Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου επιχειρεί το υπουργείο Υποδομών να αναστείλει την προγραμματισμένη, για την 1η Ιουλίου, αύξηση των διοδίων στην Αττική Οδό, που έχει ανακοινώσει η παραχωρησιούχος εταιρεία στο πλαίσιο όσων προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου.

Πρόκειται για μία κίνηση αμιγώς προεκλογικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι η ΠΝΠ παύει να έχει ισχύ εάν δεν υποβληθεί προς έγκριση στη Βουλή μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είτε δηλαδή μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή της είτε μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Βουλής σε σύνοδο.

Η Ανατολική Αττική είναι η περιφέρεια που έχει θέσει υποψηφιότητα ο Χρ.Σπίρτζης, ο οποίος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η αναστολή της αύξησης των διοδίων θα γίνει ωσότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος “που βρίσκεται σε εξέλιξη” στην Αττική Οδό.

Ταυτόχρονα, στην ίδια ΠΝΠ θα περιλαμβάνεται διάταξη για το “ελευθέρας” από την Αττική Οδό όχι μόνο στις 7 Ιουλίου, ημέρα των εθνικών εκλογών, αλλά από τις 12:00 π.μ. της 6ης Ιουλίου έως τις 08:00 της 8ης Ιουλίου.

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι διατυπώνουν ερωτήματα για τη νομιμότητα της ΠΝΠ, δεδομένου ότι η αναπροσαρμογή των διοδίων στην Αττική Οδό δεν αποτελεί “έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης”, όπως αναφέρει το Σύνταγμα.

Η ΠΝΠ

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος, “σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. 

 

Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Βουλής σε σύνοδο. Αν δεν υποβληθούν στη Βουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής.”

Ακόμη, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 48, “αφότου αρχίσουν να ισχύουν τα μέτρα των προηγούμενων παραγράφων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση της Κυβέρνησης, μπορεί να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες ή για να αποκατασταθεί ταχύτερα η λειτουργία των συνταγματικών θεσμών.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/06/blog-post_7599.html

Share.