Φόρους ύψους 14 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν μέσα στους επόμενους 7 μήνες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις για τα ακίνητα που διαθέτουν, τα αυτοκίνητα, το εισόδημα, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης και τα τέλη κυκλοφορίας. 
Με τους έμμεσους φόρους το φορολογικό πακέτο φτάνει στα 29 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους.

Το μεγαλύτερο μέρος περισσότεροι εξ αυτών θα καταβληθούν εντός του καλοκαιριού.

Αυτό είναι κάτι που φοβίζει την κυβέρνηση για αυτό τα «δίνει όλα» ώστε να περάσει εντός του Μαΐου η ρύθμιση των 120 δόσεων από τη Βουλή.

Σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταγραφούν σημαντικές απώλειες στα έσοδα του προϋπολογισμού καθώς οι φορολογούμενοι έχουν ήδη σταματήσει τις πληρωμές προσδοκώντας στην ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών τους στο ελληνικό δημόσιο.

Εάν συνυπολογιστούν και οι έμμεσοι φόροι, τα ποσά που θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις στο κράτος ανέρχονται σε 29 δισ. ευρώ.

Και τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι «τσουχτερά» για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.

Σύμφωνα με μεγάλα φοροτεχνικά γραφεία, η μεσοσταθμική επιβάρυνση κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες (με εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ) αλλά και για όσους ταυτόχρονα έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία και ελευθέριο επάγγελμα έχει αυξηθεί συγκριτικά με το 2015 κατά κατά 40%, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι ασφαλιστικές εισφορές οι επιβαρύνσεις αυξάνονται περαιτέρω.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι εξαιρετικά πιθανό ένα μεγάλο ποσοστό των φόρων να οδηγηθεί στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019 οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο τους ανωτέρω φόρους.

Ειδικότερα, οι φόροι ύψους 14 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους κατανέμονται ως εξής:

• Φόρος εισοδήματος. Τέλη Ιουλίου θα πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά 2,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν περίπου 3,5-3,7 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις φορολογουμένων.

• ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Ιουλίου. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Αυγούστου και η τελευταία στα τέλη Δεκεμβρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το ανωτέρω ποσό τα 2,65 δισ. ευρώ εισέρχονται στον κρατικό κορβανά εξαιτίας της αδυναμίας κάποιων φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους τους.

• Τους κρίσιμους μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

• Επίσης, τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020.

• Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρου ύψους 3 δισ. ευρώ.

• Ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών που θα πληρώσουν το β’ εξάμηνο οι επιχειρήσεις και οι μισθωτοί ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.


Του Προκόπη Χατζηνικολάου
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/04/29.html

Share.