Λάθος κάνουν εκείνοι που πιστεύουν ότι τα χατίρια των Γερμανών (ως ευχαριστίες προς τον Αλέξη Τσίπρα για τα Σκόπια) θα μακροημερεύσουν.

Οι δανειστές δεν θα χαριστούν στον Αλέξη Τσίπρα. Το ΔΝΤ θα βάλει το χεράκι του, προς μεγάλη χαρά των Γερμανών. Και οι “ελαστικότητες” στις μονομερείς κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διαχείριση των (άνω του 3,5%) πλεονασμάτων, θα ανατραπούν.

Βεβαίως η μονίμως αργοκίνητη Ε.Ε. και η ακόμη πιο χαλαρή Κομισιόν αφήνει περιθώρια να γίνουν διανομές των “επιδομάτων φούσκα” ευρηματικότητας Τσίπρα.

Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει άνετα στις ευρωεκλογές με σημαία τα επιδόματα και “στοιχισμένους” σε στιλ παρέλασης ιθαγενείς και μετανάστες επιδοματούχους… πάσης φύσεως.

Ως εκεί όμως. Η “πρώτη πράξη” του θρίλερ θα περιέχει… την παραμονή ή όχι των επιδομάτων. Και θα παιχθεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Πριν βγει ο Ιούνιος. Η αγωνία των επιδοματούχων θα αρχίσει να εκδηλώνεται σε 40 ημέρες από σήμερα.

Τον λόγο θα έχει τότε η Εποπτεία. Θα έχει ήδη παραλάβει τα “γραπτά” του ελληνικού υπουργείου Οικονομίας διορθωμένα από τους εξεταστές της Τρόικας και περασμένα από ένα βασανιστικό “φίλτρο”. Το “φίλτρο” με τις υποχρεώσεις της χώρας προς την οικονομία, την αγορά και τα πλεονάσματα του 2020-2022 .

Και το πρώτο πράγμα που δεν θα δεχθούν οι εξεταστές… θα είναι τα πάσης φύσεως επιδόματα. Οπότε μαύρη μοίρα και σε αυτά που έρχονται στην Βουλή (συνταξιούχων) ένα 10ήμερο πριν τις εκλογές.

Στην δεύτερη πράξη (του ίδιου σεναρίου φρίκης και αγωνίας) είναι τι θα γίνει, στην διετία 2019-2020, αν διαπιστωθεί αδυναμία της Ελλάδας να προσαρμοσθεί στις υποχρεώσεις της. Αυτές που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας για να πάρει την έξοδο από το μνημόνιο, να κατέβει στις εκλογές…

Στην περίπτωση αυτή σταματάει κάθε μορφής επιδοματική πολιτική (ανεξάρτητα του ποιος θα είναι στην κυβέρνηση). Πάγωμα λοιπόν, για να συζητηθούν (ενδεχομένως και με την συμβολή του ΔΝΤ) οι “ποινές” για τις αυθαιρεσίες Τσίπρα- Τσακαλώτου.

Τον ιδρώτα, όμως, στην τάξη των “επιδοματούχων Τσίπρα” θα τον προκαλεί το ενδεχόμενο (ανάμεσα στα άλλα) επιστροφής στα μνημόνια με άλλη συμφωνία. Μνημονιακού χαρακτήρα πάντα. Σε μια τέτοια περίπτωση τα παγωμένα επιδόματα θα μείνουν στον πάγο…

Εκτός όλων αυτών η τάξη των “επιδοματούχων Τσίπρα” υποχρεούται πλέον να δεθεί (της αρέσει ή όχι) στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίζοντας ΝΑΙ σε κάθε μορφής δημοψήφισμα παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην Ένωση (ας μην θεωρήσουμε τραβηγμένο το ενδεχόμενο αυτό) .

Το Grexit μετατρέπεται σε “κατάρα” για την “τάξη επιδοματούχων Τσίπρα”. Εκτός της Ε.Ε. τα δανεικά και ο πληθωρισμός δεν θα επιτρέψουν επιδοματική πολιτική . Όχι μόνο για το καφεδάκι… (που εξασφάλισε ο Τσίπρας) αλλά ούτε για τοκετό…

Η φρίκη για τους “επιδοματούχους Τσίπρα”, (ακόμη και στην περίπτωση διατήρησης των επιδομάτων μέχρι και το 2022 που λήγει η πρώτη φάση Εποπτείας) δεν θα σταματήσει . Στα επόμενα χρόνια θα έχει να αντιμετωπίσει τις ανακατατάξεις, τις αναθεωρήσεις και τις επανακτιμήσεις… του ύψους των επιδομάτων , τους είδους των δικαιούχων… Και των μορφών του επιδόματος…

Τι δηλαδή; Πέρασε στο μυαλό κάποιους επιδοματούχου ότι τα “συσκευασμένα σε πακέτα δώρου” (με ανταλλαγή ψήφου) επιδόματα Τσίπρα θα μείνουν ως έχουν σήμερα, ακόμη και αν η επόμενη κυβέρνηση είναι ΣΥΡΙΖΑ;

Με αυτό το πλευρό να κοιμόμαστε. Και όνειρα γλυκά και ασκανδάλιστα… επιδοματούχους μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, όπου τίποτε δεν έχει συνέπεια και συνέχεια. Τα πάντα είναι με ημερομηνία λήξης…

Τι να περιμένεις άλλωστε από εδώ και πέρα στην Ελλάδα όπου 

  • οι εργασιακές σχέσεις, 
  • οι συλλογικές συμβάσεις, 
  • ο κατώτατος μισθός, 
  • οι εναλλακτικές μορφές εργασίας, 
  • η διαιτησία, και 
  • ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων 
…κόπηκαν και ράφτηκαν, από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, στα μέτρα των συμφερόντων μιας κρατικοδίαιτης και ελεγχόμενης οικονομίας. 
Ωστόσο είναι μάλλον υπερβολικό να δεχθούμε και την ακρότητα πως τα “επιδόματα Τσίπρα” στηρίζουν, όσο ποτέ άλλοτε, την μαύρη αγορά εργασίας.

Το σημειώνουμε όμως μιας και το συζητούν (ανοικτά πλέον) οι ίδιοι οι επιδοματούχοι (μετανάστες κυρίως) οι οποίοι ζουν από τα επιδόματα και το συμπλήρωμα (από τα μαύρα μεροκάματα, λένε) το στέλνουν στην πατρίδα τους.

Είναι δυνατόν; Εμείς δεν τα πιστεύουμε.

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/05/blog-post_885.html

Share.