[ccpw id="136103"]

Έναν πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά συγχρονισμό της κορύφωσης της προεκλογικής περιόδου με τακτικές και συνηθισμένες αλλά και έκτακτες πληρωμές του δημοσίου προς τους πολίτες επέλεξε η κυβέρνηση ως όπλο στην προεκλογική της εκστρατεία. 

Εφαρμόζοντας μια τακτική που θυμίζει περισσότερο ελληνική κινηματογραφική ταινία που διακωμωδεί προεκλογικές περιόδους, η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει τους πολίτες στα τραπεζικά γκισέ και τα ΑΤΜ έως και μερικές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Η λίστα με τις πληρωμές που έγιναν τις τελευταίες ημέρες είναι μεγάλη και σίγουρα πρωτοφανής. Ας τη δούμε αναλυτικά:

-Θεσπίστηκε με ταχύτητα ρεκόρ και καταβλήθηκε ακόμη πιο γρήγορα. Η αποκαλούμενη από την κυβέρνηση ως “13η σύνταξη” που για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων κυμαινόταν από 200 έως 300 ευρώ καταβλήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου, δηλαδή μόλις δέκα ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

-Τη Δευτέρα 20 Μαΐου τέθηκε σε εφαρμογή η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα μειώθηκαν οι τιμές λόγω μείωσης του ΦΠΑ σε τυποποιημένα μη νωπά τρόφιμα, ενώ μειώθηκε και ο ΦΠΑ της εστίασης (πλην καφέ, ροφημάτων, χυμών και αλκοολούχων ποτών) από το 24% στο 13%. Από την ίδια ημερομηνία το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο μετατάχθηκαν από το 13% στο 6% ΦΠΑ.

-Το διήμερο Πέμπτης 23 και Παρασκευής 24 Μαΐου άνοιξαν τα κρατικά ταμεία για να πληρωθεί ό,τι μπορούσε να πληρωθεί. Μάλιστα, για τους περισσότερους συνταξιούχους η σύνταξη του Ιουνίου καταβλήθηκε νωρίτερα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Συγκεκριμένα το παραπάνω διήμερο καταβλήθηκε η σύνταξη του Ιουνίου για συνταξιούχους μισθωτούς και δημόσιο, το επίδομα ενοικίου, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα παιδιών, τα προνοιακά, αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα.

-Την Παρασκευή 24 Μαΐου έγινε και η πρώτη πληρωμή επιστροφής φόρου εισοδήματος σε περίπου 85.000 φορολογούμενους. Πρόκειται για τους φορολογούμενους που είχαν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση έως τις 12 Μαΐου.

Δεν έλειψαν και νέες υποσχέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. 

Μόλις τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες ο πρωθυπουργός έταξε στους συνταξιούχους αυξήσεις των 50 ευρώ στη βασική εθνική σύνταξη ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα δώσει και νέα “13η σύνταξη” τον ερχόμενο Δεκέμβριο. 

Μένει βέβαια να δούμε αν πρακτικές από το πολύ μακρινό παρελθόν του Μαυρογυαλούρου και του θρυλικού κινηματογραφικού βουλευτή Καλοχαιρέτα θα φέρουν αποτέλεσμα…

Του Σπύρου Δημητρέλη
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/05/blog-post_660.html