Και σίγουρα, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί , εάν οι ομογενείς μας αισθανθούν ότι μπορούν ενεργά να συμμετέχουν στα ελληνικά δρώμενα… Με την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές!

Τα τρία τέταρτα περίπου από τα 47 κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν καθιερώσει την ψήφο στους ομογενείς τους ,από τον τόπο διαμονής τους ,στις εθνικές εκλογές. Οι χώρες αυτές, προβλέπουν είτε την ψήφο σε εκλογικά κέντρα του εξωτερικού (συνήθως πρεσβείες ή προξενεία), είτε την επιστολική ψήφο, ή και τα δύο.

Στην Ελβετία, την Ολλανδία και την Εσθονία υπάρχει η δυνατότητα και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Οι απόδημοι των χωρών αυτών, συνήθως ψηφίζουν υποψηφίους από τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας από όπου έχουν μεταναστεύσει.

Μεταξύ των χωρών που δεν προβλέπεται ψήφος στους απόδημους τους από τον τόπο διαμονής τους, είναι η Αλβανία, η Ανδόρα, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Μάλτα, το Μαυροβούνιο ,ο Άγιος Μαρίνος… και μεταξύ αυτών και η Ελλάδα!

Η Ελλάδα, που είναι κατ’ εξοχήν η χώρα με τους περισσότερους αποδήμους και τους περισσότερους μετανάστες που διατηρούν την ελληνική υπηκοότητα και είναι γραμμένοι στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους!…

Η μετανάστευση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία της φυλής μας. Οι Έλληνες από την αρχαιότητα αναζητούσαν καινούριες πατρίδες για καλύτερη ζωή. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι από τους απόδημους της εποχής εκείνης , οργανώθηκε η Ελληνική επανάσταση του 1821.

Ο κύριος όγκος μεταναστών από τα τέλη του περασμένου αιώνα, κατευθύνθηκε στην Αμερική και αργότερα στην Αυστραλία και την Γερμανία. Κατά την 20ετία 1900-1920 η Ελλάδα είχε χάσει το 8% του συνολικού της πληθυσμού.

Δεκαετίες αργότερα, η ίδια ιστορία, με λίγο καλύτερες συνθήκες, επαναλήφθηκε, με προορισμό την κεντρική Ευρώπη και ιδιαίτερα την Γερμανία.

Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, ζήσαμε μια ακόμα πιο τραγική μετανάστευση. Αυτή των νέων επιστημόνων, που η πατρίδα μας δεν μπορούσε να κρατήσει…

Και δεν μπορούσε να τους κρατήσει, όχι μόνο για τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν στην χώρα ,αλλά και για τις συνθήκες αξιοκρατίας, που δεν εξαρτώνται από τις οικονομικές παραμέτρους…

Μόνο στην Αμερική, σήμερα, ο αριθμός των Ελλήνων ομογενών εκεί, εκτιμάται περίπου στα δύο εκατομμύρια!

Η πρώτη γενιά μεταναστών εργάσθηκε σκληρά στις πιο δύσκολες δουλειές.. Στις μεταλλικές γέφυρες, εκατοντάδες μέτρα πάνω από τη θάλασσα… Στις σιδηροτροχιές των τρένων, στις υψικαμίνους, στα εστιατόρια, στους καθαρισμούς.

Η μεγάλη πλειοψηφία εργάσθηκε τίμια και δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο του παράνομου κέρδους, όπως πολλοί, από άλλες μειονότητες γειτονικών χωρών. Ακολούθησε το καλό Αμερικανικό όνειρο. Και προόδευσε.

Η δεύτερη γενιά των μεταναστών, μπήκε δυνατά στον επιχειρηματικό κόσμο. Η τρίτη γενιά σήμερα, στελεχώνει επάξια τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά κέντρα, τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά είναι και παρούσα στην κεντρική πολιτική σκηνή της υπερδύναμης…

Το ίδιο συνέβη και για τους Έλληνες μετανάστες στην Αυστραλία, την Γερμανία και απανταχού της Γης …

Στις χώρες αυτές, οι ομογενείς μας κρατούν στην ψυχή τους όλα τα καλά στοιχεία της φυλής μας… Τη φλόγα για δημιουργία, την αγάπη για τις παραδόσεις, το θαυμασμό για κάθε τι ελληνικό.

Και τα κρατούν όχι μόνο αυτοί που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Αλλά και τα παιδιά της δεύτερης και της τρίτης γενιάς. Που σημαίνει ότι τα αισθήματα αυτά δεν βασίζονται μόνο στο νόστο των πρώτων μεταναστών. Έχουν βαθύτερες ρίζες, που ενδεχόμενα να φτάνουν μέχρι και στα ελληνικά γονίδια!!

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε περισσότερο αυτό το ανεκτίμητο δυναμικό;

Δίνοντας άμεσα δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς μας, στις ελληνικές εκλογές!

Όχι αύριο. Χθες!

Όχι σε παρελκυστικές κωλυσιεργίες, που η αξιωματική κυρίως αντιπολίτευση επιδίδεται, στην συζήτηση που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες, πιστεύοντας προφανώς , ότι στο εκλογικό σώμα των αποδήμων αποτελεί μειοψηφία …

Όχι σε απαράδεκτες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς στα μικροκομματικά συμφέροντα..

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός, θέλουν συναίνεση . Με κόκκινη γραμμή όμως, την λογική και το αυτονόητο. Θέλουν συναίνεση και από τους 300 της Ελληνικής Βουλής.

Τουλάχιστον αυτοί που σήμερα είναι γραμμένοι στους Ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους και έχουν Ελληνικό ΑΦΜ , να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους .

Το Σύνταγμα της Ελλάδος το επιβάλλει:

‘’το κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα πατρίδα”,
(άρθρο 108 παρ. 1).

Χρ. Ι. Στεφανάδης
protothema.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/10/blog-post_956.html

Share.