Τέλος δεν έχουν οι ήττες για τον Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων, αφού βγήκε χαμένος και από την ψηφοφορία για τις πρόωρες εκλογές, έπειτα από εκείνη για το άτακτο Brexit.

Στην ψηφοφορία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, που ζητούσε ο Τζόνσον, 298 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και 56 κατά. Παρότι η κυβέρνηση κέρδισε αυτή την ψηφοφορία, δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων (434 ψήφοι) που απαιτούνταν προκειμένου να εγκριθεί το αίτημα για την προσφυγή στις κάλπες.

Οι βουλευτές των Εργατικών απείχαν από την ψηφοφορία. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον είχε υποστεί μία ακόμη ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Και αυτό γιατί εγκρίθηκε- όπως αναμενόταν- το νομοσχέδιο που μπλοκάρει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Τζόνσον κατά Κόρμπιν: Φοβάται ότι δεν θα κερδίσει

Στην πρώτη του αντίδραση, μετά την απόρριψη της πρότασης για πρόωρες εκλογές, ο Μπόρις Τζόνσον ξέσπασε κατά του Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγορώντας τον ηγέτη των Εργατικών ότι δεν συμφώνησε στην προσφυγή στις κάλπες επειδή φοβάται ότι θα ηττηθεί. Ο Τζόνσον είχε ζητήσει εκλογές στις 15 Οκτωβρίου και η Ντάουνινγκ Στριτ επέμενε ότι οι Βρετανοί πρέπει να προσφύγουν στις κάλπες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου.

«Πριν από 48 ώρες ο Κόρμπιν ήθελε να σταματήσει το πραξικόπημα και να αφήσουμε τον λαό να ψηφίσει. Τώρα λέει “σταματήστε τις εκλογές και εμποδίστε τον κόσμο να ψηφίσει”. Πιστεύω ότι έγινε ο πρώτος ηγέτης της αντιπολίτευσης στη δημοκρατική ιστορία της χώρας μας που αρνήθηκε την πρόσκληση σε εκλογές. Μπορώ μόνο να υποθέσω τους λόγους που διστάζει. Το προφανές συμπέρασμα, φοβάμαι, είναι πως δεν πιστεύει ότι θα κερδίσει», συνέχισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Πέρασε το νομοσχέδιο κατά του no deal Brexit

Παρότι ο Μπόρις Τζόνσον απειλούσε τα τελευταία 24ωρα με πρόωρες εκλογές- αίτημα που απορρίφθηκε τελικά- νωρίτερα οι βουλευτές επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις και ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου που μπλοκάρει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Στην τελική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, 327 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 299 ψήφισαν κατά. Το νομοσχέδιο ουσιαστικά αναγκάζει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση από την ΕΕ για το Brexit, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία έως τις 31 Οκτωβρίου. Πλέον, το νομοσχέδιο πηγαίνει στη Βουλή των Λόρδων.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/09/brexit_5.html

Share.