Είκοσι μέρες πριν τις εκλογές και εν μέσω της πρότασης μομφής κατά του κ. Πολάκη και των νέων αποκαλύψεων για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή φέρνει τη ρύθμιση για όσους χρωστούν στο δημόσιο και τα ταμεία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να μειώσει τη διαφορά. 
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που θα ανακοινωθεί σήμερα…
Η ρύθμιση θα μπορούσε να έχει ανακοινωθεί εδώ και περίπου τρεις μήνες όταν και την εξήγγειλε η αρμόδια υπουργό Εργασίας κ. Ε. Αχτσιόγλου. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να καθυστερήσει την ανακοίνωση στο δρόμο προς τις εκλογές όπως και τελικά πράττει, για να επωφεληθεί πολιτικά ελπίζοντας ότι θα υφαρπάξει ψήφους.
Επί της ουσίας η ίδια κυβέρνηση που επί των ημερών της δημιουργήθηκαν περισσότερα από 60 δις. ευρώ χρέη σε ταμεία και εφορία εξαιτίας της υπερφορολόγησης και των τσουχτερών εισφορών επιδιώκει τώρα να εμφανιστεί ότι προσφέρει μία γενναιόδωρη ρύθμιση στους οφειλέτες που πράγματι είναι την έχουν ανάγκη.
Σήμερα το απόγευμα το οικονομικό επιτελείο σε συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στις 5 το απόγευμα θα παρουσιάσει τις δύο ρυθμίσεις που θα εφαρμοσθούν άμεσα. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει περίπου 1,4 εκατ. οφειλέτες προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ αποτελούν τους εν δυνάμει ωφελούμενους της νέας ρύθμισης χρεών του υπουργείου Εργασίας, μιας από τις πλέον ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί, καθώς δεν προβλέπει εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.
Από την άλλη πλευρά η ρύθμιση της εφορίας έχει τυχερούς και λιγότερους τυχερούς. 
Σε κάθε περίπτωση, είναι και αυτή μια ιδιαίτερα γενναιόδωρη ρύθμιση στην οποία δυνητικά μπορούν να ενταχθούν οι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης των 104,365 δισ. ευρώ.
Η ρύθμιση της εφορίας
– Για εισοδήματα μέχρι 10.000 ενδεχομένως και 12.000 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία θα υπάγονται κατευθείαν στο καθεστώς των 120 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
– Για εισοδήματα από 10.001 ή 12.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ θα υπολογίζεται ετήσια δόση ίση με το 4% του εισοδήματος. Τα κλιμάκια και τα ποσοστά θα τροποποιούνται ανά 5.000 ευρώ. Από 15.001 έως 20.000 ευρώ υπολογίζεται ετήσια δόση που θα ανέρχεται στο 7%-8% του εισοδήματος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ και χρέος 4.000 ευρώ, θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του σε 100 μήνες καταβάλλοντας 40 ευρώ τον μήνα.
– Όσοι φορολογούμενοι προβούν σε εφάπαξ καταβολή των οφειλών τους θα απαλλαχθούν στο 100% από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.
– Το ελάχιστο ποσό της δόσης θα είναι 20 ευρώ.
– Θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων για τους φορολογουμένους που εντάσσονται στη ρύθμιση.
– Η ρύθμιση θα έχει ως πεδίο εφαρμογής τα χρέη που δημιουργήθηκαν έως την 31η/12/2018.
– Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για διάστημα τριών μηνών.
– Η ρύθμιση αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, ανέργους, αγρότες ειδικού καθεστώτος και γενικώς όσους εξαιρούνται από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.
Η ρύθμιση στα Ταμεία
-Η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και 31/12/2018. Οι δόσεις μπορεί να φθάσουν έως και τις 120, με ελάχιστη καταβολή τα 50 ευρώ. Για τους αγρότες, η ελάχιστη δόση ορίζεται στα 30 ευρώ.
-Για τους εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ προβλέπει την αποπληρωμή σε 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα. Αν η εξόφληση της βασικής οφειλής γίνει εφάπαξ, τότε η έκπτωση στα πρόστιμα θα είναι στο 100%.
-Για τις οφειλές μη μισθωτών που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ 2002 και 2016 δίνεται η δυνατότητα επανυπολογισμού με το νέο καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών. Οι παλαιότερες (έως και το 2001) και οι μεταγενέστερες οφειλές (των ετών 2017 και 2018) παραμένουν ως έχουν, με κούρεμα προσαυξήσεων 85%.
-Για την περίοδο του επανυπολογισμού, και ανάλογα με τον εργασιακό βίο του οφειλέτη, οι δόσεις εκτιμάται πως για την πλειονότητα θα υπολογισθούν σε εισφορές από 157 ευρώ για οφειλέτες προερχόμενους από τον πρώην ΟΑΕΕ (κύρια σύνταξη και υγεία) έως 222 ευρώ για οφειλέτες δικηγόρους και μηχανικούς που έχουν χρέη για κύρια σύνταξη, επικουρική, υγεία και πρόνοια. Στα 181 ευρώ τον μήνα διαμορφώνονται οι εισφορές που θα αποτελέσουν την βάση υπολογισμού, για γιατρούς του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, εφόσον έχουν οφειλές για κύρια σύνταξη, υγεία και πρόνοια.
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/05/blog-post_184.html

Share.