[ccpw id="136103"]

Το σχέδιο αποσκοπεί στην ελάφρυνση του ισολογισμού τους από την κληρονομιά της κρίσης, ούτως ώστε να απελευθερωθεί νέος δανεισμός για την οικονομία. Προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους, χρειάζεται την τελική έγκριση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες θα εκδώσουν ομόλογα διαβάθμισης senior, τα οποία θα έχουν κρατικές εγγυήσεις.

Η συμμετοχή των τραπεζών στο «Hercules» είναι εθελοντική, αλλά υπάρχουν βάσιμοι υπολογισμοί πως στις εταιρείες ειδικού σκοπού που θα δημιουργήσουν οι τράπεζες θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο παρέμενε στα συρτάρια της Κομισιόν για μήνες. Ένας ουσιαστικός λόγος της καθυστέρησης ήταν ο εξής:

Οι κρατικές εγγυήσεις, τις οποίες θα πρέπει να «πληρώσουν»οι τράπεζες υπολογίζονται με βάση τα ασφάλιστρα κινδύνου. Μέχρι στιγμής αυτά ήταν απαγορευτικά υψηλά για τις τράπεζες – καθιστώντας το σχέδιο μη λειτουργικό (Η εφαρμογή των ανάλογων σχεδίων σε Ιταλία και Ισπανία έγινε σε φάση που το ρίσκο χώρας ήταν μικρότερο καθώς οι χώρες βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα).

Καθώς όμως η εικόνα των ελληνικών assets στις διεθνείς αγορές βελτιώνεται, υποχώρησαν και τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν πυκνώσει οι επαφές του αρμοδίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργού Γιώργου Ζαββού με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά και με τους εκπροσώπους των θεσμών.

O σχεδιασμός στο υπουργείο Οικονομικών είναι να αποτελέσει ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα πείσει την αγορά για την προσπάθεια των τραπεζών με τις τιτλοποιήσεις των NPLs να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.

Η ενεργοποίηση του σχεδίου θα είναι καταλύτης για την αλλαγή του κλίματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για τις διαθέσεις με τις οποίες οι διεθνείς επενδυτές και οι αγορές αντιμετωπίζουν τη χώρα.

Αν όλα κινηθούν βάσει του χρονοδιαγράμματος και το «Hercules» γίνει νόμος του κράτους εντός του μήνα, θα χρειαστεί να περάσει ένα τρίμηνο για να δημιουργηθούν οι εταιρείες ειδικού σκοπού, να επιλεγούν τα κόκκινα δάνεια που θα μεταφερθούν, να αξιολογηθούν οι αποτιμήσεις της αξίας των δανείων κ.λπ.

Υπολογίζεται ότι με τις πωλήσεις των NPLs που ήδη έχουν δρομολογηθεί, τους πλειστηριασμούς κ.λπ. που είναι σε εξέλιξη, οι τράπεζες θα έχουν μειώσει τα κόκκινα δάνεια από τα περίπου 80 δισ. που είναι σήμερα στα 75 δισ. ευρώ.

Η ενεργοποίηση των APS θα βγάλει από τα βιβλία των τραπεζών 30 δισ. κόκκινα δάνεια.

Αυτό σημαίνει μείωση κατά 40%, ποσοστό που αλλάζει την εικόνα που έχουν σήμερα οι αναλυτές για τις τράπεζες.

Ταυτόχρονα, όμως, η μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων στα 45 δισ. ευρώ (από τα αρχικά 112 δισ.) μειώνει την ένταση του προβλήματος των NPLs, που είναι σημαντικό εμπόδιο για τις αναβαθμίσεις της οικονομίας. 

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/10/blog-post_837.html