[ccpw id="136103"]

Σήμερα οι ειδικευμένοι νέοι ξεκινούν στην Ελλάδα με 500 ευρώ και στην Ιρλανδία με 1.400. Χωρίς τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις σε λίγα χρόνια η διαφορά αυτή θα έχει διευρυνθεί περαιτέρω.

Στην Ελλάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα συμβαίνει αυτό που είχε δηλώσει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, πως τις μέρες της καλοκαιρίας στη διεθνή οικονομία δεν επιδιορθώσαμε τη στέγη του σπιτικού έτσι ώστε τις μέρες της κακοκαιρίας που συνήθως ακολουθούν να αντέξει τις βροχές και τις καταιγίδες.

Στην Ελλάδα το έχουμε πράξει αυτό περισσότερο από παντού στη Δύση όπου αντί μεταρρυθμίσεων επαναπαυόμαστε στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που αυξάνουν προσωρινά τη ζήτηση και την ανάπτυξη, μεταθέτοντας την ημέρα της κρίσης για αργότερα.

ΠΑΣΟΚ σώσε μας…

Χαρακτηριστικό της άγνοιας κινδύνου, της πολιτικής νωθρότητας και του εφησυχασμού που διακρίνει το πολιτικό προσωπικό είναι η ευκολία με την οποία αντί να εκμεταλλευτούν την περίοδο των “αλκυονίδων” και να συνθέσουν μια βιώσιμη πολιτική πρόταση πάνω στην οποία θα αρχίσουν να συνθέτουν πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, προσπαθούν να αναστήσουν το πολιτικά νεκρό παρελθόν.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στην Ελλάδα προσπαθούν να αναστήσουν και να προσποριστούν την πολιτική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ. Στο τελευταίο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ ήταν φανερή η προσπάθεια θυμικής εκμετάλλευσης της πάλαι ποτέ “πασοκοκρατίας” που έχει και την κύρια ευθύνη για τη μεταπολιτευτική χρεοκοπία μας.

Τον αγώνα αυτό ανάστασης της “Πασοκοκρατίας” με στόχο να την κληρονομήσει τον ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί και τη μετάσταση τους βαθέος ΠΑΣΟΚ του Άκη και του Αρσένη.

Αμφότεροι οι πολιτικοί χώροι αντί να επεξεργαστούν ένα σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα αποτελέσει μελλοντικά τη βάση ενός συστήματος αναδιανομής επαφίονται στη στρατηγική που περικλείει το σύνθημα “ΠΑΣΟΚ σώσε μας…”

Καραμανλή σώσε μας…

Ούτε στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας έχουν τολμήσει να μιλήσουν ανοιχτά για τις στρεβλώσεις της μεταπολίτευσης που οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010. Κανένας δεν τολμά να αναφερθεί στην ευθύνη της περιόδου της διακυβέρνησης Καραμανλή μεταξύ 2004-2009 για την εκτίναξη ελλειμμάτων και χρέους αλλά και την εξαχρείωση των ηθών του κρατικοδιαιτισμού.

Σπάνια και κατ΄ εξαίρεση στην κεντροδεξιά παράταξη μιλάνε για την “πασοκοποίηση” της Νέας Δημοκρατίας στη μεταπολίτευση και τον εντοπισμό των σημείων της διακριτικής διαφοροποίησης.

Φοβάμαι πως όσο δεν αρνούμαστε να εντοπίσουμε τα αίτια της χρεοκοπίας του 2010 η επόμενη χρεοκοπία θα βρίσκεται μπροστά μας στην επόμενη στροφή της διεθνούς οικονομίας.

Η προσπάθεια αναβίωσης του μεταπολιτευτικού διπολισμού Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα θεμέλιο να στηριχτεί καθώς έχουν αλλάξει οι συνθήκες.

Το γεγονός πως το πολιτικό προσωπικό δεν το έχει αντιληφθεί και κινείται ακόμη με τα παλιά πολιτικά αντανακλαστικά σημαίνει πως όπως και το 2010 κάποιο πρωί θα αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις που θα το ξεπεράσουν.

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/05/blog-post_957.html