Σε μια επίδειξη πρωτοφανούς υπουργικού ακτιβισμού, η Υπουργός Εργασίας προσπαθεί σε προεκλογικό χρόνο να χαϊδέψει τα αυτιά ορισμένων συνδικαλιστικών μειοψηφιών αλλά στην ουσία θέτει σοβαρά και αλλεπάλληλα νομοθετικά και διοικητικά εμπόδια στις επιχειρήσεις στον τρόπο διαχείρισης του προσωπικού τους.

Με απλά λόγια, στο εξής για να είναι έγκυρη η απόλυση των εργαζομένων θα πρέπει να γίνεται μόνο για «βάσιμο λόγο». 


Η κυρία Αχτσιόγλου πήρε αφορμή γι’ αυτό το λαϊκίστικο νομοθέτημα, από κάποιες διατάξεις του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, αγνόησε όμως τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που ισορροπούν τη σχέση εργαζόμενου και εργοδότη.

Στον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (που στην Ελλάδα κυρώθηκε το 2016 από τον Γιώργο Κατρούγκαλο), αν ένας εργαζόμενος απολυθεί για βάσιμο λόγο, θα μπορούσε να μην έχει δικαίωμα σε αποζημίωση ή άλλη επανόρθωση. Δικαίωμα αποζημίωσης έχει μόνον αυτός που απολύεται χωρίς λόγο.

Η κυρία Αχτσιόγλου νομοθετεί τώρα ότι κάθε απόλυση πρέπει να έχει επαρκή αιτιολόγηση, να αποζημιώνεται και επιπλέον να υποστηρίζεται γραπτώς στο δικαστήριο, τον ΕΦΚΑ και την ΕΡΓΑΝΗ.

Επομένως όποιος εργοδότης απολύει έναν εργαζόμενο, φέρει αυτός το βάρος της απόδειξης των αιτίων. Είναι δηλαδή ο Εργοδότης υποχρεωμένος να αποδείξει την έλλειψη ικανότητας, την κακή συμπεριφορά ή την λειτουργική αναγκαιότητα της απόλυσης.

Προφανώς το θέμα θα καταλήγει πάντα στα Δικαστήρια.

“Στην Ελλάδα του 2018 έγιναν 450.000 απολύσεις. Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 και μέχρι τώρα, έχουν γίνει πάνω από 100.000 απολύσεις. Από αυτές τις απολύσεις, με τον υφιστάμενο νόμο προβλεπόταν τρίμηνο για να προσφύγει για την ακυρότητα ο εργαζόμενος και το εξάμηνο προκειμένου να προσφύγει για την αποζημίωση.

Με τον νόμο Αχτσιόγλου όλες αυτές οι υποθέσεις θα κατέληγαν στη Δικαιοσύνη.

Με το σχέδιο νόμου αναστέλλεται αυτή η αποσβεστική προθεσμία και γίνεται αόριστη διότι, με τη ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση, παρεμβάλλεται το ΣΕΠΕ που πρέπει να διατυπώσει γνώμη επί της διαφοράς και στη συνέχεια αρχίζει η αποσβεστική προθεσμία», επισήμαναν απελπισμένες οι εργοδοτικές οργανώσεις στους βουλευτές των Επιτροπών που συζητούν το νομοθετικό έκτρωμα της κυρίας Αχτσιόγλου.

«Αν ανατρέξετε στις διαδικασίες του ΣΕΠΕ και των εργατικών δικαστηρίων, μια απόλυση για να τελεσιδικήσει παίρνει και 2 και 3 χρόνια. Ανασφάλεια δικαίου εισάγετε με αυτή τη διάταξη» υπογράμμισε ο κ. Χρήστος Ιωάννου, διευθυντής του τομέα απασχόλησης του ΣΕΒ.

Με απλά λόγια αν η κυρία Αχτσιόγλου ήθελε να εφαρμόσει τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη θα έπρεπε πρώτα να έχουν κυρωθεί όλα τα άρθρα του, όπως αυτό για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και την εθελοντική διαιτησία και όπως και το άρθρο που αφορά τους γιατρούς εργασίας.

Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για κάποιους που νομοθετούν μόνο για τους τίτλους των φιλικών τους εφημερίδων και μέσων ενημέρωσης…

Του Χρήστου Ν. Κώνστα
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/05/blog-post_278.html

Share.