Η αλαζονεία και η αμετροέπεια δεν είναι καλοί σύμβουλοι ούτε στη ζωή, ούτε στην πολιτική. 

Αυτή τη βασική αρχή φαίνεται πως ξέχασε ο Αλέξης Τσίπρας τέσσερα χρόνια τώρα προκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσαν να κρύψουν τον κομπασμό τους ότι «τον έχει ο Αλέξης τον Κυριάκο στη Βουλή».

Αυτά μέχρι την περασμένη Τετάρτη όπου αποδείχθηκε πως όχι μόνο δεν τον «έχει», αλλά οδηγήθηκε κιόλας σε μια ταπεινωτική ήττα στρατηγικής σημασίας από τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Και λέω στρατηγικής γιατί έχασε εντελώς τη μάχη της πολιτικής ατζέντας που ο ίδιος προσπάθησε να επιβάλει τρέχοντας άρον άρον στα Ζάππεια να αναγγείλει προεκλογικά επιδόματα και κυρίως επειδή αναγκάστηκε να απολογείται επί τριήμερο ότι ο πατέρας του, εργολάβος την περίοδο της δικτατορίας, δεν ήταν ρουφιάνος ή ευνοούμενος ή και τα δύο μαζί.

Από εδώ και μπρος η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια.

Ο Κυριάκος απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί στα ίσια απέναντί του και να τον κερδίσει.

Και σε αυτή την κρίσιμη φάση βγήκαν από τα λαγούμια τους οι… εφεδρείες του ΣΥΡΙΖΑ και ανακάλυψαν πόσο «έχει πέσει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου»!

Προφανής στόχος να διασώσουν ό,τι μπορούσαν από το καταρρακωμένο κύρος του πρωθυπουργού.

Λες και όταν, μόλις προχθές, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «φουριάρικο κατσίκι που κρύβεται πίσω από τα παντελόνια του Πολάκη» ήταν δείγμα πολιτικής αντιπαράθεσης υψηλού επιπέδου.

Ή όταν

  • παρομοίασε έναν ανάπηρο υποψήφιο ευρωβουλευτή με «γλάστρα» («περιφέρετε τον Κυμπουρόπουλο σαν γλάστρα») -σκεφτείτε να γινόταν το ανάποδο!- 
  • ή τους 101 νεκρούς στο Μάτι «ξαναζεσταμένο φαγητό» και 
  • όσους διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών «ανόητους» και «ακροδεξιούς».

Ο Τσίπρας συνέχιζε αυτή την τακτική βέβαιος ότι ο αντίπαλός του δεν θα τον ακολουθήσει στον κατήφορο.

Γι’ αυτό και οι προκλήσεις «έλα στο ντιμπέιτ».

Από την Τετάρτη όμως ο πρωθυπουργός ξέχασε και το ντιμπέιτ και το… επώνυμό του, στέλνοντας στην ΕΡΤ την αδελφή και τον εξάδελφό του να υπερασπιστούν την οικογένεια.

Επί της ουσίας τώρα έχουν προκύψει δύο σοβαρά ερωτήματα. 

Πρώτον, μπορεί ο δημόσιος διάλογος να φτάνει σε προσωπικά θέματα και οικογενειακά μυστικά;

Η απάντηση είναι απλή και ισχύει εδώ και δεκάδες χρόνια σε κάθε αληθινή δημοκρατία. Οταν κάποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με την πολιτική, να ζητήσει την ψήφο του λαού και να διαχειριστεί την εξουσία δεν έχει προσωπική ζωή, ούτε οικογενειακά μυστικά.

Οποιος θέλει να πηγαίνει κρουαζιέρα με σκάφη εφοπλιστών, να καπνίζει πούρα, να στέλνει τα παιδιά του στα καλύτερα και ακριβότερα σχολεία αλλά θεωρεί πως αυτά βλάπτουν την εικόνα του ας μην ασχολείται με την πολιτική.

Ο πολιτικός πρέπει να γνωρίζει ότι μένει σε γυάλινο σπίτι, πρέπει να είναι προσεκτικός και τουλάχιστον να μην πετάει πέτρες στους απέναντι.

Παντού στην Αμερική και στην Ευρώπη, στη Γαλλία, στη Βρετανία, αυτά είναι περίπου αυτονόητα. Παραδείγματα τελευταία, ο Τραμπ, ο Ολάντ, ο Ομπάμα. Η προσωπική τους ζωή ερευνάται μέχρι… κρεβατοκάμαρας. Και είτε πείθεις και συνεχίζεις, είτε πας σπίτι σου.


Ερώτημα δεύτερον: Βοήθησε πολιτικά τον Μητσοτάκη το ότι απάντησε με τους ίδιους όρους στον Τσίπρα;

Δύσκολη η απάντηση γιατί από τη μία πλευρά είναι βέβαιο ότι βελτίωσε τη συσπείρωση εκείνων που ήδη είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές και ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή τους.

Από την άλλη, όμως, μπορεί να φρέναρε ένα μέρος των αναποφάσιστων που ενδεχομένως δεν έλκονται από τέτοιου είδους πολιτική αντιπαράθεση.

Το μέλλον θα δείξει ποια είναι η αλήθεια.

Η γνώμη μου είναι ότι όχι μόνο έπρεπε να σηκώσει το γάντι της πρόκλησης, αλλά άργησε κιόλας…

Ο Κυριάκος, όπως και κάθε νέος αρχηγός, πρέπει πριν και πάνω απ’ όλα να ενισχύει τα ηγετικά του χαρακτηριστικά, πείθοντας την κοινή γνώμη ότι μπορεί να είναι αρχηγός.

Και αυτό το πέτυχε σε καθοριστικό βαθμό την περασμένη Τετάρτη.

Για όλα τα υπόλοιπα και πώς θα πείσει τους αναποφάσιστους έχει μπροστά του και χρόνο και τρόπους πολλούς.

Γι’ αυτό και θύμωσαν σε τέτοιο βαθμό ο Τσίπρας και οι άνθρωποί του.

Μπάμπης Κούτρας
protothema.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/05/blog-post_931.html

Share.