[ccpw id="136103"]

Η σύνταξη κλείνει νωρίς στις περισσότερες γερμανικές εφημερίδες, οι οποίες δεν πρόλαβαν να καλύψουν την εμφάνιση Βέμπερ στη συμβατική έκδοσή τους. Ωστόσο, στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων, τα δημοσιεύματα πληθαίνουν.

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αρχίζει το ρεπορτάζ από την αρχαία Νεμέα, την οποία ο Γερμανός πολιτικός επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης πριν την προεκλογική εμφάνιση στο Ζάππειο:

“Στις επιβλητικές κολώνες στο Ιερό του Διός, στη Νεμέα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ κοντοστέκεται για μια στιγμή. Κοιτάζει ψηλά, στα κιονόκρανα. ‘Εδώ είναι ο τόπος που γέννησε τη δημοκρατία’, λέει με ευλάβεια. Εδώ, στην πελοποννησιακή χερσόνησο, 35 χλμ. νοτιοδυτικά της Κορίνθου, ο Ηρακλής σκότωσε με γυμνά χέρια τον Λέοντα της Νεμέας. Ήταν ο πρώτος από τους δώδεκα άθλους που είχαν ανατεθεί στον υιό του Δία και εκείνος, όταν τους έφερε εις πέρας, έγινε δεκτός στον Όλυμπο.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν έχει τόσο υψηλές φιλοδοξίες. Αλλά όποιος σκέπτεται την Ελλάδα, επισημαίνει, αναλογίζεται τη δημοκρατία. 

Αυτός είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους ο 46χρονος πολιτικός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) αρχίζει από την Ελλάδα, αυτή την Τρίτη, την καμπάνια ως κορυφαίος υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ο άλλος λόγος στέκεται δίπλα του, εδώ, στα ερείπεια του Ναού του Διός: είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος της ΝΔ ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες κομμάτων που στήριξαν δημοσίως την υποψηφιότητα Βέμπερ για το χρίσμα του ΕΛΚ, με το οποίο ο Βαυαρός επιδιώκει τώρα να ανέλθει στην προεδρία της Κομισιόν”.

Θα επιτύχει τον στόχο του;

Σύμφωνα με την Handelsblatt, “αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στις δημοσκοπήσεις βέβαια το ΕΛΚ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, παρά τις απώλειες. Αλλά αν οι Βρετανοί συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, παρά το Brexit, οι συσχετισμοί δυνάμεων θα μπορούσαν να μεταβληθούν προς όφελος των σοσιαλδημοκρατών.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή για τον Βέμπερ και το ΕΛΚ είναι οι λαϊκιστές. Αυτοί είναι ο κύριος αντίπαλος στην προεκλογική του εκστρατεία.

Και γι αυτό ήρθε στην Ελλάδα για την έναρξη της καμπάνιας, εξηγεί ο Βέμπερ:

‘Εδώ είδαμε πού οδηγείται κανείς όταν εμπιστεύεται απλοϊκές απαντήσεις‘ λέει, υπαινισσόμενος την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015″.

“Ειδικά στην Αθήνα λοιπόν…”

Από το Ζάππειο αρχίζει την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία της Κομισιόν ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Τόσο η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung (TAZ), όσο και η συντηρητική Die Welt, στην ηλεκτρονική έκδοσή της, σημειώνουν με μία δόση έκπληξης ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ επέλεξε για την επίσημη πρεμιέρα της προεκλογικής καμπάνιας την Ελλάδα, μία χώρα που στο απόγειο της ευρωκρίσης είχε βρεθεί συχνά στο στόχαστρο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών.

Σε άρθρο της με τίτλο “Οι εθνικιστές είναι οι εχθροί”, η Welt επισημαίνει: “Εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, αποτελεσματική προστασία των συνόρων, λιγότερη γραφειοκρατία- όλα αυτά θέλει να τα επιτύχει ο Μάνφρεντ Βέμπερ με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την Αθήνα αρχίζει την καμπάνια ενόψει ευρωεκλογών, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία”.

Παράλληλα, η Welt παρουσιάζει τα ευρήματα τελευταίας δημοσκόπησης στη Γερμανία: ο συνασπισμός των χριστιανικών κομμάτων (Χριστιανοδημοκράτες και Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές) προηγείται με 29%, δεύτερο κόμμα παραμένουν οι Πράσινοι με 21%, ακολουθούν οι σοσιαλδημοκράτες με 16%.

Το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD), το οποίο παλαιότερα απειλούσε τα ποσοστά των σοσιαλδημοκρατών, έχει υποχωρήσει ελαφρά στο 13%, αλλά παραμένει τέταρτο κόμμα και αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών του.

“Καμπάνια θετικού συναισθήματος”

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πλειοψηφία υπέρ του Μάνφρεντ Βέμπερ μετά τις ευρωεκλογές

Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, η ηλεκτρονική έκδοση του DER SPIEGEL κάνει λόγο για μία “καμπάνια θετικού συναισθήματος”, αφήνοντας έναν υπαινιγμό ειρωνίας. Μεταξύ άλλων σημειώνει:

“Ο πολιτικός της CSU αποφεύγει τα ακανθώδη θέματα. Αντ’ αυτού παρουσιάζει ένα σχέδιο δώδεκα σημείων που προκαλεί θετικά συναισθήματα: ‘Θέλουμε μία ισχυρή Ευρώπη’, φωνάζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ. ‘Θέλουμε μία έξυπνη Ευρώπη’. Και επίσης: ‘Θέλουμε μία φιλική Ευρώπη’. Ποιός μπορεί να διαφωνήσει με κάτι τέτοιο; Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν και οι επιτελείς του, όταν επινοούσαν προεκλογικά συνθήματα για την καμπάνια ενόψει ευρωεκλογών”.

“Η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ” επιγράφεται ανταπόκριση από την Αθήνα στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), η οποία εστιάζει στην πάγια θέση Βέμπερ να τερματιστούν και επισήμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

“Πιο καθαρά από άλλους, ο Βέμπερ εκστόμισε αυτό που, ειδικά στην Αθήνα, βρίσκει ευήκοα ώτα” μεταδίδει ο ανταποκριτής της ARD, επισημαίνοντας ότι το ακροατήριο υποδέχθηκε πολύ θετικά την ομιλία του Βαυαρού πολιτικού στο Ζάππειο.

Φιλοξενεί ωστόσο και την αντίθετη άποψη, την οποία εκφράζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης: “Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υπάρχει μία πλειοψηφία που θα πει ‘Όχι’ στην υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν. Και υποψιάζομαι ότι και η Άνγκελα Μέρκελ δεν αισθάνεται πολύ άνετα με αυτή την υποψηφιότητα’, υποστηρίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Γιάννης Παπαδημητρίου
dw.com

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/04/blog-post_371.html