Στον απολογισμό που επιχειρεί το παρακάτω αρθρο, τον οποίο αποδέχομαι κατά 99,999999% ας μου επιτραπεί να προσθέσω τη δικιά μου πινελιά με μερικές παρατηρήσεις.

Πρώτον, ο απολογισμός στη βάση των συνθηκών τις οποίες εξετάζουμε κρίνεται από πολύ καλός έως πάρα πολύ καλός (στην πολιτική δεν υπάρχει άριστος). Η νέα κυβέρνηση αποδείχτηκε άκρως εργατική, και εστίασε έμπρακτα στα τρία πράγματα τα οποία είχε προαναγγείλει: Επενδύσεις και οικονομία, ασφάλεια, εκπαίδευση. Στα θετικότατα η ενασχόληση με τις μεγάλες επενδύσεις, η μείωση της φορολογίας και η κινητικότητα για την ποιότητα των σπουδών στα Πανεπιστήμια και την κατάργηση του άχρηστου και κοινωνικά επιβλαβούς πανεπιστημιακού “ασύλου”

Δεύτερον, κρίνεται πολύ ευνοϊκά το ότι η κυβέρνηση έδωσε το έναυσμα για την αλλαγή υποδείγματος σε γνωστά “ταμπού” της νεοΕλληνικής πραγματικότητας όπως το ακαδημαϊκό άσυλο, τα ψηλά κτίρια και οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις και άλλα. Περισσότερο όμως από αυτό, φάνηκε η διαφορά δυναμικού, ήθους .χοπροσήλωσης που την διαχωρίζει πρώτα από όλα από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και από τις άλλες κυβερνήσεις που προηγήθηκαν, κάτι που επισημαίνει το άρθρο.

Τρίτον, εντύπωση προκαλεί η άμεση αντίδραση πολλών που βρίσκονται στις παρυφές ακόμα και του “φιλελέυθερου” τόξου, οι οποίοι με τη γκρίνια των ανυπόμονων, στηλιτεύουν την επιλογή της Αγγελοπούλου ή και άλλων για την πλήρωση δημόσιων θέσεων. Η την διατήρηση του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης με μια πιο εξαστικοποιημένη και κόσμιότερη υποψήφια κομματικού σωλήνα σε σχέση με την ανεκδιήγητη Νοτοπούλου. Σίγουρα είναι αστερίσκοι, αλλά ως εκεί. Αστερίσκοι.

Τέταρτον, εντύπωση προκαλεί και η αντιπολιτευτική σφοδρότητα από την άλλη πλευρά, και της δογματικής παλαιοπασοκικής σοσιαλδημοκρατίας του ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά, η οποία ακολουθεί την πορεία του παλιού καλού αυθεντικού ΠΑΣΟΚ της δεκ. του 80.

Διότι ναι μεν μπορεί μερικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ να κοιτάνε θετικά προς την κατέυθυνση της κατάργησης του Ασύλου ή της αναγνώρισης των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, αλλά την κρίσιμη ώρα κάνουν πίσω, μην αντέχοντας να συγκρουστούν με τις ιδεολογικές τους μήτρες (το ΠΑΚ ΔΕΝ ήταν κεντρώο κόμμα, ή μάλλον κίνημα. Ούτε το πρωτόλειο ΠΑΣΟΚ. Και αυτό ΔΕΝ ξεγράφεται, όσο και εάν ο ιδρυτής του διατέλεσε μέλος της Ενώσεως Κέντρου).

Πράγμα που επιβεβαιώνει τους φόβους και τις υποψίες πολλών ότι αν δεν υπήρχε η αυτοδυναμία, θα χανόταν πολύτιμος χρόνος ή/ και κυβερνησιμότητα στην προσπάθεια να πειστεί το διαφορετικών προφανώς προτεραιοτήτων ΚΙΝΑΛ να συναινέσει σε δράσεις για το αύριο, ενώ αυτό, για τους δικούς του λόγους βρίσκεται (πάλι!) σε διαδικασία παλινδρόμησης και επιστροφής στο παλαιοπαπανδρεϊκό του παρελθόν. Συγκινητικό, ενδιαφέρον για τους πολιτικούς και κοινωνικούς επιστήμονες αλλά οι ανάγκες φυγής προς τα εμπρός δεν μπορούν να περιμένουν. 45 χρόνια κράτησε η μεταπολιτευτική ψυχανάλυση και άκρη δε βγάλαμε. Ας προχωρήσουμε.

Εν κατακλείδι, ας μου επιτραπεί ότι με την εξαίρεση των ενός – δυο αστερίσκων όσον αφορά την Αγγελοπούλου, το γραφείο Θεσσαλονίκης ή την διαδικασία του εξωβελισμού της άκρως κομματικοποιημένης κυρίας Θάνου, η υπόλοιπη πολιτεία της νέας κυβέρνησης είναι σε σύζευξη με αυτό που περίμενε ο αστικός κόσμος. Κρατάει ισορροπίες, κάνει ρήξεις αλλά δεν ανοίγει αχρείαστες πληγές κυρίως με το παλαιοκομματικό κατεστημένο πριν εδραιωθεί η κυβέρνηση (θέλει ένα τρίμηνο) και κυρίως, πραγματοποιεί αυτά για τα οποία ψηφίστηκε.

Ας μην ξεχάσουμε επίσης και τις αποπομπές όποιου τολμάει να εκστομίσει ρητορική μίσους εντός και εκτός κοινοβουλίου από πλευράς Νέας Δημοκρατίας. Ηδη έχουν φύγει δυο-τρείς, αλλά αυτό φυσικά δεν συμφέρει τους γκρινιάρηδες να το θυμούνται.

Για όλα τα παραπάνω, ο απολογισμός του πρώτου μήνα κρίνεται άκρως ικανοποιητικός και προσβλέπουμε σε μια εξίσου καλή ή και καλύτερη συνέχεια. Όσον αφορά δε τους “αστερίσκους”, δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητοι (και δεν πέρασαν), ας αφήσουμε το χρόνο να δείξει την ορθότητα ή μη των συγκεκριμένων επιλογών. Και εδώ θα είμαστε όπως πάντα, να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας.

Καλή αρχή, προσοχή στις μπανανόφλουδες και προσήλωση στους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα.

ΚΚ2
Το Παρατηρητήριο

Ο πρώτος μήνας του Κυριάκου | Αλέκος Παπαναστασίου

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/08/blog-post_502.html

Share.