Τα αποτελέσματα των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων της 26ης Μαΐου θα πρέπει να αξιολογηθούν σαν ιδιαίτερα σημαντικά καθώς θα μπορούσαν σε κάποιες περιπτώσεις να αποτελέσουν πρόκριμα για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ή ακόμη να διαμορφώσουν το πολιτικό τοπίο της χώρας για πολλά χρόνια.

Τούτο είναι πολύ πιθανό να συμβεί π.χ. στην περίπτωση που η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. είναι πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή ή αν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αντί της Ν.Δ. όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Ας δούμε όμως μερικά πιθανά και μερικά απίθανα σενάρια με βάση τις δημοσκοπήσεις και τις πιθανές συνέπειες που θα μπορούσαν αυτά να έχουν στις πολιτικές εξελίξεις.

Η πλήρης ανατροπή

Ποιες θα ήταν οι συνέπειες στις πολιτικές εξελίξεις αν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και στις αυτοδιοικητικές οι υποψήφιοί του διεκδικούσαν με αξιώσεις την τελική επικράτηση;

Είναι βέβαιο πως την επομένη θα υπήρχε κρίση στη Ν.Δ. και πως το αποτέλεσμα αυτό θα είχε καταλυτική επιρροή στο εκλογικό αποτέλεσμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση αυτή θα ήταν πιθανό να εξασφαλίσει μια δεύτερη τετραετία και η θέση του κ. Τσίπρα θα ενισχυόταν στον χώρο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.

Από την άλλη πλευρά ποιες θα ήταν οι εξελίξεις αν στις 26 Μαΐου η Ν.Δ. εξασφαλίσει μια διαφορά άνω των 10 μονάδων και οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στους περισσότερους μεγάλους δήμους και περιφέρειες δεν καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο;

Στην περίπτωση αυτή το σχέδιο του κ. Τσίπρα για εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ ως ενός εκ των δυο ισχυρών πόλων στο νέο δικομματισμό θα ετίθετο σε αμφισβήτηση. Ιδίως αν το ΚΙΝΑΛ εμφανιζόταν ιδιαίτερα ενισχυμένο.

Αν η διαφορά στις ευρωεκλογές είναι μεγαλύτερη από 10% το πιθανότερο είναι πως στις βουλευτικές θα διευρυνθεί περαιτέρω, δημιουργώντας συνθήκες κατάρρευσης για το κυβερνών κόμμα…

Οι ρεαλιστικές εκτιμήσεις

Αυτές όμως είναι δυο ακραίες εκδοχές, το πιθανότερο είναι οι διαφορές που θα καταγράψουν οι κάλπες να κινηθούν κάπου ανάμεσα, με αποτέλεσμα τα όρια μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας να είναι περισσότερο δυσδιάκριτα, αφήνοντας περιθώρια για υποκειμενικές ερμηνείες.

Σε γενικές γραμμές μια διαφορά στις Ευρωεκλογές μεγαλύτερη του 5% θα θεωρηθεί επιτυχία της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη και θα ενισχύσει τη διαφορά στις επικείμενες βουλευτικές. Όσο μεγαλύτερη του 5% θα είναι η διαφορά τόσο πιο ισχυρές δυνάμεις θα κινητοποιήσει ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Η αποτυχία των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ να περάσουν στον δεύτερο γύρο στους μεγάλους Δήμους και Περιφέρειες όπως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη θα αμφισβητήσει επίσης τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να παίξει ρόλο σε ένα νέο δικομματικό σύστημα όπως αυτό που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις την τελευταία διετία.

Ποτέ κόμμα σε τροχιά εξουσίας δεν ερχόταν τρίτο-τέταρτο στις δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά αν η διαφορά στις Ευρωεκλογές είναι μικρότερη του 5% και ειδικά κοντά στο 2-3% όπως ισχυρίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών η προοπτική νίκης Ν.Δ. στις επικείμενες βουλευτικές θα βρεθεί υπό αμφισβήτηση.

Βέβαια στις Ευρωεκλογές την Άνοιξη του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος με 26,52% και η Ν.Δ. δεύτερη με 22,78%.

Σε λίγους μήνες στις βουλευτικές η διαφορά του 3,74% εκτινάχθηκε πάνω 8,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει το 36,34% και τη Ν.Δ. στο 27,81%.

Καλώς ή κακώς οι δημοσκοπήσεις έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση πως η διαφορά που έχει εξασφαλίσει η Ν.Δ. είναι μεγαλύτερη και τυχόν αρνητικές αποκλίσεις από αυτό θα έχουν ανάλογο ψυχολογικό αντίκτυπο με συνέπειες στη μεταβολή συμπεριφορών.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές καταγράφουν μια διαφορά μεταξύ 5-9% υπέρ της Ν.Δ. ανάλογα με τον τρόπο που υπολογίζουν την κατανομή των αναποφάσιστων σε κάθε μια από αυτές τις έρευνες.

Από το 2010 και μετά όμως το πολιτικό σκηνικό της χώρας έχει ρευστοποιηθεί και οι κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές έχουν απωλέσει τους παραδοσιακούς κανόνες προσανατολισμού .ίχισης.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων συχνά αμφισβητούνται. Οι επικείμενες ευρωεκλογές και τοπικές αν μη τι άλλο θα λειτουργήσουν σαν μια έγκυρη καταγραφή των διεργασιών που συντελούνται στην κοινωνία.

Το κύμα της αγανάκτησης μετά τη χρεοκοπία του 2010 έφερε στη Βουλή τη Χ.Α. και στην εξουσία τους λαϊκιστές ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι οποίοι έπραξαν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έλεγαν, ενώ τα λίγα χρόνια εξουσίας εξευτέλισαν την οποία ασπίδα του “ηθικού πλεονεκτήματος”.

Οι κάλπες της 26ης Μαϊου είναι οι πρώτες μετά το 2015 και έχει ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις και τις πιθανές εξελίξεις που δρομολογούν.

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/05/blog-post_155.html

Share.