Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να δώσει μια τρίμηνη ευέλικτη αναβολή στο Brexit ωστόσο το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε την προσπάθεια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να δοθεί τέλος στην πολιτική παράλυση με εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.

Μόλις λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την έξοδο του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, το Brexit είναι μετέωρο, με τους Βρετανούς πολιτικούς να εξακολουθούν να διαφωνούν με το πώς, το πότε ή ακόμη και το εάν πρέπει να ολοκληρωθεί το διαζύγιο με την ΕΕ.

Ο Τζόνσον έχει ζητήσει επανειλημμένως εκλογές για να τελειώσει ο εφιάλτης ενός πολιτικού συστήματος σε αδιέξοδο που, όπως υποστηρίζει, υπονομεύει την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία αποτρέποντας το Brexit.

Αλλά λίγες ώρες μετά το “πράσινο φως” της ΕΕ στο διστακτικό του αίτημα για παράταση, η προσπάθεια του Τζόνσον να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου απέσπασε μόλις 299 ψήφους -πολύ λιγότερες σε σχέση με τις 424 που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Είναι η τρίτη φορά που δεν καταφέρνει να περάσει το αίτημά του για εκλογές.

Η ήττα του Τζόνσον σημαίνει πως τώρα θα αναζητήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι προς τις εκλογές -περνώντας έναν νόμο με απλή πλειοψηφία που θα παρακάμπτει τον νόμο “Fixed-term Parliaments Act” του 2011 ( ο νόμος προβλέπει ότι απαιτείται η ψήφος τουλάχιστον των δύο τρίτων των βουλευτών, προκειμένου η Βουλή των Κοινοτήτων να (αυτο)διαλυθεί).

Για να το πετύχει αυτό, θα χρειαστεί τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως το Εθνικό Σκοτικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι έχουν υποβάλει κοινό αίτημα για πρόωρες εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου, μαζί με την εγγύηση ότι ο Τζόνσον δεν θα επανεκκινήσει τον διάλογο για τη συμφωνία διαζυγίου που έχει συνάψει με τις Βρυξέλλες.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν από την πλευρά του δήλωσε ότι το κόμμα των Εργατικών σκοπεύει να εξετάσει το νομοσχέδιο, όταν κατατεθεί και ότι προσβλέπει σε μία ξεκάθαρη θέση που να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/10/brexit_63.html

Share.