Φιλότιμη…, η προσπάθεια του ΟΑΕΔ να συνδράμει… την κυβέρνηση, με επιδοτήσεις των απασχολούμενων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα κάνουν νέες επενδύσεις.

“Ωραία”, σοβιετικά και μπολσεβίκικα όλα αυτά, για ένα κράτος – πατερούλη, νταβατζή και κυρίαρχο στην οικονομία. Αλλά δεν πάμε καλά έτσι. Δεν αλλάζουμε νοοτροπία. Ούτε κλίμα.

Και πάνω απ’ όλα δεν πρόκειται να αποβάλουμε τη φορεσιά της σοβιετίας. Τη φορεσιά, που ζαλωθήκαμε, στα 45 χρόνια της μεταπολίτευσης, παριστάνοντας πότε τους σοσιαλιστές και πότε τους γαλάζιους, τους πράσινους και ροζ αριστερούς.

Εάν το ρεπορτάζ “ΟΑΕΔ: Σχέδιο επιδότησης θέσεων απασχόλησης σε επενδυτικά projects” δεν το είχε γράψει ο έγκυρος και αδιάψευστος συνάδελφος κ. Δημήτρης Κατσαγάνης, ούτε που θα το διάβαζα. Το γιατί είναι ευνόητο.

Είναι απίστευτο να πληροφορείσαι (αντιγράφω από το ρεπορτάζ) ότι ο ΟΑΕΔ ετοιμάζεται να επιδοτήσει θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο στις υφιστάμενες επιχειρήσεις, αλλά και στις επενδύσεις τους.

Ότι η τακτική της “έμμεσης” μερικής επιδότησης των επενδύσεων –μέσω της κάλυψης μέρους της συνολικής δαπάνης για τις αμοιβές όσων απασχοληθούν για την πραγματοποίησή τους– βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των μέτρων της “ενεργητικής” πολιτικής την οποία έχει αποφασίσει να “τρέξει” η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ότι την ίδια ώρα που ο ΟΑΕΔ θα στραφεί προς την έμμεση ενίσχυση των νέων επενδύσεων, θα “αφουγκράζεται” σταδιακά (ευρισκόμενος σε συνεχή επαφή μαζί τους, π.χ. μέσω των εκπροσώπων τους στα τοπικά Επιμελητήρια κ.λπ.) τις ανάγκες των υφιστάμενων επιχειρήσεων κάθε περιοχής. Και στη βάση των αποτελεσμάτων αυτής της διάγνωσης, θα εκπονήσει, προς το τέλος του τρέχοντος έτους, και άλλα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Και για να μην ξεχάσουμε και τα σοβιετικά μας (σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ) η στροφή στον ιδιωτικό τομέα δεν σημαίνει “παραμέληση” του κράτους.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, έχει ήδη εξαγγείλει νέο πρόγραμμα “κοινωφελούς απασχόλησης” στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για 35.000 ανέργους.

Τι είναι λοιπόν όλα αυτά αν δεν είναι η προετοιμασία της νέας γενιάς κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών με “φιλελεύθερο” μοντέλο;

Τι είναι όλα αυτά όταν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ισπανία, που έκαναν τον κύκλο της κρίσης, πήραν την πάνω βόλτα μόνο με πραγματικό κυνήγι επενδύσεων (σε κλίμα πολιτικής συνεννόησης) και άνοιγμα στο διεθνές ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο χωρίς ( αλά-γκρέκα ) πολιτικές επιδοτήσεων.

Τι θέλει ο τόπος, σύντροφοι της Ν.Δ;

Αξιοπρεπείς δουλειές, με ανθρώπινους μισθούς, δυνατότητες μακρόχρονης απασχόλησης και πληρωμή μισθού στην ώρα του, έχει ανάγκη ο τόπος, να πάρει ανάσες και το 1.000.000 (πραγματικοί) άνεργοι, για να μην τα βροντήξουν και ψάχνουμε στα γηροκομεία τους εργάτες και τις εργάτριες του 1950…

Επενδύσεις θέλουμε και επενδυτές εγχώριους, που θα σηκώσουν τα λεφτά που “παρκάρισαν” σε ξένες Τράπεζες, μετά το 2010 και τα έκαναν ομόλογα και αμοιβαία, επί ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να μην ξαναδούν τον ήλιο και την θάλασσα της Ελλάδας.

Επιχειρηματίες να σταθούν στην κοινωνία θέλουμε για να προσφέρουν (στην όποια παραγωγικότητα έχει μείνει στον τόπο μας) να επαναφέρει παραγωγή στην Ελλάδα. Να φτάσει τη βιομηχανική μας παραγωγή από το 9% στο 12% ή . 15% του ΑΕΠ, μπας και πιάσουμε το βάδισμα της Ευρώπης από το 15% στο 20%.

Πολυεθνικές επιχειρήσεις θέλουμε. Ιδίως από τις χώρες που μας “χρωστάνε” πολλά ακόμη. Τη Γερμανία και τις ΗΠΑ που προτιμούν τις πρώην κομμουνιστικές, με πρώτες απ’ όλες τη Ρουμανία, την Τσεχία και τα τελευταία 4-5 χρόνια (εκτός από την Τουρκία) τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Αυτά έχουμε ανάγκη. 


Αλλά τι κάνουμε, εκτός από συνεχή τροφοδότηση κλίματος, έστω και αξιοπρόσεκτης αισιοδοξίας; 


Δίνουμε λαβή στους εγχώριους και ξένους καιροσκόπους, να τριγυρνάνε την Ελλάδα, ως κοράκια που είδαν ψοφίμι…, (γεμάτες είναι οι φυλακές και από δαύτους) και να μας αφήνουν να καταλάβουμε πως δεν έχουν λόγο να φέρουν δικά τους λεφτά (να πληρώσουν και τον κόσμο που θα απασχολήσουν), αφού η σοβιετία μας, παρά την κρίση, μοιράζει 15 μορφών επιδόματα. 


Και τώρα θα μπορεί, μια χαρά, να επιδοτεί (από λεφτά και των φορολογούμενων), θέσεις εργασίας σε καινούργιες επενδύσεις. 

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/10/blog-post_833.html

Share.