Κατά συνέπεια, ήταν πολιτικά επιβεβλημένο ο λαός να πάρει ξανά την υπόθεση στα χέρια του.

Αυτός, άλλωστε, ήταν που έφερε τα πάνω-κάτω με την ψήφο του στις 23 Ιουνίου του 2016, αυτός είναι που τώρα καλείται να ξεμπλέξει τον Γόρδιο Δεσμό, ο οποίος έχει βραχυκυκλώσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα στην αρχαιότερη αστική δημοκρατία του πλανήτη.

Η πρόταση, λοιπόν, του Μπόρις Τζόνσον να διαλυθεί η Βουλή και να στηθούν κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου ήταν ουσιαστικά αναμενόμενη εδώ και αρκετές ημέρες – και μάλλον λογική. Την ερχόμενη Δευτέρα δε, όταν θα τεθεί σε ψηφοφορία, οι Εργατικοί και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα δυσκολευτούν να πουν «όχι», καθώς ελάχιστοι θα καταλάβουν το γιατί.

Με άλλα λόγια, ο Τζόνσον τους έχει στριμώξει, πολύ περισσότερο καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να δώσει την παράταση των τριών μηνών που απαιτείται για να διεξαχθούν οι εκλογές ομαλά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Γαλλία εμφανίστηκε συγκαταβατική στις τελευταίες δηλώσεις που έγιναν εκ μέρους της κυβέρνησής της.

«Η γαλλική θέση είναι να δώσουμε περισσότερο χρόνο, εφόσον αυτό είναι αιτιολογημένο, αν καταλάβουμε γιατί το κάνουμε. Κάποιο χρόνο για να επικυρωθεί (η συμφωνία για το Brexit) προφανώς… Αν μας πουν ότι θέλουν να κάνουν εκλογές, θα δούμε το θέμα των εκλογών», είπε χαρακτηριστικά η υπυοργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμελί ντε Μονσαλέν, σε μια δήλωση που κάθε άλλο παρά βέτο μυρίζει.

Έτσι, το πολύ που μπορούν να κάνουν οι Εργατικοί για να μην φανεί ότι συνθηκολογούν είναι να απέχουν από τη διαδικασία, όπως έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Κάνοντας, με τον τρόπο αυτό, μια… σιωπηρή αντιπολίτευση και επικαλούμενοι το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αρνούνται να δεχθούν τον όρο τους, που είναι να αποκλειστεί ρητά και κατηγορηματικά το «άτακτο» Brexit…

Εκλογές με αβέβαιο αποτέλεσμα

Ακόμη και με αυτό το σενάριο, πάντως, το πιθανότερο πλέον είναι ότι οι λογαριασμοί θα λυθούν στις κάλπες, σε μια διαδικασία η οποία – εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια μεγάλη ανατροπή – θα λάβει ταυτόχρονα τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος.

Είναι, όμως, βέβαιο ότι οι κάλπες θα βγάλουν καθαρό αποτέλεσμα;

Κάθε άλλο – κι αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα.

Διότι η ίδια η βρετανική κοινωνία παραμένει βαθιά διχασμένη, γεγονός που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, στις οποίες τα κόμματα που στηρίζουν την έξοδο, ακόμη και χωρίς συμφωνία, έρχονται σχεδόν ισόπαλα με εκείνα τα οποία, αμέσως ή εμμέσως, τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ή σε τροχιά γύρω από αυτήν.

Τι θα συμβεί, λοιπόν, εάν όντως γίνουν οι εκλογές και οι Τόρις του Τζόνσον – οι οποίοι πιθανότατα θα είναι οι νικητές – δεν διασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία;

Ε, τότε, δεν αποκλείεται να ξαναστηθούν κάλπες, αυτή τη φορά ευθέως ως δημοψήφισμα και με ερώτημα «ναι στη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit ή παραμονή στην ΕΕ;»..

Ή, στο άλλο σενάριο, η ΕΕ να αηδιάσει τόσο πολύ, ώστε να υιοθετήσει αυτό που επί της ουσίας υποστηρίζει και τώρα ο Μακρόν:

Πετάξτε έξω το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς συμφωνία, αυτοί θα χάσουν περισσότερα!

Tου Γιώργου Παυλόπουλου
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/10/brexit_25.html

Share.