[ccpw id="136103"]

Στις κυρώσεις αυτές -σύμφωνα με το Bloomberg- περιλαμβάνεται η παρακράτηση από την ΕΚΤ της απόδοσης των Ελληνικών ομολόγων αλλά και η μη επιστροφή της ετήσιας επιτοκιακής ποινής (penalty) που πληρώνει η χώρα σε μέρος των δανείων της.

Οι αγορές έχουν ήδη πάρει τα μέτρα τους.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε γρήγορα πάνω από το 3,5% αλλά και η απόδοση του 5ετούς έφτασε το 2,5%. 

 
Είναι χαρακτηριστικό πως από την Τέταρτη .ν απόηχο των εξαγγελιών της κυβέρνησης, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτοξεύθηκε κατά 6% ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, κατά περισσότερο από 10%.

Η απόφαση του ΟΔΔΗΧ για μια νέα έξοδο στις αγορές μετατέθηκε για αργότερα.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας. Η αστάθεια κατά την άποψή τους ενδέχεται να παραταθεί έως και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020 αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν εκ των προτέρων σε πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν πως η επόμενη τριετία είναι εξαιρετικά κρίσιμη στο σκέλος της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και η σημερινή κυβέρνηση διαρκώς αποποιείται την ιδιοκτησία του προγράμματος αυτού

Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καταλυτικό για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δηλαδή δεν εξαναγκάσει την κυβέρνηση σε άμεση προκήρυξη εθνικών βουλευτικών εκλογών. η αδύναμη δημόσια διοίκηση είναι πιθανόν να υπαναχωρήσει από τις εφαρμοσμένες πολιτικές. 

 
 Oι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους θα επαναφέρουν άμεσα στο προσκήνιο τον δημοσιονομικό κίνδυνο που σήμερα παραμένει καλυμμένος πίσω από τα υπερ-πλεονάσματα… 
 
Κίνδυνοι πηγάζουν και από τη μειωμένη ικανότητα της κυβέρνησης -σε έντονο προεκλογικό χρόνο- να αντισταθεί στα κατεστημένα συμφέροντα.

Το συμπέρασμα είναι απλό: 

Στις εκλογές της 26ης Μαΐου η συμμετοχή των πολιτών και η τελική τους ψήφος θα καθορίσει την ταχύτητα των επόμενων πολιτικών αλλά και οικονομικών εξελίξεων στη χώρα…

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκθέσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών πρεσβειών προς τους επενδυτικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφουν το πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζοντάς το ασταθές αν το εκλογικό αποτέλεσμα στις επικείμενες ευρωεκλογές δεν είναι «σαφές».

Μάλιστα επισημαίνεται και το γεγονός πως «Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο στην εξουσία μετερχόμενη όλων των παραδοσιακών εργαλείων και μεθόδων της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Του Χρήστου Ν.Κώνστα
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/05/26_12.html