[ccpw id="136103"]

Είναι γεγονός ότι οι 120 δόσεις για χρέη αποτελούν μια θετική εξέλιξη. Μια κίνηση η οποία θα ανακουφίσει την αγορά και θα δώσει μια ανάσα στους επιχειρηματίες που έχουν επωμιστεί τεράστια βάρη.

Ωστόσο, στην πράξη, είτε κάποιος εντάσσεται στη σχεδιαζόμενη αυτή ρύθμιση είτε πληρώνει με τις 12 δόσεις, το πρόβλημά του δεν λύνεται. Απλώς “κουκουλώνεται” πρόσκαιρα.

Και τούτο διότι η λύση του προβλήματος είναι άλλη: η παραγωγή νέων εισοδημάτων και πλούτου στη χώρα. Χωρίς αυτό, η αγορά δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ρυθμίσεις.

Ακόμα και αν ο επιχειρηματίας καταφέρει να πληρώσει τις οφειλές που ήδη έχει με τη δρομολογούμενη ρύθμιση, θα συνεχίσουν να δημιουργούνται νέα χρέη.

Μάλιστα, από το κατά πόσο θα πληρώνει εγκαίρως τα νέα αυτά χρέη θα κρίνεται η ίδια η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Δημιουργείται, λοιπόν, μια “πυραμίδα” νέων οφειλών και υποχρεώσεων, στην οποία είναι αμφίβολο το αν θα μπορέσει και να ανταποκριθεί ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και οι ιδιώτες με τα τωρινά δεδομένα. Χωρίς δηλαδή να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημά του, αν δεν υπάρξει παραγωγή πλούτου.

Το κλειδί, λοιπόν, είναι η ανάπτυξη. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ώστε τα καμπανάκια κινδύνου που ηχούν όλο και πιο συχνά από τον παραγωγικό κόσμο να μην επαληθευτούν.

Η αγορά βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή.

Έπειτα από χρόνια Μνημονίων, έπειτα από συνεχείς διαψεύσεις προσδοκιών για αλλαγή σελίδας, επιχειρεί να διατηρηθεί έστω .ν “αναπνευστήρα”. Περιμένοντας αυτή την αλλαγή σελίδας, την επόμενη ημέρα.

Αν η αλλαγή σελίδας δεν έρθει, τότε όλα αυτά τα νέα “κίνητρα” θα καταλήξουν να είναι δώρο άδωρο.

Ενδεχομένως, μάλιστα, να γίνουν μπούμερανγκ και να προκαλέσουν, αντί ελάφρυνσης, μια νέα “φούσκα” υποχρεώσεων και βαρών… 

Η ρύθμιση, λοιπόν, αλλά και κάθε ρύθμιση, είναι μεν καλοδεχούμενη, ακόμα και αν γίνεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου για προφανείς ενδεχομένως σκοπούς, αλλά δεν φτάνει από μόνη της. 
Θα έπρεπε να είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου στήριξης της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας, που παραμένει το ζητούμενο…

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/04/blog-post_814.html