[ccpw id="136103"]

Παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα της κάλπης της περασμένης Κυριακής, παρήγαγε αρκετά σημεία τα οποία πρέπει να επισημανθούν και να τονισθεί η στρατηγική σημασία τους. 
Διότι όλα θα σημαδέψουν την ιστορία της χώρας, με κάποιο τρόπο. Είτε σαν σημεία καμπής όπου άλλαξε ο ρους της Ιστορίας, είτε σαν αποτυχίες να αλλάξει η χώρα προς το καλύτερο.

Πρώτο και σημαντικότερο σημείο φυσικά, η εξαιρετικά μεγάλη σε μέγεθος, τεράστια θα μπορούσε να την αποκαλέσει κανείς, νίκη της Νέας Δημοκρατίας με την πρωτοφανή τελική διαφορά των 9.35 μονάδων. Η στρατηγική της σημασία, αποτελεί ορόσημο για το μέλλον της χώρας. Πιθανόν μελλοντικά να χαρακτηριστεί σημείο καμπής και (πραγματικής) εξόδου από την κρίση.

Μένει βέβαια ν’ αποδειχθεί επί του πρακτέου, αλλά οπωσδήποτε τα μεγέθη του γεγονότος το καθιστούν εξαιρετικά σημαντικό, ιστορικής και στρατηγικής σημασίας, “αυτοδίκαια”. Δημιουργούνται πλέον νέα, ανατρεπτικά σε σχέση με το παρελθόν, δεδομένα στην πολιτική μετά από αυτήν την νίκη.

Ενώ ο “κατευθείαν” αντίπαλος, έχει υποστεί σοβαρότατο πλήγμα και είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να πάει σε μία εκ βάθρων αναδίπλωση και πλήρη αναδιάρθρωση των θέσεων και της στρατηγικής του. Αν δεν επιλέξει ν’ ακολουθήσει μια τέτοια διαδικασία, το μέγεθος της ήττας του απλά θα μεγαλώσει κι άλλο…

Δεύτερο ορόσημο στρατηγικής σημασίας που αναδείχθηκε την Κυριακή, οι εκλογικές επιδόσεις του Κινήματος Αλλαγής. Μικρότερο ποσοστό, τόσο από τον εκπεφρασμένο στόχο του διψήφιου ποσοστού, όσο και από την αντίστοιχη επίδοση στις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2014 (7,72% τώρα, έναντι 8,03% τότε). Όπως είναι φυσιολογικό (και Ελληνικό), η φτωχή επίδοση προκάλεσε (ευτυχώς σύντομη) γκρίνια και (επίσης σύντομες) “εσωστρεφείς” ζυμώσεις. Μια κατάσταση που υπονομεύει την παρουσία του συγκεκριμένου κόμματος, εν όψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Εφόσον δεν σημειωθεί σημαντική αύξηση δυνάμεων, τουλάχιστον σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2015, θα υπάρξουν εξελίξεις. Σημαντικές και συνταρακτικές εξελίξεις. Εξελίξεις οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν απλά μια “αλλαγή φρουράς” όσων κάθονται στις καρέκλες που ελέγχουν το κόμμα…

Υπάρχει πολλή συσσωρευμένη δυσαρέσκεια και θάλαμοι “ζυμώσεων”, που έχουν απόλυτη ανάγκη εκτόνωσης. Η δικαιολογία του “τρίτου κόμματος” δεν πείθει και αυτό είναι φανερό. Μια αποτυχία θα προκαλέσει αντιδράσεις, “εκρήξεις”. Ειδικά εάν συνεχιστεί η βλακώδης στρατηγική με τις “αντιδεξιές” κορώνες, που βολεύει μεν απίστευτα την Νέα Δημοκρατία αλλά κάθε άλλο παρά ελκυστική είναι στους νέους ψηφοφόρους, θα πέσουν πολλά “κορυφαία” κεφάλια στις 8 Ιουλίου! Θυμηθείτε το!

Αν δε οι εξελίξεις περιοριστούν μόνο στο “κόψιμο κεφαλιών”, θα είναι ευχής έργον για το, πάλαι ποτέ, κόμμα της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας. Αλλά το πιθανότερο είναι να συμβούν πολύ χειρότερα. Όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά στην Χαρ. Τρικούπη, σε περίπτωση αποτυχίας…

Τρίτο στρατηγικής σημασίας σημείο στις εκλογές της 26ης Μαΐου είναι η μεμιάς εξαφάνιση από την πολιτική σκηνή, 3 Κοινοβουλευτικών κομμάτων (Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, Ανεξάρτητοι Έλληνες). Προσωπικά, δεν μπορώ να θυμηθώ αντίστοιχη μαζική “τιμωρία” των ψηφοφόρων προς πολιτικούς, άτομα ή φορείς. Σηματοδοτεί αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι ψηφοφόροι βλέπουν/αντιμετωπίζουν ορισμένους, συγκεκριμένους τομείς της πολιτικής ζωής.

Κυρίως τα εθνικά θέματα αλλά όχι μόνο. Π.χ. η Ένωση Κεντρώων, παρότι τήρησε αυστηρή στάση στην Συμφωνία των Πρεσπών, τιμωρήθηκε διότι δεν υλοποίησε κανένα από όλα εκείνα “τα διαφορετικά” που ευαγγελιζόταν το 2015…

Εάν συνεχιστεί αυτή η διαφοροποίηση του Έλληνα ψηφοφόρου από το “Έλα μωρέ τώρα! Και τι έγινε;”, η Ελληνική πολιτική σκηνή θ’ αλλάξει ριζικά. Εάν δε αρχίσει να εστιάζει και στην ουσία των οικονομικών πολιτικών, η χώρα μπορεί ν’ αλλάξει ρότα συνολικά.

Εξαιρετικά δύσκολο, μάλλον απίθανο, αλλά όχι αδύνατον. Και όλα θα έχουν ξεκινήσει από το μαζικό “μαύρισμα” τριών, πολύ κακής ποιότητας, λαϊκιστικών κομμάτων! Είθε!

Τα παραπάνω αποτελούν τα τρία σημαντικότερα σημεία όπου το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ν’ αλλάξει το μέλλον της Ελλάδας. Υπάρχουν και αρκετά ακόμη (σημαντικότατη μείωση ποσοστού Χρυσής Αυγής, “αναγέννηση” Βαρουφάκη κ.ά.), τα οποία θα δούμε στην διάρκεια του χρόνου, αν και σε ποιο βαθμό θα διαμορφώσουν διαφορετικά από τα προδιαγεγραμμένα, το μέλλον της χώρας.

Ένα από αυτά όμως, ο τρόπος με τον οποίο ένα (οποιοδήποτε) κυβερνών κόμμα δεν πρέπει να αντιμετωπίζει την ήττα, ακόμη και αν αυτή ισοδυναμεί με συντριβή, έχει ήδη κριθεί. Και αυτή η κρίση θα βοηθήσει πολύ στην εξέλιξη της πολιτικής ζωής στην χώρα.

Η ποιοτική εξέλιξη της πολιτικής της χώρας, είναι κάτι που αυτή το έχει απόλυτη ανάγκη. Οπότε η, έστω και στιγμιαία, εμφάνισή του αποτελεί ένα πολύ θετικό και σημαντικότατο στρατηγικά, γεγονός.

Μακάρι να το δούμε να εξελίσσεται και να προκαλεί πολλά, πολλά ακόμη. Αντίστοιχα ή και περισσότερο θετικά…

Πέτρος Λάζος
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/05/blog-post_7350.html