Το αξιόχρεο της Ελλάδας αναβάθμισε, σε “BB-“, από “Β+” προηγουμένως, η Standard & Poor’s και έτσι γίνεται ο πρώτος οίκος που προχωρά μετεκλογικά σε αναβάθμιση της χώρας.

Η αγορά ανέμενε ευρέως μία αναβάθμιση από την S&P καθώς, όπως είχε σημειώσει και η Citigroup, εάν μόλις 24ωρο πριν, οι προοπτικές υψηλότερης πλέον ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα πυροδοτήσουν περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που ο οίκος έδωσε την “ετυμηγορία” του για την Ελλάδα ήταν στις 20 Ιουλίου του 2018, ενώ έχει θέσει τις προοπτικές της αξιολόγησης της χώρας σε θετικές, κάτι που σημαίνει πιθανότητα αναβάθμισης μέσα στους επόμενους 6 με 24 μήνες. 


Οι προσδοκίες της αγοράς για θετική κίνηση από τον οίκο είχαν οδηγήσει σε περαιτέρω σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το ελληνικό 10ετές να βλέπει σήμερα τα όρια του 1,2%.

Από το καλοκαίρι του 2018 και ειδικά μετά τις εκλογές φέτος έχουν αλλάξει πολλά για τις προοπτικές της Ελλάδας. 

  • Η έγκριση του σχεδίου “Ηρακλής” από την Κομισιόν, 
  • η πλήρης άρση των capital controls, 
  • η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, 
  • η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, 
  • η συμφωνία με τους θεσμούς ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2019 θα επιτευχθούν, ενώ θα “πιαστεί” και ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα το 2020, 

…είναι οι καταλύτες που, σύμφωνα με την αγορά, θα έπειθαν την S&P να ευθυγραμμιστεί με τις Fitch και DBRS και να αναβαθμίσει την Ελλάδα στο “ΒΒ-“, τρία σκαλοπάτια κάτω από την “επενδυτική βαθμίδα”.

capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/10/standard-poors-b.html

Share.