Καθώς μάλιστα η κυβέρνηση κατάφερε να “σπαταλήσει” όλο το χρόνο μέχρι την ευρωκάλπη χωρίς ουσιαστική πρόοδο σε κανένα από τα μεγάλα μέτωπα, ήδη εκφράζονται ανησυχίες για την πορεία των στόχων των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για το 2019. 
Εν μέσω της εντεινόμενης φημολογίας για επίσπευση του χρόνου των εθνικών εκλογών, πλέον τεκμαίρεται ότι όλες τις καυτές ατζέντες των αποκρατικοποιήσεων θα περάσουν στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.

Τα μηνύματα βεβαίως για το νέο τέλμα στις αποκρατικοποιήσεις, είχαν σταλεί ήδη από τις αρχές του μήνα και την τελευταία επίσκεψη του κλιμακίου των θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν οι διαδικασίες για την απόσχιση της ΔΕΠΑ και τη δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών εμπορίας και δικτύων καθυστερούν και δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα από τα τέλη Ιουνίου και όχι στις αρχές του μήνα όπως είχε αρχικά οριστεί. 

Αιτία η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει στη ΔΕΠΑ την παράνομη προεκλογική πρόσληψη περίπου 200 εργολαβικών εργαζόμενων, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη νόμου ότι οι προσλήψεις στη δημόσια επιχείρηση αερίου και τις θυγατρικές της γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ.

Αίσθηση μάλιστα προξενεί το γεγονός ότι σε μία από τις θυγατρικές της ΔΕΠΑ, τη ΔΕΔΑ ήδη το ΔΣ προχώρησε σε τέτοιες προσλήψεις και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι διαδικασίες της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ αποδεικνύονται πολύ πιο σύνθετες και χρονοβόρες από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί, την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Και εδώ την τελευταία εβδομάδα δεν υπάρχει κινητικότητα και δεν καταγράφηκαν αλλαγές στο SPA που είχαν ζητηθεί από τους επενδυτές. Τα δύο πιθανά σενάρια, πλέον, φαντάζουν είτε ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος ή να δοθεί νέα αναβολή.

Τα ίδια ισχύουν και για την περίπτωση των ΕΛΠΕ, όπου θεωρητικά θα έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα μετά το ναυάγιο του πρώτου διαγωνισμού.

Έτσι ενώ η κυβέρνηση αναμενόταν να παρουσιάσει το σχέδιο για την εναλλακτική αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Βεβαίως οι πωλήσεις των συμμετοχών του δημοσίου σε ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ αποτελούσαν εξαρχής δύσκολα και σύνθετα εγχειρήματα.

Εκτός όμως από αυτές τις δύσκολες υποθέσεις, σε τέλμα φαίνεται να έχουν μπει και μια σειρά άλλοι, θεωρητικά έτοιμοι και πιο εύκολοι διαγωνισμοί.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ιδιωτικοποίηση του 30% του “Ελευθέριος Βενιζέλος”, για την οποία η κυβέρνηση εμφανίζεται να κάνει δεύτερες σκέψεις, οι υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα περιφερειακά λιμάνια, για τις οποίες ακόμη εκκρεμούν διαδικαστικές αποφάσεις για την εκκίνηση των διαγωνισμών αλλά και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ο διαγωνισμός της οποίας μετατέθηκε για τον Οκτώβριο.

Σε αυτές τις νέες καθυστερήσεις, τέλος, θα πρέπει να συνυπολογίζεται και η εμβληματική υπόθεση του Ελληνικού, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις γνωστές κωλυσιεργίες και εμπλοκές.

Του Χάρη Φλουδόπουλου
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/05/blog-post_1431.html

Share.