Την παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020 «το αργότερο», ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως εγραψε στο . «οι 27 της ΕΕ συμφώνησαν να κάνουν αποδεκτή την παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία αυτή θα εγκριθεί δια περιφοράς της απόφασης στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται «να επισημοποιηθεί μέσω γραπτής διαδικασίας», όπως ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ.

ΕΕ: Τρίτη ή Τετάρτη η επίσημη απόφαση

H επίσημη απόφαση για την τρίμηνη παράταση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ μέχρι την 31η Ιανουαρίου, θα ληφθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η Τετάρτη, είναι μία ημέρα πριν από την καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης της 31ης Οκτωβρίου που ισχύει μέχρι σήμερα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε αιτηθεί για την παράταση, έπειτα από την πίεση που του άσκησε το βρετανικό κοινοβούλιο, προκειμένου αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. 

Θυμίζεται πως ο Τζόνσον, στις πρώτες του δηλώσεις σαν πρωθυπουργός, στα σκαλοπάτια της Ντάουνινγκ Στριτ είχε αναφέρει πως «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις που με υποχρεώνουν να ζητήσω από τις Βρυξέλλες να καθυστερήσουμε. Αποχωρούμε στις 31 Οκτωβρίου χωρίς αν ή αλλά…».

Σήμερα το βράδυ η ψηφοφορία για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

Η απόφαση των Ευρωπαίων για την παράταση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, προέκυψε έπειτα από τη συνάντηση των πρεσβευτών των 27 κρατών μελών της ΕΕ, το πρωί της Δευτέρας κι ενώ είχαν αναπτυχθεί διάφορα σενάρια που ήθελαν τον Εμάνουελ Μακρόν να θέτει βέτο στην ιδέα καθυστέρησης του Brexit.

Ωστόσο, οι αυξανόμενες πιθανότητες διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία πριν τα Χριστούγεννα, φέρεται να απέτρεψε αυτή τη σκέψη από την πλευρά των Γάλλων.

Σήμερα το βράδυ, οι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν σχετικά με το νέο αίτημα του Τζόνσον για τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, το οποίο χρειάζεται την αποδοχή από τα 2/3 του κοινοβουλίου για να λάβει επίσημη μορφή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν δηλώσει πως θα τηρούσαν στάση αναμονής, μέχρι να εξασφαλιστεί η παράταση του Brexit, ωστόσο οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας υποστηρίζουν σχέδιο για διεξαγωγή εκλογών στις 9 Δεκεμβρίου. 

Αυτή η διαφορά των λίγων ημερών με την πρόταση του Τζόνσον (12 Δεκεμβρίου), σημαίνει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα είναι σε θέση να επιχειρήσει να περάσει τη συμφωνία του για το Brexit από το Κοινοβούλιο, πριν οι ψηφοφοόροι οδηγηθούν στις κάλπες.

Θυμίζεται πως αν η πρόταση για εκλογές στις 12 Δεκέμβρη λάβει την κοινοβουλευτική έγκριση, τότε η κυβέρνηση Τζόνσον έχει πει πως θα επιχειρήσει να περάσει τη συμφωνία της για το Brexit από τη βουλή πριν τη διάλυσή της και πιο συγκεκριμένα στις 6 Νοεμβρίου.

Για τον σκοπό αυτό εξάλλου, η παράταση που παρέχουν οι Ευρωπαίοι για την ολοκλήρωση του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου του 2020, χαρακτηρίζεται «ευέλικτη».

Κύκλοι του Εμάνουελ Μακρόν είχαν προϊδεάσει για την παράταση

Νωρίτερα τη Δευτέρα, πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως η ΕΕ «το πιθανότερο» θα συμφωνήσει σήμερα στην αναβολή του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου,

«Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία σήμερα το πρωί μεταξύ των 27 για παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου», επεσήμανε η πηγή, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη σημειώθηκε μετά τη συνομιλία που είχε ο Μακρόν με τον Τζόνσον το Σαββατοκύριακο.

«Η προοπτική των εκλογών ενισχύθηκε σημαντικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», εξήγησε η πηγή, ενώ υπογράμμισε ότι η τρίτη αναβολή του Brexit θα συνοδεύεται από όρους. 

Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται η άρνηση για περαιτέρω διαπραγμάτευση της συμφωνίας διαζυγίου στην οποία κατέληξε η ΕΕ με τον Τζόνσον, ενώ θα δίνεται και το πράσινο φως για συναντήσεις των 27 ηγετών κρατών της ΕΕ χωρίς τη Βρετανία προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της Ένωσης.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/10/brexit_28.html

Share.