναι ανοργάνωτοι και σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν κάπως στη σκιά ή κάτω από τα ραντάρ. Η αλήθεια είναι ότι με το Airbnb έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και στα ξενοδοχεία και στη διαθεσιμότητα μικρών ακινήτων για φοιτητές, νέους εργαζομένους κ.λπ., κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Από την άλλη, πλήθος κόσμου έβαλε μερικά χρήματα στην τσέπη σε πολύ δύσκολες εποχές.

Το Airbnb δεν είναι καταστροφή όπως κάποιοι υποστηρίζουν, δεν είναι όμως και Ελ Ντοράντο. Καθώς αυξάνονται υπερβολικά τα ακίνητα που προσφέρονται από αυτές τις πλατφόρμες, ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές. Σύντομα πολλοί θα διαπιστώσουν ότι δεν εισπράττουν αυτά που ήλπιζαν και σταδιακά μέρος των ακινήτων θα φύγει από τις πλατφόρμες, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά σε ποιον βαθμό θα ικανοποιήσει τους ξενοδόχους και σε ποιον βαθμό τους υπόλοιπους. 

Διότι, όπως και να το κάνουμε, το Airbnb είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα, υπάρχουν ήδη και άλλες πλατφόρμες, η οικονομία διαμοιρασμού έχει έρθει για να μείνει και η κυβέρνηση πρέπει να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και κυρίως δίκαια.

Οσον αφορά την Golden Visa, είναι ένα χρυσωρυχείο για την ελληνική οικονομία γιατί φέρνει μπόλικο συνάλλαγμα και αυξάνει τη ρευστότητα της οικονομίας. 

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη χρήση POS γι’ αυτές τις αγορές είναι σωστή, αφού τα POS είναι ένας τρόπος συναλλαγής νόμιμος και ευρύτατα διαδεδομένος. Aν αυτό πειράζει την κινεζική κυβέρνηση διότι καταστρατηγούνται οι περιορισμοί εξαγωγής κεφαλαίων από την Κίνα, αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κινεζική κυβέρνηση και όχι η ελληνική.

Διάφορες απόψεις που ακούγονται, ότι πρέπει να μειωθεί το ύψος του κεφαλαίου που θα φέρνει κάποιος ξένος για να πάρει την Golden Visa, είναι ασφαλώς εκτός τόπου και χρόνου. Αντίθετα, μια αύξηση θα ήταν λογική αφού η Κύπρος ζητάει 1 εκατομμύριο για να τη δώσει, η Πορτογαλία και η Ισπανία 500.000 και τελικά έχουμε τη φθηνότερη Golden Visa στην Ευρώπη. Μια αύξηση θα έστεκε λογικά, αλλά δεν είναι αναγκαία γιατί θα επηρέαζε τον διεθνή ανταγωνισμό ίσως και εις βάρος μας.

Αυτό που ακούγεται ότι συζητιέται στα κυβερνητικά γραφεία είναι να δοθεί και διαβατήριο εκτός της Χρυσής Βίζας από ένα ποσό και πάνω, αλλά αυτό είναι πολύ περίπλοκη και ίσως επικίνδυνη σε κάποιες περιπτώσεις υπόθεση, οπότε δεν είναι εύκολο να αποφασιστεί.

Γενικότερα, πάντως, καλά θα κάνει η κυβέρνηση να ασχοληθεί πιο συστηματικά με την πολιτική ακινήτων και να μην αποφασίζει επιπόλαια αν πρώτα δεν ρωτάει κάποιους ειδικούς της αγοράς οι οποίοι ξέρουν ακριβώς πίσω από ποιες λεπτομέρειες κρύβεται ο διάολος σε αυτό τον κλάδο.

Και να ρωτάει πολλούς και διαφορετικών συμφερόντων ειδικούς για να μην πέφτει θύμα των συντεχνιών, των οργανωμένων συμφερόντων ή των προσωπικών φίλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Τα ακίνητα είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για την οικονομία, αφορούν όλο τον κόσμο και όχι μόνο τους επαγγελματικά ασχολούμενους με αυτά.

Γρ. Νικολόπουλος
protothema.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/10/akinhta-airbnb-golden-visa.html

Share.