“Βουτιά” σε νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, στην οποία προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, σπάζοντας πλέον το φράγμα του… μηδέν και αγγίζοντας τα αρνητικά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, στο -0,020% κατρακύλησε η απόδοση στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας τριών μηνών, από την οποία ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 487,5 εκατ. ευρώ (έναντι 375 εκατ. ευρώ που ζητούσε αρχικά), με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές έναντι 1,59 φορές στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Αυγούστου, το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων είχε κατρακυλήσει στο 0,095% δηλαδή 60% σχεδόν χαμηλότερα από το επιτόκιο της αμέσως προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης, στις 10 Ιουλίου, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 0,23%.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια τεράστια στροφή για την Ελλάδα η οποία πριν λίγα χρόνια είχε αποκλειστεί από τις αγορές. Από παρίας της αγοράς ομολόγων γίνεται μέλος του κλαμπ των αρνητικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτή η εξέλιξη αποτελεί “ορόσημο” και αποτελεί άλλο ένα σήμα βελτίωσης της εμπιστοσύνης απέναντι στα ελληνικά assets.

Η χθεσινή άκρως επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να “εξηγήσει” σύμφωνα με τους αναλυτές, τη βουτιά της απόδοσης των εντόκων σε αρνητικά επίπεδα, βάζοντας πλέον την Ελλάδα στη λίστα των χωρών με τίτλους που δίνουν αποδόσεις υπό το μηδέν και οι οποίες ξεπερνούν σε αξία τα 17 τρισ. ευρώ διεθνώς.

Η ισχυρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις δημοπρασίες εντόκων το τελευταίο διάστημα είχε δημιουργήσει προσδοκίες για υποχώρησή τους σε αρνητικά επίπεδα, και η χθεσινή επανέκδοση του 10ετούς η οποία συγκέντρωσε υψηλότατο ποσοστό “καλής ποιότητας” επενδυτών, βοήθησε στην… επίσπευση αυτών των προσδοκιών.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως παρά την πολύ καλή πορεία των εντόκων, στα άμεσα σχέδια του ΟΔΔΗΧ είναι και η σταδιακή μείωση της έκθεσης στα ελληνικά έντοκα, μέσω του περιορισμού των εκδόσεων καθώς και την αντικατάστασή τους με ομόλογα, μέσω εκδόσεων ομολόγων μέσης διάρκειας (3ετία). 

Όπως αναφέρθηκε στην χθεσινή ανακοίνωση για την επανέκδοση του 10ετούς, στη στρατηγική του ΟΔΔΗΧ είναι η μείωση της εξάρτησης της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την αγορά εντόκων ομολόγων. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε . προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, τα έντοκα γραμμάτια (βραχυπρόθεσμοι τίτλοι) από τα 15,28 δισ. ευρώ αναμένεται να μειωθούν στα 12,72 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019 και στα 9,72 δισ. ευρώ το 2020.

Το επίπεδο των 15,28 δισ. ευρώ είναι διπλάσιο σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, με τα 2/3 αυτού του ποσού, περίπου 9,5 δισ. ευρώ να βρίσκονται στα χέρια ξένων χαρτοφυλακίων ενώ το υπόλοιπο 1/3 κατέχουν Έλληνες επενδυτές. 

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/10/blog-post_826.html

Share.