Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων βδομάδων έδειξαν μια αξιοσημείωτη άνοδο των λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων, ωστόσο από το μέγεθος της ανόδου θα φανεί εάν η άνοδος αυτή θα δημιουργήσει ή όχι πρακτικά προβλήματα στην λειτουργία της ΕΕ και κυρίως της νέας Ευρωβουλής.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές «οικογένειες» στην Ευρωβουλή, οι κεντροδεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και οι Σοσιαλιστές, δεν θα έχουν πλέον οι δύο μαζί την πλειοψηφία των εδρών της νέας ολομέλειας, όπως είχαν μέχρι τώρα.

Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη λήψη αποφάσεων σε κρίσιμα θέματα, γιατί θα απαιτείται ευρύτερη συνεργασία όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, κάτι που δεν δεδομένο.

Αναφορικά με τα ακραία κόμματα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να στείλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι 180 ευρωβουλευτές επί συνόλου 751 εδρών.

Έκτακτη συνάντηση των «27» την Τρίτη

Εκλογικό τμήμα στο Βέλγιο

Η άνοδος των αντιευρωπαϊκών κομμάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα που προκάλεσαν στην Ευρώπη οι δύο μεγάλες κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας, η χρηματοπιστωτική και το προσφυγικό. 

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 άλλαξε τις προτεραιότητες της Ευρώπης, η οποία διέσωσε με χρήματα των φορολογούμενων τις τράπεζες, παραμελώντας άλλες πολιτικές, κυρίως στον κοινωνικό τομέα. 
Η δε προσφυγική κρίση του 2015 με τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων, προκάλεσε φόβο στους Ευρωπαίους πολίτες. Και οι δύο κρίσεις έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους λαϊκιστές.

Το ότι οι πολιτικές εξελίξεις προκαλούν ανησυχία φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκάλεσε συνάντηση των 27 Ευρωπαίων ηγετών μεθαύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες, δηλαδή δύο μέρες μετά τις Ευρωεκλογές, προκειμένου να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος.

Οι Ευρωεκλογές συμπίπτουν χρονικά με το διορισμό μέσα στις επόμενες βδομάδες των νέων προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τουσκ. Και στο θέμα αυτό το σημερινό αποτέλεσμα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα παίξει ρόλο στην επιλογή των προσώπων.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
dw.com

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/05/blog-post_3912.html

Share.