[ccpw id="136103"]

Οι πανεπιστημιακοί που πήραν εξ αρχής θέση μιλούν ουσιαστικά για μια κίνηση η οποία “ναρκοθέτησε” το κλίμα εντός της Δικαιοσύνης και οδήγησε σε μια πολιτική αντιπαράθεση η οποία κληροδοτεί θεσμικό βάρος στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Παράλληλα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι πανεπιστημιακοί ομονοούν πως ήρθε η ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δείξει αντανακλαστικά και με την ιδιότητά του ως δάσκαλος του Συνταγματικού Δικαίου.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η αποστροφή του καθηγητή της Νομικής Σχολής Στυλιανού Παπαγεωργίου Γονατά, ο οποίος με κείμενό του στην Καθημερινή αναφέρει πως

“το παρόν θέμα της υπογραφής του σχετικού προεδρικού διατάγματος δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που για λόγους πολιτειακούς η Προεδρία της Δημοκρατίας οφείλει να συντάσσεται με την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά διαφοροποιείται ουσιωδώς. Τούτο όχι μόνο διότι η παρούσα κυβέρνηση έχει προκηρύξει εκλογές και ουσιαστικά έχει ήδη παραιτηθεί, αλλά κυρίως διότι η απόφαση Σας για μη υπογραφή, απολύτως συνταγματική και σύννομη, προασπίζει σήμερα τη Δικαιοσύνη και προσφέρει τεράστια βοήθεια σε όλο το δικαστικό σώμα, του οποίου βάλλεται η ανεξαρτησία και αξιοπιστία στα μάτια του απλού πολίτη”.

Και καταλήγει:

“Κύριε Πρόεδρε, σήμερα η συμπόρευση μέσα από το αξίωμά Σας με την άποψη σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας επί του ανωτέρω θέματος που ταλανίζει τη Δικαιοσύνη θα απάλλασσε όλους εμάς τους διδασκάλους από τον πικρό καταλογισμό της βαρύτατης υπόμνησης: “Δάσκαλε που δίδασκες…”.

Θεσμική “νάρκη”

Η κρίση – σε επίπεδο θεσμών και όχι των προσώπων που επελέγησαν – είναι πρωτοφανείς καθώς είναι η πρώτη φορά που ανώτατοι δικαστές παραλαμβάνουν ως “προίκα” μαζί με το ανώτατο αξίωμα και τη θεσμική αποδοκιμασία του τρόπου και – κυρίως – του χρόνου επιλογής τους.

Και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη καθώς αφενός αδικεί ακόμα και τα πρόσωπα που αναδεικνύονται και αφετέρου ουσιαστικά ναρκοθετεί μια βαθιά θεσμική διαδικασία.

Η προσπάθεια αυτή όμως ενδεχομένως θα βρει θεσμικό εμπόδιο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα υπογράψει ούτε την 1η Ιουλίου το προεδρικό διάταγμα διορισμού της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Κι αυτό γιατί τότε θα βρισκόμαστε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή μια βδομάδα πριν τις κάλπες, γεγονός που προφανώς δύναται να επικαλεστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος

…θα βρεθεί στο δίλημμα να υπογράψει ή όχι μια πρόταση διορισμού εκ μέρους μιας κυβέρνησης που έχει -επί της ουσίας- καταστεί υπηρεσιακή.

Η μη υπογραφή όμως πριν τις εκλογές, δρομολογεί νέες εξελίξεις, καθώς προφανώς (σε μια τέτοια περίπτωση) ο πρόεδρος θα περιμένει το νέο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

Μάλιστα επειδή η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, όπως λένε δικαστικές πηγές, είναι διοικητική πράξη, μπορεί να ανακληθεί από το νέο υπουργικό συμβούλιο που δύναται να επανέλθει με νέα πρόταση.

Π. Στάθης
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/06/blog-post_366.html