[ccpw id="136103"]

Το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου από 3,5% πριν τις Ευρωεκλογές πριν τις βουλευτικές έπεσε περί το 2%. Το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Με όρους πρακτικής αριθμητικής αυτό σημαίνει ένα δυνητικό όφελος για την οικονομία περί τα 5 δισ. ευρώ. 

 Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης για ένα χρέος 335 δισ. ευρώ με 3,5% είναι περί τα 11,7 δισ. ευρώ και με 2% περί τα 6,7 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία που παρουσιάζεται. Αρκεί να διαχειριστεί δυναμικά τις εξελίξεις.

Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης που σχημάτισε. Πρόκειται για μια κυβέρνηση με πολλά πρόσωπα και εκτός κομματικής επετηρίδας η οποία στέλνει ένα μήνυμα παγιοποίησης του ύφους της κομματικής υπέρβασης με το οποίο κέρδισε τις εκλογές.

Αν τα πρόσωπα της κυβέρνησης στείλουν στις αγορές το μήνυμα πως στην οικονομία ετοιμάζονται τομές που μπορούν να δώσουν ώθηση, οι συνθήκες θα βελτιωθούν περαιτέρω. Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά.

Το θετικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μπορεί να επιβραδυνθεί ή να ανατραπεί ολοσχερώς από εσωτερικές ή εξωτερικές εξελίξεις.

Οι εσωτερικές αφορούν:

Τις συντεχνίες και τα κρατικοδίαιτα συνδικάτα που αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι τόσο ισχυρά όσο ήταν πριν μερικά χρόνια ή μερικές δεκαετίες αλλά υπάρχουν. Θα πρέπει να υπερκεραστούν οι πιθανές αντιδράσεις τους…

Τους “μπαχαλάκηδες”, την τρομοκρατία και το ποινικό έγκλημα που εκτός από συγκοινωνούντα δοχεία έχουν δείξει πως διατηρούν διόδους επικοινωνίας και συντονισμού με κομματικές σκοπιμότητες.

Τη γραφειοκρατία του δημοσίου που θα πρέπει να “βραχυκυκλωθεί” με τρόπους που θα μοιάζουν με τη “βραχυκύκλωση” του Υπουργείου Οικονομικών από την ΑΑΔΕ. Σε στρατηγικά σημεία του δημοσίου τμηματική επανίδρυση του κράτους εκ του μηδενός με νέα πρόσωπα, νέες συνήθειες και αυτοματισμούς…

Τη δικαιοσύνη που χρειάζεται να ανακτήσει το κύρος της ανεξαρτησίας της και κυρίως να αναδομηθεί έτσι που οι υποθέσεις να τελεσιδικούν σε μερικούς μήνες.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που πρέπει να συνεχίσει να ανανεώνεται με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς, αφού η συνταγή του Κ. Μητσοτάκη με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα αποδείχτηκε επιτυχημένη.

Οι εξωτερικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί είναι:

Οι εξελίξεις στην Ε.Ε. Η επιλογή της ανάδειξης στην ηγεσία της Κομισιόν προσώπων ασχέτων με αυτά που διεκδίκησαν την ψήφο των Ευρωπαίων αποδυναμώνει το εγχείρημα. Στα επόμενα χρόνια η Ε.Ε. θα περάσει την υπαρξιακή της κρίση από την οποία είτε θα βγει περισσότερο ενωμένη είτε περισσότερο διαλυμένη.

Η διεθνής οικονομία. Παρατηρούνται κάποια σημάδια επιβράδυνσης στη διεθνή οικονομία και κυρίως την Ευρώπη. Μια πιθανή επάνοδος των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης θα δώσει εκ νέου ώθηση. Αυτό θα αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα καθώς λόγω ΣΥΡΙΖΑ έχασε τα περισσότερα οφέλη του προηγούμενου προγράμματος.

Ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αύξανε τη ζήτηση στην Ε.Ε. άρα και τις εξαγωγές όπως θα διατηρούσε την αυξημένη τουριστική κίνηση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Τα διεθνή χρηματιστήρια ανεβαίνουν εδώ και δέκα και πλέον έτη. Το φυσιολογικό είναι κάποια στιγμή να διορθώσουν ή να καταρρεύσουν όπως το 2008. Για την Ελλάδα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μεγάλη σημασία αν αυτό θα γίνει σε λίγους μήνες ή σε ένα ή δυο χρόνια. Αν γίνει σε δυο μήνες δεν θα προλάβει η ελληνική οικονομία να επωφεληθεί από την ευνοϊκή τάση που έχει δημιουργηθεί. Αν συμβεί σε δύο χρόνια τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και η οικονομία και η κοινωνία θα δείξουν μεγαλύτερες αντοχές.

Η εκτίμηση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι πως η προεδρία Τράμπ εν όψει των εκλογών του 2020 προσπαθεί να διατηρήσει τον δυναμικό οικονομικό κύκλο σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το Φθινόπωρο του 2020.

Διανύουμε την πλέον θετική συγκυρία της τελευταίας δεκαετίας και αν αυτή δεν ανατραπεί από εσωτερικές ή εξωτερικές εξελίξεις σε δυο χρόνια πολλά θα είναι διαφορετικά… Θα μιλάμε για μια άλλη χώρα.

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/07/blog-post_132.html