Μ’ ένα νομοσχέδιο που βρίθει …φωτογραφικών διατάξεων και «ειδικών ρυθμίσεων» που εξυπηρετούν μόνον ημετέρους, η Υπουργός Εργασίας Ευτυχία Αχτσιόγλου κατάφερε κάτι μοναδικό: 
Να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο για τις απολύσεις

  • το οποίο αρχικά φαίνεται -και διατυμπανίζεται- ως «φιλεργατικό», 
  • στο τέλος όμως καταλήγει είτε στην… κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης είτε στην αποφυγή των προσλήψεων από πλευράς επιχειρήσεων.

Τον Ιανουάριο του 2016, ο Υπουργός Εργασίας Κατρούγκαλος υπέγραψε μετά Βαΐων και κλάδων, την περιβόητη Χάρτα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Με απλά λόγια, στο άρθρο 24 αυτής της Χάρτας προβλέπονται δύο ειδών απολύσεις εργαζομένων:

– Αιτιολογημένη Απόλυση χωρίς Αποζημίωση

– Αναιτιολόγητη Απόλυση με Αποζημίωση.

Αυτό το καθεστώς ισχύει άλλωστε στην συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της Ευρώπης, σε όλες πλην δύο, η μία είναι από τώρα η Ελλάδα.

Η κυρία Αχτσιόγλου νομοθετεί τώρα τη συγχώνευση αυτών των δύο κατηγοριών. Κάθε απόλυση -λέει- πρέπει να έχει επαρκή αιτιολόγηση, να αποζημιώνεται και επιπλέον να υποστηρίζεται γραπτώς στο δικαστήριο, τον ΕΦΚΑ και την ΕΡΓΑΝΗ.

Επομένως όποιος εργοδότης απολύει έναν εργαζόμενο, φέρει αυτός το βάρος της απόδειξης των αιτίων. Είναι δηλαδή ο Εργοδότης υποχρεωμένος να αποδείξει την έλλειψη ικανότητας, την κακή συμπεριφορά ή την λειτουργική αναγκαιότητα της απόλυσης.

Προφανώς το θέμα θα καταλήγει πάντα στα Δικαστήρια. Εκεί θα καλούνται συνάδελφοι του απολυθέντος να καταθέσουν και φυσικά η «αιτία» της απόλυσης θα ακολουθεί το βιογραφικό του μια ολόκληρη ζωή.

Αν μάλιστα κάποια στιγμή δικαιωθεί ο εργαζόμενος, τότε οφείλει να επιστρέψει την αποζημίωση που εισέπραξε στο μεταξύ αλλά και η επιχείρηση να καταβάλλει δεδουλευμένα, μετά από 3 έως 5 χρόνια που συνήθως διαρκούν στην Ελληνική Δικαιοσύνη παρόμοιες υποθέσεις, προκαλώντας χάος. Η δέ επιχείρηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τα σχέδιά της…

Συμπερασματικά:

Η Ευτυχία Αχτσιόγλου, κοιτώντας προς τις εθνικές εκλογές νομοθετεί αυθαίρετα μια πανευρωπαϊκή αν όχι παγκόσμια πρωτοτυπία για να στηρίξει το αμφιλεγόμενο αφήγημα του «φιλεργατικού ΣΥΡΙΖΑ».

Στο μεταξύ όμως καταστρέφει κάθε επενδυτική προσπάθεια και δημιουργεί κλίμα εχθρότητας σε κάθε επιχείρηση αφού την πρώτη μέρα σε κάθε διένεξη και σε κάθε προστριβή θα επικρέμεται η …Δαμόκλειος Σπάθη του Εργατικού Δικαστηρίου…

Του Χρήστου Ν. Κώνστα
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/04/blog-post_956.html

Share.