[ccpw id="136103"]

Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιο είναι το ακριβές ποσοστό της πτώσης που αναλογεί στο “πακέτο Τσίπρα” και πόσο μέτρησε η διεθνής αναταραχή με φόντο την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. 
Αν, όμως, κοιτάξουμε προσεκτικά τις εγχώριες και έξωθεν αντιδράσεις αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών επενδυτών που επένδυσαν λεφτά τους προηγούμενους μήνες στην Ελλάδα, έχουν αρχίσει να προβληματίζονται και να κλειδώνουν κάποια από τα κέρδη τους, αποσύροντας μέρος των κεφαλαίων από την αγορά.

Η επ’ αόριστον αναβολή της νέας έκδοσης ομολόγων από το οικονομικό επιτελείο ακριβώς την επομένη της ανακοίνωσης των παροχών, εντάχθηκε στις “παράπλευρες απώλειες” που έχουν, όμως, υψηλό κόστος για τη χώρα και επί της ουσίας επιβεβαιώνουν ότι όταν στο Μαξίμου καταστρώνουν σχέδια, η πραγματική οικονομία είναι υποχρεωμένη να κρατάει ομπρέλα.

Τι είναι αυτό που κάνει τους επενδυτές να φοβούνται;

Όχι τόσο το -μάλλον απίθανο- ενδεχόμενο μιας εκλογικής ανατροπής, όσο η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η εμφανής προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης που τελεί εν αποδρομή, να δώσει ό,τι έχουν και δεν έχουν τα ταμεία του κράτους στην προσπάθειά της να κλείσει μέχρι τον Οκτώβριο την ψαλίδα της διαφοράς με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ήδη μετά τον πρώτο γύρο παροχών με τη μορφή της δήθεν “13ης σύνταξης” και την πλειοδοσία για την εγγύηση μη επίτευξης του στόχου των πλεονασμάτων με προοπτική δέσμευσης 5,5 δισ. Ευρώ από το “μαξιλάρι”, πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να βάζει στο τραπέζι και την αύξηση της λεγόμενης “εθνικής σύνταξης” ως αντίδραση απέναντι σε μια σοβαρή εκλογική ήττα στις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στη συνείδηση των ανθρώπων που ασχολούνται με την οικονομία και τις επενδύσεις, έχει εντυπωθεί εδώ και καιρό η άποψη πως το Χρηματιστήριο και οι τιμές των ομολόγων, κερδίζουν έδαφος περισσότερο υπό την προσδοκία της κυνερνητικής αλλαγής μέσα στο 2019 -και συνεπώς της υλοποίησης πολιτικών που θα ενθαρρύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας- και λιγότερο για τα επιτεύγματα της σημερινής οικονομικής πολιτικής που βασίζονται στην υπερβολική φορολόγηση και τα τερατώδη πλεονάσματα τα οποία εν συνεχεία διανέμονται εν είδει προσωρινών δώρων.

Συνεπώς, ακόμη κι αν μπροστά μας -σύμφωνα με την πλειονότητα των σοβαρών δημοσκοπήσεων- δεν φαίνεται να προδιαγράφεται κάποιο εκλογικό ντέρμπι, οι αγορές από εδώ και πέρα και με ορίζοντα το βράδυ των ευρωεκλογών, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα “μετρημένες” στις κινήσεις τους και θα έχουν μάλλον το κεφάλι στραμμένο προς τη γη παρά προς τον ουρανό προσπαθώντας να εντοπίσουν τα σημάδια για την επόμενη ημέρα.

Το γεγονός ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση -παρότι θα μπορούσε- δεν έχει ακολουθήσει το εύκολο μονοπάτι της παροχολογίας αλλά εστιάζει σε όσα έχει ήδη εξαγγείλει και κοστολογήσει, είναι μια θετική ένδειξη για τις αγορές που βραχυπρόθεσμα μπορεί να τιμολογούν το ρίσκο των επόμενων μηνών, μεσοπρόθεσμά, όμως, έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι μπορούν να πατήσουν σε πιο στέρεες βάσεις και να κοιτάξουν προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Του Βασίλη Γεώργα
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/05/blog-post_190.html