[ccpw id="136103"]

Οταν μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες διεθνώς και το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο «αποκαλύπτει» τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, καθώς και τις επενδυτικές του στρατηγικές, αδιαμφισβήτητα αποτελεί «γεγονός» για όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο «εμπλέκονται» στον διεθνή επενδυτικό χάρτη. 


Ο λόγος για την Pimco, θυγατρική του παγκόσμιου ασφαλιστικού ομίλου Allianz, η οποία την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε στα γραφεία της στο Λονδίνο τη στρατηγική της για τους επόμενους 12 μήνες στο πλαίσιο του επενδυτικού συνεδρίου του 2019, σε έναν κλειστό κύκλο περίπου 40 δημοσιογράφων από τις χώρες που «παρακολουθεί» σε Ευρώπη και Ασία.

Το γεγονός ότι σήμερα διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,84 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με το 91% του ενεργητικού της να υπεραποδίδει των αγορών τα τελευταία τρία χρόνια, αποτελεί από μόνο του απόδειξη ότι οι θέσεις της έχουν τη δύναμη να «κινούν» τα νήματα των αγορών.

Το συνέδριο διεξήχθη την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στο (παραδόξως) ηλιόλουστο Λονδίνο, το οποίο και ακολούθησε το Investor Day της Pimco στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου συγκεντρώθηκαν 400 επενδυτές από όλον τον κόσμο (και την Ελλάδα) για να ακούσουν τις απόψεις των στελεχών της, καθώς και του πρώην επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος έχει τη θέση υψηλόβαθμου συμβούλου της εταιρείας.

Η αλλαγή στην «εικόνα» και στις προοπτικές της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα, φάνηκε ξεκάθαρα στα πηγαδάκια των δημοσιογράφων κατά το μεσημεριανό γεύμα στο The Marylebone Hotel πριν από την έναρξη του συνεδρίου. «Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά. Δανείζεστε πλέον με αρνητικό επιτόκιο», παρατήρησε χαρακτηριστικά ξένος συνάδελφος…

Το επιβλητικό κτίριο στο νούμερο 11 της Baker Street στo Mayfair, την πιο αριστοκρατική ίσως γειτονιά του Λονδίνου, το οποίο στεγάζει τα γραφεία της Pimco όπου και πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, είναι ένα από τα 17 γραφεία που διαθέτει ο «κολοσσός» των αγορών ομολόγων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία.

Στον 7ο όροφο, ο Κρεγκ Ντόσον, επικεφαλής της Pimco για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, καλωσόρισε τους δημοσιογράφους προλογίζοντας τις παρουσιάσεις που θα ακολουθούσαν, τονίζοντας πως στα επόμενα χρόνια, παγκόσμια οικονομία και αγορές είναι αντιμέτωπες με σειρά προκλήσεων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον «ωκεανό των ομολόγων διεθνώς που έχουν αρνητικές αποδόσεις».

Οπως ο ίδιος σημείωσε αργότερα κατά τη διάρκεια του δείπνου στο βραβευμένο Home House, το οποίο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο γεωργιανής εποχής επίσης στο Mayfair: «Ποιος θα φανταζόταν πριν από ένα χρόνο ότι η Ελλάδα θα έμπαινε και αυτή σήμερα σε αυτό το κλαμπ των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Αν και η Ελλάδα δεν είχε κάποια ειδική θέση στις παρουσιάσεις, τα υψηλόβαθμα στελέχη της Pimco υπογράμμισαν την πορεία που έχουν καταγράψει τα ελληνικά ομόλογα και γενικότερα τα ελληνικά assets, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε ανεπτυγμένη αγορά από αναδυόμενη τα επόμενα δύο χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, δεν αποκλείουν αυτό να συμβεί ακόμη και εντός του επόμενου 12μήνου, ωστόσο θεωρούν δύσκολο η ελληνική οικονομία να μπορέσει να κινηθεί με ρυθμούς άνω του 3% σε αυτό το αντίξοο διεθνές περιβάλλον.

Τη σκυτάλη από τον κ. Ντόσον πήραν ο Χοακίμ Φελς, σύμβουλος σε θέματα παγκόσμιας οικονομίας και ο Αντριου Μπολς, επικεφαλής επενδύσεων της αγοράς σταθερού εισοδήματος, ενώ ακολούθησε ένα πάνελ όπου οι Ράιν Μπλουτ, επικεφαλής διαχείρισης πλούτου, Κρίστιαν Στρακλ, επικεφαλής πιστωτικής αγοράς, Εριν Μπράουν, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου και Γιάκοβ Αρνοπολιν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου αναδυόμενων αγορών, ξεδίπλωσαν τις επενδυτικές στρατηγικές της εταιρείας.

Πού επενδύει τώρα η Pimco

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Pimco, η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί στα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις και η υψηλή πολιτική αβεβαιότητα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο εμπόριο, τη μεταποίηση και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα υποχωρήσει στο 1% στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ και στην Ευρωζώνη θα κινηθεί στο 1%. Η Pimco πάντως δεν προβλέπει ύφεση, και εκτιμά ότι το β΄ εξάμηνο του 2020 θα χαρακτηρισθεί από αδύναμη ανάκαμψη της παγκόσμιας και αμερικανικής οικονομίας.

Στις μεγαλύτερες προκλήσεις του επόμενου διαστήματος τοποθετεί μεταξύ άλλων την επιβράδυνση της Κίνας, την άνοδο του λαϊκισμού, τους βραδύτερους ρυθμούς πληθυσμιακής ανάπτυξης και τις ευάλωτες χρηματοπιστωτικές αγορές λόγω της μεταστροφής της πολιτικής της Fed.

Το… μότο της Pimco είναι πως «η δημοσιονομική πολιτική είναι η νέα νομισματική πολιτική», καθώς τα αρνητικά επιτόκια και η συνέχιση του QE (ειδικά σε Ευρώπη και Ιαπωνία) θα αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να γίνουν πιο ενεργές στη στήριξη της ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η Pimco εκτιμά πως οι μετοχές θα έχουν μεγάλη μεταβλητότητα και χαμηλότερες αποδόσεις και έτσι τηρεί μέτρια «underweight» στάση, για τα εμπορεύματα είναι «ουδέτερη» αλλά θετική για το πετρέλαιο, ενώ τηρεί ουδέτερη στάση για τα κρατικά ομόλογα.

Πάντως, για την Pimco οι τραπεζικές μετοχές διεθνώς θεωρούνται πολύ πιο «ασφαλής» επενδυτική επιλογή, εκτιμώντας ότι οι αποτιμήσεις τους είναι ελκυστικές.

Οσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, ειδικά στα ομόλογα.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/10/pimco.html