Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά . 1,26% με πτώση της τάξης του 5,6% από χθες, ενώ στα άρια του… 0,5% υποχωρεί η απόδοση του 5ετούς ομολόγου με ισχυρή πτώση της τάξης του 15% από χθες.

Νέα ιστορικά χαμηλά σημειώνουν και οι υπόλοιπες διάρκειες, με το 15ετές να διαμορφώνεται στο 1,74%, το 20ετές στο 2,049% και το 25ετές στο 2,23%.

Τα συνεχιζόμενα θετικά σχόλια των διεθνών αναλυτών αλλά και του διεθνούς τύπου για τα ελληνικά ομόλογα, κρατούν τους συγκεκριμένους τίτλους ψηλά στα ραντάρ των επενδυτών οι οποίοι βλέπουν ξεκάθαρα ότι το ράλι όχι μόνο δεν αποτελεί παρελθόν αλλά συνεχίζεται με μεγάλη ταχύτητα.

Μάλιστα, εάν αρχίσουν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας –ξεκινώντας από αυτή την Παρασκευή με την S&P– μετά από ένα διάστημα στάσης αναμονής που τήρησαν οι οίκοι, η Ελλάδα θα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο “στοίχημα” της επενδυτικής βαθμίδας”.

Σήμερα η Handelsblatt εκθείασε το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης που δημιουργείται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, τονίζοντας πως “οι επενδυτές διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για ελληνικά ομόλογα”, ενώ το βρετανικό fund Kames Capital τόνισε πως τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν τα καλύτερα assets που μπορεί να κατέχει κάποιος αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκιό του.

Το γεγονός ότι οι αναλυτές συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα, δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο από τους επενδυτές.

Όπως εκτιμά η Capital Economics οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η επενδυτική ζήτηση είναι ισχυρή, ενώ περιθώρια συνέχισης της πολύ καλής πορείας των ελληνικών ομολόγων “βλέπει” και η UBS. Από την πλευρά της η Wood “βλέπει” νέες κινήσεις από τον ΟΔΔΗΧ το επόμενο διάστημα, εκτιμώντας πως η Ελλάδα αναμένεται να βγει στις αγορές με νέες εκδόσεις για την άντληση μικρών ποσών προκειμένου να δημιουργήσει μια “κανονική” καμπύλη αποδόσεων.

Σημαντικό ρόλο στην πορεία των ελληνικών ομολόγων παίζει και το “Draghi effect” καθώς η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και οι πρόσφατες αποφάσεις της για επανεκκίνηση του QE την επόμενη κιόλας εβδομάδα (1η Νοεμβρίου) έδωσαν στους επενδυτές το σήμα ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα γίνονται όλο και πιο ελκυστικές.

Αν και το QE δεν “αφορά” την Ελλάδα, ωστόσο, η πτώση των αποδόσεων που θα προκαλέσει η εφαρμογή του, θα στρέψει τους επενδυτές και προς τα ελληνικά ομόλογα τα οποία παρά το τεράστιο ράλι συνεχίζουν να έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη, ενώ οι προσδοκίες για ένταξή τους στο πρόγραμμα κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον τα κάνει επίσης ελκυστικά.

Της Ελευθερίας Κούρταλη
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/10/e.html

Share.