[ccpw id="136103"]

Αναφερόμενος στον εμφύλιο, αφού τον χαρακτήρισε «τραγωδία» συμπλήρωσε ότι «είχε το στοιχείο της επανάστασης, της αντεπανάστασης και των μικρών ματωμένων βεντετών».

«Η καλύτερη εκδοχή έχει γραφτεί από τον Θουκυδίδης που περιγράφει τη στάση της Κέρκυρας επί πελοποννησιακού πολέμου» συμπλήρωσε σε αυτό το πλαίσιο. Μάλιστα, διευκρίνισε πως πολλά κράτη, όπως για παράδειγμα το αμερικανικό, δημιουργήθηκαν μέσα από εμφύλιο. Χαρακτήρισε, δε, την αντίσταση ως «εμφύλιο» και εξήγησε πως συνέβη «καταρχάς ανάμεσα σε αντιστασιακές οργανώσεις με πάρα πολλά θύματα και μετά ανάμεσα σε Έλληνες που -πολλοί από αυτούς- τάχθηκαν με τους κατακτητές, επειδή θεωρούσαν ότι ο κομμουνισμός ήταν μεγαλύτερος κίνδυνος». Σε αυτό το πλαίσιο, κατέληξε πως «η διαίρεση είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου εν γένει».

Στη συνέχεια, με αφορμή ένα άρθρο του πριν από δύο χρόνια για τη Χούντα, το οποίο έγινε αφορμή να τον χαρακτηρίζουν ως «χουντικό», εξήγησε ότι εννοούσε πως «με ένα παράξενο τρόπο η Χούντα ενδέχεται να επιτάχυνε τις διαδικασίες εκδημοκρατισμού της χώρας, ουσιαστικά απονομιμοποιώντας την άκρα δεξιά, η οποία μέχρι τότε είχε έναν ηγεμονικό ρόλο στην Ελλάδα». Συμπλήρωσε, δε, ότι «η εποχή της Χούντας ταυτίζεται με τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, που ξεκίνησε από το ΄50 και συνεχίστηκε ως το ΄80».

Μιλώντας για τη μεταγενέστερη ιστορία της Ελλάδας και όλα όσα οδήγησαν στην οικονομική κρίση και τα Μνημόνια, εξέφρασε την άποψη πως δεν μάθαμε από τα πρώτα Μνημόνια και αυτό έγινε διότι «οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ δεν ήταν έτοιμοι να ακούσουν αυτό το μάθημα. Αν το είχαν ακούσει θα είχε περάσει στον κόσμο και θα είχαμε βγει από αυτή τη διαδικασία πιο εύκολα και με λιγότερα βαρίδια».

Σχολιάζοντας την 4ετία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως ενδεχομένως να τη χρειαζόμασταν, αφού «είχαν φτάσει τα πράγματα σε τέτοιο σημείο». Μάλιστα, χαρακτήρισε «πολιτικό απατεώνα» τον Τσίπρα «γιατί είπε πράγματα που δεν τα πίστευε και ήξερε ότι δεν μπορούν να γίνουν».

Διευκρίνισε μάλιστα πως «πολιτικό μπάχαλο των προηγούμενων ετών είχε ως αποκορύφωμα την τραγωδία στο Μάτι», ενώ στα θετικά του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πως «αφήνει πίσω του μια ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Κάτι που χρειαζόμασταν, αλλά κόστισε πολύ ακριβά».

Συμπερασματικά, σε ερώτηση για το είναι αυτό που οδήγησε την Ελλάδα διαχρονικά στους θριάμβους απάντησε πως πρόκειται αφενός για το στοιχείο της αρχαιότητας, όπου «ταυτιζόμαστε με έναν αρχαίο πολιτισμό» και αφετέρου λόγω της μεγάλης διασποράς που είχε η χώρα μας για λόγους ιστορικούς και γεωγραφικούς.

«Οι Έλληνες έφευγαν στο εξωτερικό, μιλούσαν ξένες γλώσσες, έμπαιναν – έβγαιναν και έτσι αποκτούσαν την αίσθηση ότι είχαν τα φόντα να πετύχουν κάτι παραπάνω από αυτά που τους έδινε το γεωγραφικό στοιχείο μιας φτωχής χώρας, χωρίς πλουτοπαραγωγικές πηγές» εξήγησε.

Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα πως «τις φορές που ξεπεράσαμε τα όριά μας, ακολούθησε η καταστροφή».

Δείτε το βίντεο

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/06/blog-post_1152.html