[ccpw id="136103"]

Καθώς η Ευρώπη προχωρά όλο και πλησιέστερα στις εκλογές, η κυβερνητική αγωνία για το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής. 

Είναι δε τόσο μεγάλη, τόσο βεβιασμένη και τόσο αστόχαστη, ώστε οι προσπάθειες αντίδρασης να προκαλούν σαφώς μεγαλύτερη (πολιτική) ζημιά απ’ όση διορθώνουν ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν σαν μοναδικό αποτέλεσμα το πικρό γέλιο των πολιτών.

Γέλιο διότι ορισμένα πράγματα είναι γελοία, άσχετα από τις συνθήκες υπό τις οποίες συμβαίνουν και γίνονται γνωστά και πικρό επειδή οι τρομερές επιπτώσεις τους, είναι περισσότερο από προφανείς.

Δύσκολα μπορεί π.χ. να θεωρήσει κάποιος ως μη γελοία και κωμικοτραγική την φιγούρα ενός πρωθυπουργού ο οποίος δηλώνει ότι “δεν απαντά στις ελίτ και τους τραπεζίτες”, την ίδια ημέρα που γίνεται γνωστό πως, λίγες ημέρες μετά από μία εθνική τραγωδία που κόστισε τη ζωή 102 συνανθρώπων μας, πήγε διακοπές με την θαλαμηγό ενός από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές της χώρας!

Αυτός ο οποίος “πολεμά τη διαπλοκή και τη διαφθορά”.

Κακόμοιρη Ελλάδα ποιον σου ‘μέλλε να ψηφίσεις…

Φυσικά αυτός ο εξευτελισμός δεν είναι απλά προσωπικός του Αλέξη Τσίπρα. Αντικατοπτρίζεται αντίστοιχα στην εικόνα, τη διεθνή υπόσταση και το κύρος της χώρας, αλλά το γεγονός αυτό δεν θα ήταν κάτι πρωτόγνωρο και μη υποφερτό.

Οι εξευτελισμοί της χώρας τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια είναι πολλαπλοί και, κατά κάποιο τρόπο, αναμενόμενοι για όσο διάστημα θα κυβερνά η παρούσα ομάδα.

Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στις υπόλοιπες (σπασμωδικές) αντιδράσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπου έχουμε ένα μπαράζ ανακοινώσεων παροχών προς (δήθεν) “μη έχοντες”, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για “φροντίδα και μασάζ” (αυτή ήταν η ακριβής φράση κυβερνητικού στελέχους προς τη στήλη) στις ομάδες ψηφοφόρων που αποτελούν την εκλογική πελατεία του κυβερνώντος κόμματος.

Εξαγγελίες οι οποίες γίνονται δίκην “ηθικού εκβιασμού” προς την Τρόικα, η οποία μαθαίνει τις κυβερνητικές διαθέσεις, κυρίως από… τις εφημερίδες.

Εξαγγελίες οι οποίες, εάν υλοποιηθούν όλες, θα χρεοκοπήσουν τη χώρα, για μία ακόμη φορά.

Εξαγγελίες οι οποίες έχουν σαν στόχο να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η χώρα έχει μπει σε νέα, λαμπρή οικονομική πορεία και ότι η επαναφορά στην προηγούμενη δεκαετία, αυτή της πλαστής ευφορίας και της δανεικής ευδαιμονίας, είναι κοντά.

Ενώ στην πραγματικότητα, πρόκειται είτε για όνειρα θερινής νυκτός του οικονομικού επιτελείου και του μεγάρου Μαξίμου που δεν θα υλοποιηθούν ποτέ ουσιαστικά, είτε για χρήματα που υφαρπάχτηκαν από τους πραγματικούς τους δικαιούχους και μοιράζονται στην κομματική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξέρετε πόσα χρήματα χρωστά το δημόσιο υπερήμερα, σε προμηθευτές του; €2,5 δισ.!

Ξέρετε πόσες χιλιάδες νόμιμοι δικαιούχοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις για συνταξιοδότηση και βρίσκονται σε μακροχρόνια αναμονή; Περισσότεροι από 95.000!

Ξέρετε πόσοι είναι οι δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων που περιμένουν να ενταχθούν στις προγραμματισμένες καταβολές; Άλλοι τόσοι!

Ξέρετε πόσες χιλιάδες αιτήσεις για εφάπαξ εκκρεμούν για περισσότερο από έναν χρόνο; Περισσότερες από 20 χιλιάδες!

Ακόμη και εάν υποθέσει κανείς ότι θα δοθούν άμεσα (από απίθανο έως αδύνατο αλά για χάρη της συζήτησης ας το δεχτούμε), όλα αυτά τα χρήματα λόγω εκλογικής πρεμούρας του Μαξίμου, το γεγονός πως δεκάδες χιλιάδες πολίτες παρέμειναν όμηροι της κυβέρνησης επί πολλούς μήνες (αν όχι χρόνια) είναι η απτή πραγματικότητα και δεν αλλάζει.

Όπως δεν αλλάζει το γεγονός ότι, με το σχέδιο της υπερφορολόγησης και της επιβολής υπέρογκων ασφαλιστικών και άλλων εισφορών, οι τύποι εισέπραξαν περί τα €15 δισ. τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχουν “επιστρέψει” (κατά την φρασεολογία Euclid) λίγα περισσότερα από €1,5 δισ.

Ενώ με τις ήδη ανακοινωθείσες παροχές και εκείνες που αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το ποσό θα φτάσει στο μέγιστο τα €3,4 δισ. Εάν θεωρήσουμε ότι θα υλοποιηθούν όλες οι εξαγγελίες…

Εν τω μεταξύ η ετήσια μισθοδοσία της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε πέρυσι κατά €2 δισ. και οι καταθέσεις της κυβέρνησης (“μαξιλάρι” συν αδιάθετη ρευστότητα λόγω μη σύντομης σύννομης διεκπεραίωσης συν διαθέσιμα κ.λπ.) φτάνουν κοντά στα €50 δισ. συνολικά!

Ναι, σωστά διαβάζετε €50 δισ.! Με τις υγείες μας!

Και εάν θέλετε να μην μας ξανασυμβεί, προσπαθήστε να θυμάστε αυτά τα στοιχεία όταν θα είστε μπροστά στην κάλπη, σε είκοσι μέρες από σήμερα…

Πέτρος Λάζος
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/05/blog-post_378.html