Προφανώς η διαπίστωση ότι το κίνητρο, διόλου αμελητέο, συνέβαλε στην έγκαιρη εξόφληση των οφειλών από την μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών. 

Γεγονός που βοηθούσε την ελλειμματική ρευστότητα της επιχείρησης, που λόγω πολιτικών ιδεοληψιών και αγκυλώσεων της κυβέρνησης, αντιμετώπιζε σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα που διογκωνόταν μήνα με τον μήνα.

Κυρίως λόγω σώρευσης ανεξόφλητων οφειλών μεγάλων καταναλωτών, αλλά και από την «κοινωνική» πολιτική των «μειωμένων τιμολογίων» που με… ανοιχτοχεριά εφάρμοζε, δίχως αυστηρά κριτήρια, επί δικαίων και στρατηγικών μπαταχτσήδων η διοίκηση.

Φυσικά, κατόπιν εντολών της πολιτικής ηγεσίας…

Η επίσπευση του εκσυγχρονισμού και του εξορθολογισμού του τρόπου λειτουργίας της ΔΕΗ σε διαρκή «αριστερή» (και συνδικαλιστική…) αναβολή, η επιβαλλόμενη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, σύμφωνα και με την κατάσταση που βρέθηκε αλλά ως απαίτηση της ΕΕ, σερνόταν λόγω… ιδεολογικών αντιλήψεων ( επίκαιρος κ. Σκουρλέτης, χρησιμοποιούσε μάλιστα, ως αρμόδιος υπουργός, τον φορτισμένο όρο «ξεπούλημα»…), απαγορευμένος προβληματισμός.

Λογικό συνακόλουθο, η απαξίωση της εταιρίας, η γεωμετρική αύξηση των προβλημάτων της, σε βαθμό που να κινδυνεύει η ίδια της η επιβίωση. Και το «φως» εκατομμυρίων νοικοκυριών…

Εδώ που άφησε η προηγούμενη διακυβέρνηση να φθάσει το πράγμα (ούτε μέτρα εκτάκτου ανάγκης δεν πήρε προεκλογικά, επιλέγοντας να αφήσει την «κάθαρση»- και το.. κόστος- της τραγωδίας στους επόμενους, προσδοκώντας σε μικροπολιτικά αντιπολιτευτικά οφέλη), η επιβίωση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, απαιτεί άμεσα, ριζοσπαστικά μέτρα.

Και η διευρυνόμενη «μαύρη τρύπα» της ΔΕΗ, έχει φθάσει αισίως τα…800 εκατομμύρια. Που λείπουν άμεσα, όχι για να αναδιοργανωθεί. Απλώς να συνεχίσει να υπάρχει. Και να σέρνεται…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και ο αρμόδιος υπουργός, ήξεραν την βόμβα που θα παρελάμβαναν. Την περιέγραφαν και προεκλογικά. Και διαβεβαίωναν από τότε (με την σιγουριά της νίκης) αλλά και μετεκλογικά ότι θα έκαναν τα πάντα για να διασώσουν την ΔΕΗ. Αυτονόητη υποχρέωσή τους.

Και όλοι οι εχέφρονες πολίτες, κατανοούν πως η ευθύνη βαρύνει τους προηγούμενους, και οι… τωρινοί είναι «καταδικασμένοι» σε δρακόντειες ενέργειες…

Κάτι πρέπει να κάνουν και μάλιστα άμεσα. Οι αρμόδιοι θα βρουν, θα επιλέξουν και θα εφαρμόσουν τα πιο πρόσφορα και αποτελεσματικά μέτρα.

Η εξαγγελθείσα απόφαση για άμεση διακοπή της παροχής ρεύματος σε κατά συρροή μπαταχτσήδες μεγαλοκαταναλωτές, είναι αναμφισβήτητα στην σωστή κατεύθυνση.

Είτε αφορά νοικοκυριά που «ξέφευγαν», είτε επιχειρήσεις που με την απειλή «κλεισίματος» και απολύσεων προσωπικού, σώρευαν τεράστιες οφειλές στην επιχείρηση. Επιβεβλημένη, εξ’ άλλου, είναι και η μεθοδευόμενη εσπευσμένη (και αναγκαστικά σε χαμηλότερο τίμημα) ιδιωτικοποίηση τμημάτων της ΔΕΗ.

Οι… Σκουρλέτηδες απέρριπταν και κατήγγειλαν το «ξεπούλημα», που όμως προετοίμαζαν βολικά για τους επόμενους! Τέτοια αγυρτεία και ξετσιπωσιά…

Ας περάσουμε και στα… συνακόλουθα αυτονόητα.

Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε (και ψηφίστηκε γι’ αυτό σε μεγάλο βαθμό) την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, των νοικοκυραίων, που υπέστησαν τα πάνδεινα και πλήρωσαν τις ψηφοθηρικές «αριστερές-φιλολαϊκές» επιλογές του Τσίπρα.

Και αυτούς τους συνεπείς και εγκαταλελειμμένους στην τύχη νοικοκυραίους επί προηγούμενης διακυβέρνησης, τους ξαφνιάζει, τους δυσαρεστεί και –κυρίως- τους απογοητεύει η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει εντελώς την «έκπτωση συνεπούς καταναλωτή», που ο ΣΥΡΙΖΑ στα… τελευταία του είχε μειώσει από 15 σε 10%. Ας το συνυπολογίσει στους σχεδιασμούς του…

Όταν κάποιοι (πολλοί…) βολεύονταν με «κοινωνικά τιμολόγια» ή ανοχή απλήρωτων οφειλών, στα σπίτια τους των 1000 τετραγωνικών και στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις τους, κάποιοι «νοικοκυραίοι», με στερήσεις από άλλου, πλήρωναν με συνέπεια της υποχρεώσεις τους στην ΔΕΗ. Όπως και στην εφορία ή τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Χωρίς ευνοϊκές «ρυθμίσεις» και… 2400 δόσεις!

Και σήμερα, είναι απολύτως εύλογο να αισθάνονται κορόιδα επειδή ήταν απλώς… συνεπείς πολίτες! Που περίμεναν (και περιμένουν…) να πάψουν να είναι οι «συνήθεις ηλίθιοι». Που απαιτούν οι (χρυσοκάνθαροι αλλά και αριστεροί πελάτες της… «πρώτη φορά αριστεράς») οπαδοί και εφαρμοστές του κινήματος «δεν πληρώνω!», να πληρώσουν επιτέλους.

Τους χρωστάει μια τέτοια δίκαιη αντιμετώπιση η νέα κυβέρνηση…

Θάνος Οικονομόπουλος
iefimerida.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/08/blog-post_616.html

Share.